Roti puri cicah dengan sambal sardin, bilis atau kari memang sedap. Boleh jadi hidangan pagi atau petang pun boleh.

Kalau selalu buat guna yis atau Mauripan, kali ini boleh ikut cara Noraslinda Md Radzhi. Caranya tak menggunakan bahan tersebut tapi lebih rangup, roti sejuk pun tak kempis.

Cara buat roti puri tanpa yis yang rangup, tak kempis bila sejuk

Cara Buat Roti Puri Yang Lebih Rangup, Tak Kempis Walau Dah Sejuk. Tak Guna Yis

Roti puri tanpa mauripan, lebih rangup dan bila roti sejuk tak kempis. Berbeza buat bila letak mauripan, roti dah sejuk, roti pun kempis. Lain org lain cara kan.

Bahan-bahan

1/2 kilo tepung gandum
1 sdk baking powder
1 biji telur
2 sdb marjerin
2 sdb susu pekat
Air

Ads

Cara membuat:

1.Tepung gandum, baking powder diayak.

2. Masukkan marjerin dalam tepung diajak tadi dan ramas dijadikan serbuk roti.

3. Masukkan susu pekat dan telur. Gaul dan ramas.

Ads

4. Tuang air sedikit demi sedikit. Uli hingga tak lekat tangan. Bulat-bulatkan. Biar doh rehat selama 20 minit.

Cara Buat Roti Puri Yang Lebih Rangup, Tak Kempis Walau Dah Sejuk. Tak Guna Yis

5. Panaskan minyak, gelek atau canaikan doh dan goreng. Sambil itu curahkan minyak panas atas roti nanti akan jadi gelembung.

6. Bila dah agak keperangan balikkan. Siap

Ads

7. Hidang dengan sambal tumis, sambal sardin atau kari. Nak makan macam tu saja pun sedap.

Cara Buat Roti Puri Yang Lebih Rangup, Tak Kempis Walau Dah Sejuk. Tak Guna Yis

Selamat mencuba.

Sumber: Noraslinda Md Radzhi.

 

Life-hacks petik jari je! Jom baca VANILLA KISMIS seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI