Asyik makan rendang ayam dan daging saja, kita ubah selera buat rendang kerang pulak. Tambah pula harga ayam pun dah makin mahal.
Rendang kerang ini memang ramai peminat cuma tak ramai rajin buat bila mengenangkan nak kopek kerang. Tapi kan kerang siap kupas dah ada, beli saja!
Kalau nak buat rendang kerang ini boleh ikut cara Zamaira Yunus. Tengok pun dah telan air liur! Lauk ini lawan dengan lemang dan nasi impit memang mantap.
Cara buat rendang kerang sedap
Bahan-bahan
1 kg isi kerang
5 ulas bawang merah*
1 ulas bawang besar*
3 ulas bawang putih*
Halia sebesar ibu jari*
Lengkuas sebesar ibu jari*
4 ulas kunyit hidup*
2 biji buah keras*
10 tangkas cili api*
Segenggam cili kering*
2 batang serai*
1 batang serai -diketuk
2 keping asam keping
6 helai daun kunyit
2 bungkus kerisik (beli siap)
1 kotak kecil santan KARA
Gula melaka(jika ada)
Ads
Cara membuat
1. Cuci kerang sehingga bersih dan lalukan sekali dengan air panas. Toskan sebentar.
3. Tumiskan bahan yang telah dikisar dan serai yang diketuk. Tumis sehingga betul-betul naik minyak. Tumis kena lama ya dengan api yg perlahan (bab ini kena sabar)
4. Masuk kan gula Melaka, asam keping dan santan. Tumis lagi sehingga betul-betul pecah minyak.
5. Bila dah pecah minyak, masuk kan kerisik dan kerang. Kacau dgn api sederhana besar.
6. Bila nampak kering sikit perasakan dengan garam, gula dan perasa tambahan(terpulang pada cita rasa).
Ads
7. Hiriskan daun kunyit dan taburkan di atas rendang.
8. Bila dah nampak betul-betul masak tutup api dan boleh hidangkan.
Selalunya bila nak makan tomyam, kita makan saja di restoren. Tapi ada masanya kita nak makan tomyam yang dibuat sendiri ikut cita rasa kita.
Nak rasa masam-masam dan pedas ikut tekak kita. Kalau dah teringin begini maka buatlah sendiri. Boleh ikut cara Mastura Razali. Nak sedap guna pes tomyam yang dicadangkan ini. Buat sendiri dapat seperiuk boleh buat bihun tomyam lagi.
Buat sendiri tomyam seperiuk, kuah masam dan pedas!
Masak tomyam hari ni. Rasa nak hirup kuah masam-masa pedas, maka terhasil la tomyam seperiuk.
Bahan utama tomyam:
-Isi ayam / udang / sotong
-Carrot
-Bunga kubis
-Jagung muda
-Saleri
-Cendawan – guna cendawan enoki saja
-Bawang holland
-Bawang putih
-Lengkuas
-Serai
-Daun limau purut
-Akar ketumbar
-Tomato
-Daun ketumbar
-Susu cair
-Pes tomyam (pes ini best dan pedas jadi tak perlu masuk cili padi)
Cara membuat:
Rebus air dan masukkan akar ketumbar serta isi ayam.
2. Bila mendidih masukkan bawang, lengkuas,serai,daun limau purut.
3. Masukkan juga pes tomyam. Guna satu botol pes memandangkan botol kecil saja, lebih kurang dalam empat sudu besar.
4. Kemudian boleh masukkan sayur-sayur. Cendawan masuk akhir sekali. Masukkan sayur yang keras dulu.
5. Perasakan dengan serbuk perasa dan garam. Boleh masukkan sotong dan udang diikuti dengan susu cair.
6. Akhir sekali masukkan cendawan dan tomato. Jangan lupa juga daun ketumbar, kalau ada sos ikan boleh masukkan jika tiada abaikan.
7. Siap…Jangan lupa goreng telur dadar. Rasa macam makan kat kedai!
Sayur terung antara yang mudah dan selalu ditanam di sekeliling rumah. Nak tanam dalam pasu pun boleh saja.
Tapi walaupun dah berjaya tanam dan subur sering kali juga berlaku, pokok terung berbunga namun asyik gugur, tak lekat dan tak jadi buah.
Sekiranya pokok terung jadi begini perkongsian Rose Aida Salleh ini boleh membantu supaya bunga lekat dan jadi buah.
Teknik pendebungaan manual pokok terung, jika bunga tak lekat jadi buah
Tip untuk yang tanam terung dan berbunga tapi bunga asyik gugur, tak menjadi buah. Cara yang saya tunjuk ini ialah teknik pendebungaan manual terutama untuk kawasan rumah yang tiada serangga untuk proses pendebungaan.
1. Ambil cotton bud, perlahan-lahan sapu pada kelopak kuning dan terus ke stigma hijau kecil yang ditanda dengan garisan hitam.
2. Sekiranya pendebungaan berjaya, bunga akan mengecut seperti ini selepas beberapa hari.
3. Buah pula akan mula keluar beberapa hari kemudian.
Untuk lebih jelas, boleh juga lihat video ini juga.
Pakaian yang ada di rumah kalau tiada tempat yang khusus memang akan buat rumah atau bilik nampak serabut. Sebaiknya ada almari baju supaya kemas.
Tapi kalau masih tiada bajet untuk beli almari atau kabinet pakaian boleh buat kaedah DIY seperti perkongsian Juria Sidek untuk memastikan kain baju kemas.
Caranya hanya menggunakan bakul plastik sebagai rak baju. Mesti ramai tak terfikirkan.
Rak baju bajet dari bakul plastik
Bahan-bahan
Bakul bersaiz besar (bilangan ikut keperluan 10 biji, 20 biji, etc)
Bakul bersaiz kecil (bilangan ikut keperluan 10 biji, 20 biji, etc)
1 paket cable tie
Pisau/gunting (ikut la mana yang senang digunakan)
2. Potong kanan dan kiri bakul supaya membentuk tingkap. Ruang ini yang akan menjadi bahagian hadapan rak baju.
3. Cantumkan 2 bakul dan ikat dengan cable tie seperti dalam gambar.
4. Potong lebihan cable tie yang terdapat pada bakul yang telah dicantumkan dan lakukan kepada semua bakul yang digunakan.
5. Selesai, ikat secara bertindih pula bakul tersebut menjadi bentuk rak.
Masalah nyamuk memang menjadi perkara biasa di sekitar kita. Cuma yang menakutkan bila ada kehadiran nyamuk Aedes, bimbang menyebabkan penyakit denggi.