Biasa kita buat sup penuh dengan rasa rempah, tapi kalau makan di restoren Siam lain sikit rasanya kan.
Ada rasa masam-masam sikit, memang sedap hirup. Kalau nak buat sendiri boleh ikut cara yang dikongsi oleh Vidda Waheda Ismail.
Panaskan sedikit minyak, tumis bawang putih, halia, bawang merah, bawang besar, serai dan halia yang siap dihiris. Campur juga hirisan lemak ayam dan tumis sampai wangi.
2. Tambah air, perasakan dengan kiub ayam, sup bunjut, garam, gula, serbuk perasa dan sedikit sos ikan.
Ads
3. Biar mendidih, masukkan ayam dulu. Tutup periuk dan biar ayam masak sekejap. Kemudian masukkan saleri dan lobak merah.
4. Akhir sekali masukkan daun ketumbar, hirisan bawang besar, cili potong, tomato, daun limau purut dan perahan asam limau nipis.
Baru-baru ini tersebar di laman sosial satu post yang menulis tentang cara mandi yang selalu kita amalkan iaitu menjirus air mula dari kepala boleh menyebabkan strok.
Post tersebut mendapat banyak perkongsian dan rata-rata mempercayainya. Namun adakah perkara ini benar. Facebook Root of Science yang terdiri daripada ahli perubatan telah mengupas perkara ini.
Harga sayur makin naik jadi eloklah kalau kita belajar tanam sayur sendiri di rumah. Takde ruang atau laman pun tak mengapa, boleh tanam cara tak jejak tanah seperti dikongsi oleh Yuziyana Yusop.
Kalau duduk di kediaman bertingkat pun tiada masalah untuk bercucuk tanam cara ini. Boleh mulakan dengan tanam kangkung. Kaedah ini menggunakan mangkuk tapis plastik dan baldi. Langsung tak menggunakan tanah. Lagi bersih kan.
Cara tanam kangkung tak jejak tanah
“Jom tanam kangkung sendiri. Kangkung tapis, kangkung tak jejak tanah namanya. Tiga minggu dan boleh tuai. Satu tapis dapat dalam setengah kilo hasil kangkung. Alhamdulillah.”
Cara-caranya
Rendam biji benih 32 jam guna air paip. Kalau ada benih yang kembang sangat dalam masa 24 jam boleh asingkan dan letak dalam tapis (boleh terus ke langkah 2).
2. Toskan benih lepas rendam kemudian masukkan dalam tapis. Agak-agak saja kuantiti biji benih. Jangan padat sangat, jangan sikit sangat.
3. Pastikan guna tapis yang lubangnya kecil sahaja. Jika lubang besar anak kangkung akan bolos nanti. Jika ada benih yang sudah berakar, masukkan akar ke dalam lubang tapis, biarkan ia menjulur.
4. Letak tapis atas baldi yang telahpun dimasukkan air paip separas mencecah dasar tapis.
5. Tutup tapis berisi benih selama 2-3 hari.Tujuan menutup biji benih adalah untuk menggalakkan anak benih cepat tumbuh.
6. Selepas 3 hari anak benih akan tumbuh seperti tauge. Jangan panik, memang betul dah caranya. Waktu ini dah boleh dedahkan kepada cahaya, air dalam takungan tak perlu buang. Boleh tambah baja AB.
7. Boleh mula guna baja ab bancuhan 10mlab+2L air atau 1.5ec-2ec
8. Hanya pantau air baja dan akr pokok. Tambah air baja bila perlu. Kadar bancuhan baja mulakan daripada 1.5ec minggu 1(10ml ab+2L air), 2ec minggu ke2(15ml ab+2L air) dan 3ec minggu ke3 (20ml ab+2L air).
9. Kangkung tuai bila kangkung berumur lebih kurang 3 minggu.
Anak-anak memang suka makan hidangan ayam, kalau boleh hari-hari. Tapi masalahnya kita pun dah buntu memikirkan lauk ayam apa untuk dimasak.
Kalau dah bosan buat ayam kunyit, masak merah, ayam kicap, gulai ayam boleh cuba pula buat ayam masak Palembang. Nampak seakan masak kicap tapi bukan, lebih enak. Memang berbaloi cuba.
Cara buat ayam Palembang
Bahan-bahan
1 ekor ayam
Bahan dikisar
2 biji bawang besar (saiz sederhana)
5- ulas bawang putih
Halia sebesar ibu jari
Bahan lain
Serbuk kunyit
2-3 tangkai daun kari
1/2 cawan kicap manis
2 senduk cili kisar
2 keping besar asam keping
100ml santan
Minyak untuk tumis
Garam dan gula secukup rasa
Cara membuat:
1. Gaul ayam dengan kunit dan garam, goreng setengah masak dan ketepikan.
2. Panaskan minyak, tumis bahan kisar sampai naik bau. Masukkan cili kisar, tumis sampai pecah minyak.
3. Masukan kicap manis, jika nak lebih hitam tambah kicap pekat. Masukkan daun kari. Tumis sekejap.
4. Kemudian masukkan garam dan gula secukup rasa serta asam keping. Gaul sebati.
5. Masukkan ayam dan masak sehingga empuk.Tuang santan dan biarkan mendidih.Jika kering sangat boleh masukkan air sedikit dan biar mendidih. Boleh tutup api dan hidangkan.
Masalah nyamuk memang menjadi perkara biasa di sekitar kita. Cuma yang menakutkan bila ada kehadiran nyamuk Aedes, bimbang menyebabkan penyakit denggi.