Kalau makan nasi di restoren masak, mesti kita akan ambil kubis tumis atau kubis goreng ini jadi sebahagian lauk.

Warna kuningnya salah satu sebab buat kita terpanggil untuk kaut masuk pinggan. Selain itu kerangupannya kubis ini juga buat ia jadi tambah sedap.

Bagi yang teringin nak buat sendiri di rumah, boleh cuba ikut cara yang dikongsi oleh @Mayahkitchen.

Buat sendiri kubis tumis ‘Indian style’

Cara Masak Kubis Tumis ‘Indian Style’. Crunchy, Dengan Warna Kuning Kunyit Memang Sedap

Bahan-bahan

Kubis – dipotong kecil
2 biji bawang merah – dihiris
3 ulas bawang putih -dihiris nipis
Cili kering & cili api – dipotong
Segenggam daun kari
1 sudu kecil halba campur
1/2 sudu serbuk kunyit
Serbuk perasa
Daun ketumbar – dipotong

Cara membuat:

Ads

1.Panaskan minyak masak, masukkan 2 biji bawang merah dan 3 biji bawang putih yang dihiris nipis.

2. Tumis hinggga layu, kemudian masukkan lada kering dan cili api yang dipotong. Tumis hingga bahan layu, guna api sederhana.

3. Kemudian masukkan daun kari segenggam.

4. Masukkan halba campur dan 1/2 sudu serbuk kunyit, gaul sebati.

Ads

Cara Masak Kubis Tumis ‘Indian Style’. Crunchy, Dengan Warna Kuning Kunyit Memang Sedap

5. Seterusnya boleh masukkan kobus yang dipotong. Gaul sebati.

6. Tak perlu masak lama, dalam 1-2 minit saja. Kecilkan api. Jangan masak lama, supaya ada rasa chrunchy dan ada warna hijau.

Ads

7. Boleh masukkan bahan perasa, gaul sebati sekejap.

Dah siap, tak perlu masuk garam kerana gunakan serbuk perasa yang cukup rasa.

Cara Masak Kubis Tumis ‘Indian Style’. Crunchy, Dengan Warna Kuning Kunyit Memang Sedap

Boleh juga tonton video beliau di SINI

@mayahkitchenkobis tulis indian style

♬ Cooking video, quietly half-laughing cutely and loosely – スキャット後藤

Selamat mencuba.

Sumber: @Mayahkitchen

Life-hacks petik jari je! Jom baca VANILLA KISMIS seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI