Kalau sambut hari-hari istimewa dengan keluarga seperti anniversary apa kata kita jamu selera dengan hidangan special. Antaranya menu lobster butter cheese macam ni.

Sekali sekala makan mewah apa salahnya kan… Cara masak lobster butter cheese ini cukup ringkas tapi hasilnya memang enak. Confirm makan sambal menjilat jari.

Cara buat lobster butter cheese

Cara Masak Loster Butter Cheese Yang Ringkas & Sedap. Confirm Makan Sambil Menjilat Jari

Bahan-bahan

1/2 potong Buttercup (mentega jenama lain pun boleh)
1 biji bawang holland potong dadu
4 ulas bawang putih hiris nipis
5 tangkai cili padi ( ikut kepedasan sendiri)
1 tin susu sejat
2 keping cheese
2 tangkai daun kari

Cara Masak Loster Butter Cheese Yang Ringkas & Sedap. Confirm Makan Sambil Menjilat Jari

Cara membuat

1. Potong dan cuci bersih loster, kemudian kukus dulu dalam 20 minit. Boleh juga rebus saja.

Cara Masak Loster Butter Cheese Yang Ringkas & Sedap. Confirm Makan Sambil Menjilat Jari

2. Selepas dikukus air kukusan jangan buang, ketepikan dulu.

3. Panaskan kuali dan letak butter. Pastikan api perlahan sewaktu cairkan butter.

4. Masuk daun kari dan bawang holland. Kacau sampai naik bau.

Cara Masak Loster Butter Cheese Yang Ringkas & Sedap. Confirm Makan Sambil Menjilat Jari

5. Masuk pula bawang putih (bawang putih masuk kemudian untuk elakkan hangit). Letak cili padi. Kacau sebati.

6. Masuk 1 tin susu sejat. Kacau dan biarkan mendidih.

7. Kemudian boleh masuk pula air kukusan lobster tadi. Air inilah yang buat kuah lagi nikmat. Kacau.

Cara Masak Loster Butter Cheese Yang Ringkas & Sedap. Confirm Makan Sambil Menjilat Jari

8.Letak 2 keping cheese kemudian perasakan dengan garam ikut citarasa.

9.Akhir sekali masuk lobster ke dalam kuali. Selepas digaul rata bolehkan tutup api dan hidangkan.

Cara Masak Loster Butter Cheese Yang Ringkas & Sedap. Confirm Makan Sambil Menjilat Jari

Cara Masak Loster Butter Cheese Yang Ringkas & Sedap. Confirm Makan Sambil Menjilat Jari

INFO: Jika tak nak guna lobster atau udang karang boleh saja ganti dengan udang biasa.

Selamat mencuba.

Sumber: Liza Idris

 

Selain itu:  Peniaga Makanan Laut Kongsi Tip Pilih Ikan Pari Segar & Punca Ikan Berbau Hancing
Life-hacks petik jari je! Jom baca VANILLA KISMIS seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI