Makan

Cara Buat Tiramisu, Nak Lagi Sedap Guna Keju Mascarpone

Share

Cara buat tiramisu sebenarnya mudah saja rupanya… Ramai sangka ia renyah tapi langkah membuat pencuci mulut yang sedang viral dan dicari-cari ketika ini cukup ringkas.

Memandangkan ramai mencari cari resipi tiramisu apa kata gunakan perkongsian Ina Azlina sebagai panduan. Resipi tiramisu ini menggunakan keju mascarpone yang dikatakan lebih enak.

Cara buat tiramisu guna keju mascarpone

Bahan A

Biskut ladies finger
3-4 sb serbuk kopi
Air panas

Bahan B

500g mascarpone cheese
1/2 cawan gula ising
2 cawan whipping cream non dairy

Bahan C

500g tatura cheese
1/2 cawan susu pekat
1 cawan whipping cream non dairy
1 cawan susu segar

Baca: Cheese Cake Paling Senang Nak Buat, Cuma Guna 3 Bahan Saja. Sesuai Untuk Yang Baru Nak Cuba

Cara membuat

1. Bancuh kopi dengan air panas hingga larut. Kemudian tambah air sejuk dua cawan. Ketepikan seketika.

2. Satukan bahan B iaitu keju mascarpone bersama gula aising. Putar hingga sebati kemudian masukkan whipping cream non dairy. Putar lagi hingga kental. Asingkan seketika.

3. Dalam pengisar, satukan bahan C iaitu keju Tatura, susu pekat, whipping cream non dairy bersama satu cawan susu segar. Kisar sebati.

4. Satukan krim ini dengan krim dari bahan B. Kacau sebati.

5. Untuk melapis, sediakan bekas yang sesuai. Celupkan biskut ladies finger dalam air kopi. Kemudian susun terus dalam bekas.

6. Sendukkan krim yang disatukan tadi lalu ratakan di atas biskut. Percikkan sedikit air kopi di atas lapisan krim tadi.

7. Ulang proses celup biskut dan susun. Kemudian ratakan krim di atasnya.

8. Simpan tiramisu ini di dalam peti sejuk semalaman.

9. Taburkan serbuk kokok sebelum dimakan. Hidangkan Ketika sejuk, memang sedap.

Selamat mencuba.

Kredit resipi & foto : Ina Azlina

 

Published by
VK