Cara Masak Sambal Udang Yang Sedap, Cuba Buat Udang Masak Thai Macam Ni

Share

Selalu masak sambal cara kita, apa kata cuba pula masak udang Thai style yang viral sebelum ini.

Resepi yang dikongsi oleh Ameera ini mendapat hingga 28 ribu share di Facebook. Kalau masakan ala Thai selalu akan letak akar ketumbar, inilah yang buat sedap.

Bagi yang nak cuba boleh ikut perkongsian dari Ameera ini.

Udang masak Thai style resepi 28k share

1. Gaul udang dengan garam dan serbuk kunyit. Panaskan minyak kemudian goreng sekejap sahaja.

2. Sediakan bahan kisar;
15 biji bawang kecil
4 ulas bawang putih
4 biji cili padi
1 tangkai cili hidup
Batang ketumbar
Nota: Cili kalau nak pedas lagi boleh letak lebih. Ini sukatan ibu masak anak anak boleh makan sekali. Bawang merah kecil lagi padu rasanya bila masak begini. Cubalah.

3. Gunakan minyak udang kemudian tumis dua batang serai yang dititik. Minyak kalau banyak boleh keluarkan.

4. Masukkan bahan dikisar lalu tumis sehingga naik bau.

5. Masukkan sos cili 2 sudu makan, sos tiram 2 sudu makan, sos ikan 1 sudu makan (cari yang ada gambar sotong ni sedap).

6. Letakkan air sedikit sahaja untuk menumis bahan tadi. Bagi ada kuah sikit.

7. Masukkan daun limau purut 6 helai yang dihiris.

8. Tambah gula 1 sudu makan dan mushroom seasoning sedikit bagi melazatkan lagi sambal kita. Kalau tak ada benda ni boleh pakai secukup rasa.

9. Dah sebati semua masukkan udang. Gaul lagi.

10. Dah mesra akhir sekali masukkan daun ketumbar. Kemudian gaul rata. Siap

Selamat mencuba.

Sumber: Ameera

Published by
VK