Mesti ramai peminat sambal paru kan. Dapat pula yang garing, pedas-pedas ada manis sikit memang sedap.

Selau makan kat kedai, kali ini kita cuba buat sendiri. Boleh ikut perkongsian Wan LuQman untuk dapat sambal paru garing yang tersedap bersama dengan tip goreng paru supaya ada ‘kick’.

Langkah demi langkah 

1. Rebus paru dan tos, biar betul-betul kering. Jangan ada air, kalau tak nanti meletup bila goreng. Bila dah kering, gaul dengan kunyit, sedikit rempah kari dan sedikit garam.

Cara Buat Sambal Paru Garing Tersedap. Waktu Goreng Paru Letak Bahan Ini

2. Goreng, sengaja goreng dengan cili kering. Ada kick katanya.

Cara Buat Sambal Paru Garing Tersedap. Waktu Goreng Paru Letak Bahan Ini

3. Paru yang telah garing.

Cara Buat Sambal Paru Garing Tersedap. Waktu Goreng Paru Letak Bahan Ini

Ads

4. Tumis bawang kisar dan cili kisar. Kemudian masukkan serbuk pati ayam sebagai pengganti garam.

Cara Buat Sambal Paru Garing Tersedap. Waktu Goreng Paru Letak Bahan Ini

5. Bancuhan air asam jawa dan belacan. Tuangkan sesedap rasa, jangan tuang semua.

Cara Buat Sambal Paru Garing Tersedap. Waktu Goreng Paru Letak Bahan Ini

6. Guna sos ini sebagai pengganti gula. Ada rasa manis dan ada rasa.

Ads

Cara Buat Sambal Paru Garing Tersedap. Waktu Goreng Paru Letak Bahan Ini

7. Letak daun limau purut supaya harum.Cara Buat Sambal Paru Garing Tersedap. Waktu Goreng Paru Letak Bahan Ini

8. Masukkan paru yang digoreng tadi, kacau sebati.

Cara Buat Sambal Paru Garing Tersedap. Waktu Goreng Paru Letak Bahan Ini

9. Letak sikit kicap manis supaya nampak gelap sikit.

Ads

Cara Buat Sambal Paru Garing Tersedap. Waktu Goreng Paru Letak Bahan Ini

10. Dah gaul sebati, masukkan bawang holland.

Cara Buat Sambal Paru Garing Tersedap. Waktu Goreng Paru Letak Bahan Ini

11. Goreng sekejap supaya bawang masak dan garing. Siap!

Cara Buat Sambal Paru Garing Tersedap. Waktu Goreng Paru Letak Bahan Ini

Selamat mencuba.

Sumber: Wan LuQman

Life-hacks petik jari je! Jom baca VANILLA KISMIS seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI