Sagu gula Melaka antara pencuci mulut yang yang sedap terutama lepas makan tengah hari. Lega tekak, terutama kalau dapat yang sejuk.
Tapi bila cuba buat sendiri hidangan ini mesti kejadian biji sagu tak berapa cantik. Selalu ada biji putih, tak dapat yang jernih. Lepas tu bergumpal pula.
Ads
Sebenarnya nak masak sagu ada tekniknya. Barulah dapat hasil sagu yang jernih, cantik dan tak bergumpal. Boleh ikut tip yang dikongsi oleh Nur Aqilah Jufri.
Cara masak biji sagu supaya jernih putih macam kristal
1. Rebus air dalam periuk, pastikan air betul-betul mengelegak baru masukkan sagu, kalau tidak sagu hancur dan hilang.
2. Jangan basuh sagu supaya sagu tak hancur bila dimasak.
3. Kacau setiap 5 minit supaya sagu tidak berketul.
4. Cuci sagu pada air paip & masukkan ke dalam bekas berisi air paip supaya tidak melekat. Hasilnya sagu jernih macam kristal.
Ads
Cara buat sagu gula Melaka
Bahan-bahan:
Sagu
Pewarna
1 tin susu cair (boleh pakai santan atau susu segar cuma rasa lain-lain)
2 sudu gula merah
1 ketul gula Melaka
1 helai daun pandan (jika suka)
Secubit garam
1/2 air
Isi jagung (jika suka)
Cara membuat:
Ads
Ambil sagu yang sudah dimasak tadi. Letakkan pewarna dan biar selama 20 minit.
Selepas itu cuci dengan cara lalukan sekali lagi bawah air paip mengalir supaya susu nanti tidak berwarna.
Untuk kuahnya masukkan susu cair, air (sukat guna tin cair), gula merah, gula Melaka, daun pandan, jagung & garam. Biarkan masak seketika.
Asyik buat cekodok saja guna pisang, apa kata buat menu lempeng pisang macam ni. Lempeng pisang ni sebahagian makanan nostalgia orang kampung. Kalau makan panas-panas dapat pulak bahagian yang hangus sikit memang sedap.
Boleh buat guna pisang mas, berangan atau pisang yang selalu kita guna untuk buat cekodok. Kalau tak pernah cuba, boleh ikut cara yang dikongsi oleh Chek Kuna Ahmad untuk makan petang ni terus.
Cara buat lempeng pisang
Bahan-bahan
Pisang
Gula
Tepung gandum
Kelapa parut -digaul dengan garam
Daun pisang
Sedikit minyak
Cara membuat:
1. Tumbuk atau lenyek pisang sehingga hancur/halus.
2. Masukkan sedikit gula. Kacau rata.
3. Masukkan tepung gandum. Kacau rata & sebati.
4. Lap/bersihkan daun pisang.
5. Sapu minyak sedikit daun pisang. Ratakan dengan tisu.
6. Ambil beberapa sudu adunan tadi lalu ratakan. Ketebalan mengikut cita rasa. Taburkan kelapa parut rata-rata dan lipatkan adunan.
7. Panaskan kuali. Masak lempeng sehingga masak & garing.
Selalu pulas stereng kereta terasa ringan, tiba-tiba hari ini macam berat pula, terpaksa guna tenaga untuk mengambil selekoh.
Jangan biarkan kalau rasa perubahan ini pada stereng, boleh jadi ada masalah. Berikut adalah empat punca stereng jadi berat.
1. Steering rack yang rosak atau bocor
Steering rack penting untuk pastikan steering dapat berfungsi dengan baik. Penggunaan yang berterusan dan lama boleh menyebabkan kerosakan atau kebocoran pada steering rack.
Bila ini berlaku, pelincir dalam steering rack tidak lagi dapat berfungsi dengan baik, menyebabkan steering jadi berat dan mengeluarkan bunyi aneh setiap kali anda memutarnya.
Keadaan ini bukan sahaja menyukarkan kawalan steering, malah meningkatkan risiko ketika memandu di jalan yang berliku atau pada kelajuan yang tinggi.
2. Pam power steering yang bermasalah
Pam power steering berfungsi untuk mengawal tekanan hidraulik yang diperlukan untuk memastikan steering mudah dikendalikan.
Apabila terdapat kebocoran pada hos pam ini, tekanan akan meningkat dan boleh merosakkan komponen-komponen lain, termasuk bearing, yang kemudiannya menyebabkan bunyi ‘kasar’.
Jika pam power steering gagal berfungsi dengan baik, steering akan terasa lebih sukar untuk dikawal, terutama pada kelajuan yang perlahan.
Untuk mengelakkan masalah ini, pastikan hos pam power steering sentiasa dalam keadaan baik.
Jika hos bocor atau sudah ‘usang’, tukar kepada hos yang baru agar tidak menimbulkan kerosakan yang lebih besar pada sistem steering, yang akan memerlukan kos pembaikan yang lebih tinggi.
Salah satu komponen yang sering diabaikan tetapi sangat penting ialah fan belt. Fan belt yang rosak atau longgar boleh mengeluarkan bunyi ‘kasar’ semasa pemanduan.
Sekiranya fan belt ini tidak ditukar dan dibiarkan terus rosak, ia mungkin akan terputus secara tiba-tiba.
Apabila fan belt terputus, bukan sahaja akan mengganggu fungsi steering, tetapi juga boleh menyebabkan kerosakan lain pada sistem enjin.
Sebaiknya, tukarlah fan belt dengan yang berkualiti untuk memastikan ia tahan lama dan mengelakkan anda perlu membayar kos tambahan seperti upah towing jika fan belt terputus ketika dalam perjalanan.
4. Tekanan angin tayar yang tidak mencukupi
Mungkin ramai yang tidak menyangka, tetapi tekanan angin tayar yang tidak mencukupi juga boleh menjadi punca steering terasa berat.
Apabila tayar kekurangan angin, ia meningkatkan geseran antara tayar dan permukaan jalan, menyebabkan steering menjadi lebih berat terutamanya semasa membelok.
Untuk pengalaman memandu yang lebih lancar dan selesa, pastikan tayar anda mempunyai tekanan angin yang mencukupi mengikut spesifikasi kenderaan.
Dengan tayar yang cukup angin, bukan sahaja steering akan lebih ringan, tetapi juga membantu menjimatkan penggunaan bahan api dan mengurangkan ‘kehausan’ tayar.
Sekarang ramai yang minat bercucuk tanam, bagus lah macam tu kan. Selain bayam brazil, serai, daun kunyit, sawi yang senang ditanam di rumah, kita juga boleh cuba tanam kentang.
Ramai ingat tanam kentang macam perlu tanah luas, tapi sebenarnya tanam dalam pasu saja pun boleh.
Macam yang dilakukan oleh Zienie G-nie geram tengok kentang segar hasil tuaiannya. Kalau ada yang nak cuba tanam boleh ikut perkongsian beliau.
1. Ambil kentang, potong separuh. Cucuk lidi pada kentang pada 4 penjuru.
2. Sediakan bekas/ cawan kecil, tuang air separuh bekas. Masukkan kentang yang dipotong bersama lidi dalam cawan.
Tujuan lidi dicucuk untuk pastikan kentang tidak tenggelam dalam air. Biarkan terkena sedikit saja untuk hasilkan akar. Tukar air 4 hari sekali.
3. Biar dah berakar dan bertunas, alihkan dalam pasu. Sebaiknya pasu yang tinggi. Letak tanah separuh pasu saja.
4. Masukkan kentang yang dah berakar dalam pasu kemudian tutup dengan tanah. Bila pucuk makin tinggi tambah tanah lagi (saya guna tanah sawit).
5. Semakin meninggi pokok, makin banyak isi. Siram sekali sehari.
Inilah hasilnya
Puas hati dapat makan kentang segar macam ni. Sedap pun sedap.
Tengok pokok mangga yang orang lain tanam berbuah lebat kita pun teringin tapi malangnya rumah tiada ruang pulak untuk bercucuk tanam.Berita baiknya adalah tiada...