Makanan berasaskan tepung boleh dikatakan diambil setiap hari. Akan tetapi bagi yang mengambil berat tentang pemakanan sihat, penggunaan tepung jenis gluten free lebih dititik beratkan. Apatah lagi jika sesorang itu mengalami masalah alahan kulit, kembung perut dan juga anxiety.
Sekiranya berdepan masalah mendapatkan tepung gluten free di kedai, kita juga boleh menghasilkan sendiri tepung ini menggunakan beberapa jenis tepung yang sedia ada. Caranya dikongsi oleh Abu Hannah.
7:2:1 ialah nisbah untuk hasilkan tepung gluten free versi sendiri
700 gram tepung beras
200 gram tepung ubi kayu
50 gram tepung jagung
50 gram tepung kentang
Bancuhan banyak
7 kg tepung beras
2kg tepung ubi kayu
500 gram tepung jagung
500 gram tepung kentang
1. Ayak 3 atau 5 kali semua tepung. Bancuhan ini boleh digunakan untuk membuat pisang goreng, cucur pisang, brownies choc, cheese cake.
2. Cuma untuk adunan kek r tambahkan sedikit Psyllium husk atau xanthan gum sbg pengikat kepada tepung.
Ini ialah perkara baharu atau bidaah hasanah dalam bab pemakanan sebab ianya adalah method yang dicipta pada kurun ini bagi mengelakkan masalah allergy terhadap gandum. Ianya diilhamkan Allah utk sesuaikan dengan keperluan uruf zaman sekarang kerana ramai manusia allergy terhadap gluten dalam gandum.
Kalau nak ikut manhaj salaf boleh terus guna tepung barli. Cuma isunya ialah banyak menu yang tepung barli agak susah nak digunakan. Sebab ianya tiada pengikat dan rasanya ramai yang tak sesuai.
Sumber: Abu Hannah.