Mesti ramai peminat sambal paru kan. Dapat pula yang garing, pedas-pedas ada manis sikit memang sedap.
Selau makan kat kedai, kali ini kita cuba buat sendiri. Boleh ikut perkongsian Wan LuQman untuk dapat sambal paru garing yang tersedap bersama dengan tip goreng paru supaya ada ‘kick’.
1. Rebus paru dan tos, biar betul-betul kering. Jangan ada air, kalau tak nanti meletup bila goreng. Bila dah kering, gaul dengan kunyit, sedikit rempah kari dan sedikit garam.
2. Goreng, sengaja goreng dengan cili kering. Ada kick katanya.
3. Paru yang telah garing.
4. Tumis bawang kisar dan cili kisar. Kemudian masukkan serbuk pati ayam sebagai pengganti garam.
5. Bancuhan air asam jawa dan belacan. Tuangkan sesedap rasa, jangan tuang semua.
6. Guna sos ini sebagai pengganti gula. Ada rasa manis dan ada rasa.
7. Letak daun limau purut supaya harum.
8. Masukkan paru yang digoreng tadi, kacau sebati.
9. Letak sikit kicap manis supaya nampak gelap sikit.
10. Dah gaul sebati, masukkan bawang holland.
11. Goreng sekejap supaya bawang masak dan garing. Siap!
Selamat mencuba.
Sumber: Wan LuQman