Ramai yang suka makan sup tauhu telur macam ni tapi tak berapa mahir nak masak. Ada yang jadi terlalu pekat. tauhu hancur, sup telur berketul dan tak cantik.
Supaya hasil kejadian sup tauhu telur yang kita buat sedap dan elok, boleh ikut cara dan tip yang dikongsi oleh Siti Zanariah Khalit.
Lauk kegemaran anak-anak saya, sup tauhu telur. Cepat, ringkas dan insya-Allah sedap.
Bahan-bahan:
Cara membuat
1. Goreng tauhu telur menggunakan minyak yang betul-betul panas supaya tak meletup-letup. Angkat dan ketepikan bila nampak keperangan.
2. Tumis bawang putih dengan sedikit minyak. Masukkan udang / ayam dan serbuk lada hitam.
3. Kemudian masukkan sos tiram, air dan cendawan. Biar mendidih.
4. Bila sudah mendidih, masukkan lobak merah dan perasakan dengan garam.
5. Sambil kacau kuah sup, tuang bancuhan tepung ubi. Tapi pastikan jangan sampai bergentel. Tip; kuantiti tepung ubi jangan banyak sangat supaya bila masak tak rasa macam ada gam. Jika tak biasa guna seeloknya pakai tepung jagung.
6. Masukkan tauhu yang sudah digoreng tadi.
7. Perlahankan api, tuangkan telur yang sudah dipukul tadi secara lingkaran (maksudnya jangan tuang setempat). Biarkan dalam dalam beberapa saat.
8. Tutup api kemudian baru dikacau. Tujuannya supaya telur tu nampak seperti bertali.
9. Akhir sekali baru tabur daun bawang dan kacau rata.
Selamat mencuba.
Sumber: Siti Zanariah Khalit