Bila tiba musim haji macam sekarang ini dan lihat pula jemaah yang bakal berangkat ke tanah suci hati kita rasa teruja nak jejak ke sana.
Kalau dah ada hasrat tak perlu tunggu lama, kena mula mendaftar. Jangan risau sangat pasal duit deposit sebab sekarang ada saja cara untuk mudahkan pendaftaran haji cuma kita saja yang tak tahu.
Cara yang paling mudah nak daftar haji tanpa keluar duit adalah melalui akaun Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP).
Ya, maksudnya pemilik akaun KWSP tak perlu pun menyediakan deposit RM 1,300 ketika membuat pendaftaran haji seperti biasa dan kemudahan ini juga tidak melibatkan pengeluaran wang simpanan KWSP.
Ha menarikkan! Macam mana caranya? Ikut langkat Ini yang VK petik daripada laman web KWSP.
Ads
Kemudahan pendaftaran haji ahli KWSP yang ramai tak tahu
Inisiatif Pendaftaran Haji Ahli KWSP merupakan satu kemudahan yang membolehkan seseorang ahli yang mempunyai simpanan KWSP membuat pendaftaran haji dengan Lembaga Tabung Haji (LTH) TANPA perlu mendepositkan simpanan sebanyak RM1,300.00 dalam akaun Tabung Haji.
Satu lagi, kemudahan ini juga tidak melibatkan pengeluaran wang simpanan KWSP.
Siapa yang layak
Ahli KWSP yang layak adalah seperti berikut:
a. Warganegara Malaysia atau Pemastautin Tetap b. Beragama Islam c. Mempunyai simpanan KWSP dalam Akaun 1 sekurang-kurangnya RM1,300.00 d. Belum mencapai umur 55 tahun e. Mempunyai akaun simpanan Tabung Haji
Kemudahan pendaftaran haji ini hanya dibenarkan kepada individu atau ahli KWSP berkenaan sahaja. Untuk emak, anak isteri atau ahli keluarga lain belum boleh lagi.
Ahli KWSP yang telah mendaftar haji di bawah prosedur Tabung Haji sebelum ini boleh menukarkannya kepada kemudahan Pendaftaran Haji Ahli KWSP tanpa melibatkan pertukaran tarikh giliran haji yang telah diberi sebelum ini dan wang pendaftaran haji RM1,300.00 sebelum ini dicairkan.
Ads
Cara mendaftar
1. Pemilik akaun KWSP boleh pergi ke cawangan LTH, Bank Rakyat atau Bank Islam untuk mendaftar haji.
2. Bawa bersama MyKad dan Penyata Ahli KWSP.
3.Maklumkan kepada pegawai TH anda mahu mendaftar haji menggunakan KWSP dan proses pendaftaran haji seterusnya adalah mengikut prosedur semasa LTH.
Meski menggunakan akaun KWSP namun pendaftaran haji ini tidak melibatkan pengeluaran duit dari akaun pun, ia sekarang cagaran saja.
Kemudahan ini sebenarnya sudah ada sejak 3 Januari 2012 lagi ya. Kita saja yang tak tahu.
Rasa nak makan lauk sihat tanpa minyak tapi sedap! Ha boleh buat sup ayam sihat perkongsian Nik Nur Adilin.
Tak perlu tumis, tanpa guna minyak lagi jimat kan. Paling penting sup ayam ini mudah disediakan dan rasanya sedap, rasa manis asli dari sup ayam.
Menurut Nik Nur Adilin, sup ayam sihat ini adalah resipi daripada ibunya dan turut jadi kegemaran anak-anak. Cara masak cukup mudah.
Cara buat sup ayam sihat yang sedap
1. Ayam setengah ekor. Saya guna 6 ketul besar-besar, beli ikut bahagian, guna bahagian rangka & drumstick.
2. Sediakan bawang merah 6 ulas, bawang putih 6 ulas bersama sehiris halia. Tiga bahan ini dtumbuk kasar tapi saya hiris saja.
3. Sediakan rempah empat sekawan. Tapi saya campak seketul sup bunjut saja.
4. Boleh letak ubi kentang jika suka. Potong besar supaya tak cepat hancur.
5. Sediakan bawang merah untuk buat bawang goreng. Boleh guna yang ready made.
6. Cara memasak, masukkan bawang merah, bawang putih, halia, rempah dan ayam dalam periuk.
7. Isi air hingga tenggelam ayam. Buka api perlahan, tutup periuk. Di pertengahan, boleh letak ubi kentang.
8. Bila terbit minyak asli dari ayam seperti gambar di bawah, tandanya sup dah masak. Boleh letak daun sup & bawang goreng.
9. Boleh letak garam untuk perasakan. Ada yang letak gula tapi saya tak letak. Bagi saya, bawang goreng dah cukup manis dan bawang bawang lain yang dah masak dah ada manis tersendiri.
1. Pertama pilih benih dulu – terdapat 2 jenis bawang putih yg diimpot kita harus kenal
i) Softneck– kulit bawang berwarna putih cerah keseluruhan. Mempunyai daun yang lembut dan sedikit menjuntai ke bawah. Ia ditanam pada musim panas di China dan Korea ii) Hardneck– kulit bawang berwarna putih dan kemerahan di bahagian atasnya. Mempunyai daun yang agak keras mencacak. Ditanam pada musim sejuk di negara pengekspot.
Disebabkan cuaca kita panas jenis softneck sesuai ditanam dan memberi hasil positif. Pilih bawang yg baik dan segar saja utk benih tanaman. Pecahkan bawang kepada ulas-ulas dan ambil yg matang saja.
2. Media tanah- sediakan 2 bahagian tanah pasir, 1 bahagian cocopeat dan 1 bahagian tanah organik.
3. Tanam ulas bawang secara menegak dengan bahagian untuk akarnya ke bawah. Kambus butir bawang dengan tanah sedalam 1-2 inci. Jangan terlalu dalam, benih mungkin lemas bila proses menumbuh. Proses siraman diperlukan pagi dan petang.
3. Selepas 5 hari daun bawang akan mula kelihatan di paras tanah. Pembajaan organik perlu di lakukan peringkat ini.
Selepas 14 hari daun bawang akan meninggi.Daun bawang perlu di potong sehingga tinggal seinci. Ini untuk menggalakkan perkembangan bawang. Daun bawang boleh dimanfaatkan.
Proses diulang setiap kali daun bawang menjadi panjang. Sehingga daun bawang tidak lagi tumbuh dan mula kekuningan. Proses ini akn mengambil masa antara 100-120 hari atau 3-4 bulan.
4. Tuaian- Setelah daun bawang mula menguning bawang boleh dituai dengan cara mengorek tanah dan mencungkil. Jangan cabut kerana akan menjejaskan bawang.
Bersihkan sisa tanah yg melekat pada bawang dengan cara mengetuk perlahan. JANGAN BASUH. Ini kerana bawang putih perlu dijemur di tempat redup selama 4-5 hari sehingga daun dan bawangnya kering.
Selepas 5 hari pengeringan bawang sudah boleh diambil untuk kegunaan atau disimpan.
INFO
Pokok bawang memerlukan sinar matahari maksima untuk pertumbuhan bawang. Jika anda menggunakan polibeg pastikan ia tidak diletakkan di tempat berbumbung atau ternaung.
Proses siraman setiap hari dan pembajaan organik setiap minggu akan mempercepatkan proses kematangan bawang.
Jika tinggal di kawasan tanah tinggi dan sejuk seperti Cameron Highland, Ranau serta Tambunan di Sabah, pilihan bawang putih Hardneck adalah lebih bersesuaian. Rasanya juga lebih enak.
Hidangan Chinese style memang dah biasa dengan lidah kita, antaranya adalah sup wantan. Ianya sama adakita makan di kedai atau kita beli wantan frozen dan masak sendiri di rumah.
Tapi sebenarnya kalau nak buat sendiri wantan pun boleh sangat sebab caranya pun tak susah mana. Dikongsi oleh Zurina Zulkefli ini caranya;
Sup wantan homemade untuk minum petang
Bahan inti:
✓ Daging ayam kisar jenama Ramly
✓ Kulit wantan
✓ Lobak merah – cincang
✓ Daun bawang – hiris
✓ Tepung jagung – 1 sudu makan
✓ Kiub pati ayam – separuh
Campurkan semua sekali bahan dan gaul sebati
Bungkus inti menggunakan kulit wantan menjadi wantan
Cara memasak:
Panaskan 3 cawan air dan masukkan separuh kiub pati ayam.
2. Masukkan wantan dan rebus sehingga masak.
3. Sediakan mangkuk hidangan, masukkan sesudu minyak bawang putih, sesudu minyak bijan, 2 sudu kicap cair dan hirisan daun bawang. Kemudian tuangkan air rebusan wantan ke dalam mangkuk.
4. Akhir sekali boleh masukkan wantan. Sedia dihidang.
Cara buat kicap cair dan minyak bijan boleh rujuk di SINI
Fuel pump atau pam minyak merupakan antara elemen penting komponen dalaman kereta anda. Ia berfungsi membekalkan bahan api yang diperlukan oleh enjin dengan konsisten...