Kebanyakan rumah menggunakan lantai tiles dari ruang tamu sampai ke bilik air.
Masalah biasa lantai jenis ini adalah kesan degil yang ditinggalkan susah untuk dihilangkan terutama sekali di bilik air. Walau dah disental pun tak hilang juga terutama di celah-celah tiles.
Jika dah cuba macam-macam cara tapi tak juga dapat dibersihkan, mungkin boleh ikut kaedah yang digunakan oleh kkney01.
Berkongsi tip di Tiktok, caranya hanyalah menggunakan sejenis spray. Selepas disembur dan ditinggalkan 5 minit kesan degil yang melekat terus hilang sebaik dilap.
Ads
1. Guna spray (dibeli di Shopee), spray dan biarkan selama 3-5 minit.
2. Lap dengan kain bersih. Tak perlu sental kuat-kuat dah.
Ads
3. Mop dengan air bersih supaya lantai tak melekit.
Rasa nak makan lauk sihat tanpa minyak tapi sedap! Ha boleh buat sup ayam sihat perkongsian Nik Nur Adilin.
Tak perlu tumis, tanpa guna minyak lagi jimat kan. Paling penting sup ayam ini mudah disediakan dan rasanya sedap, rasa manis asli dari sup ayam.
Menurut Nik Nur Adilin, sup ayam sihat ini adalah resipi daripada ibunya dan turut jadi kegemaran anak-anak. Cara masak cukup mudah.
Cara buat sup ayam sihat yang sedap
1. Ayam setengah ekor. Saya guna 6 ketul besar-besar, beli ikut bahagian, guna bahagian rangka & drumstick.
2. Sediakan bawang merah 6 ulas, bawang putih 6 ulas bersama sehiris halia. Tiga bahan ini dtumbuk kasar tapi saya hiris saja.
3. Sediakan rempah empat sekawan. Tapi saya campak seketul sup bunjut saja.
4. Boleh letak ubi kentang jika suka. Potong besar supaya tak cepat hancur.
5. Sediakan bawang merah untuk buat bawang goreng. Boleh guna yang ready made.
6. Cara memasak, masukkan bawang merah, bawang putih, halia, rempah dan ayam dalam periuk.
7. Isi air hingga tenggelam ayam. Buka api perlahan, tutup periuk. Di pertengahan, boleh letak ubi kentang.
8. Bila terbit minyak asli dari ayam seperti gambar di bawah, tandanya sup dah masak. Boleh letak daun sup & bawang goreng.
9. Boleh letak garam untuk perasakan. Ada yang letak gula tapi saya tak letak. Bagi saya, bawang goreng dah cukup manis dan bawang bawang lain yang dah masak dah ada manis tersendiri.
Daun sup memang selalu kita guna dalam masakan, jadi kalau tanam di rumah memang elok sangat. Kalau tiada anak benih dari pokok induk kita cuba tanam dari biji benih.
Bagi memastikan pokok daun sup ini elok subur dan tak mati ada penjagaan yang perlu kita ikuti. Kalau dijaga baik, pokok boleh hidup hingga 2 tahun.
Tanam pokok sup dari biji benih & penjagaannya supaya kekal subur
Foto: Facebook Ardi Tani1. Sediakan tapak semaian, jika boleh gunakan tray semaian yang banyak dijual.
2. Sediakan benih, rendam selama satu malam (10 jam) dengan air paip, jika air tanpa klorin lagi baik untuk mengaktifkan benih supaya mudah bercambah.
Tujuan rendam supaya kesemua benih mudah bercambah. Jika tidak mahu rendam tidak mengapa boleh terus tabur.
3. Toskan benih dengan tisu atau alat tos yang berlubang halus.
4. Basahkan tanah, semai biji benih daun sup (biji benih daun sup kecil jadi perlu bersabar semasa semai kerana benih halus).
Tutup dengan lapisan nipis tanah, siram benih dengan berhati-hati gunakan spray halus, kemudian tray semaian atau bekas semai tadi letak di kawasan redup. Jangan sesekali letak terus bawah cahaya matahari, gunakan tanah yang jenis gembur dan tidak menakung air.
5. Sekali lagi diingat tanam pokok daun sup kena bersabar kerana benih daun sup akan bercambah dalam 10 hari ke atas, paling lama 2 minggu. Jangan biarkan tanah kering sepanjang proses semai, jika tanah nampak semakin kering, spray dengan air.
6. Setelah benih tumbuh dan mengeluarkan 4 daun, boleh dialihkan ke pasu atau bekas, letakkan tempat redup yg tidak terkena cahaya matahari yg terik.
7. Kerana pokok tumbuh dengan lambat, pokok yang dijaga elok mampu hidup sehingga 2 tahun.
8. Elakkan menyiram terlalu kerap pokok daun sup , siram mengikut keperluan di mana jika tanah sudah mula nampak kering bolehlah siram dengan sedikit air.
9. Jangan baja terlalu kerap. Membaja terlalu kerap pada pokok daun sup anda mengakibatkan pokok daun sup akan mudah layu dan mati.
10. Baja sebulan sekali atau mengikut keperluan. Sekali sekala siram dengan air basuhan beras kerana pokok daun sup sangat menyukai air basuhan beras.
Cekodok atau jemput pisang memang hidangan sedap waktu petang atau pagi. Dapat pula yang manis pisangnya serta rangup di luar, tapi lembut di dalam.
Nak dapatkan hasil cekodok yang macam ini ada caranya, dan ia dikongsi oleh Akma Razali yang mendapat resipi cekodok pisang ini dari ibu mentuanya dan jadi kegemaran famili.
Katanya selain rangup di luar dan lembut di dalam, cekodok ini juga kekal lembut walau dah sejuk.
Tip cekodok pisang rangup di luar, lembut di dalam. Sejuk pun tetap lembut
Bahan-bahan:
16 biji pisang emas
3 senduk nasi tepung beras cap bunga teratai
2 sudu tepung goreng pisang Adabi (saya guna jenama lain sebab dah habis)
Secubit garam
Info: Saya tak letak gula sebab pisang dah manis, kalau nak letak pun boleh.
Cara membuat:
1. Kopek pisang kemudianya lenyek, hingga hancur kemudian tambah secubit garam. Guna cawan senang untuk lenyek.
2. Masukkan 3 senduk tepung beras dan 2 sudu tepung goreng pisang. Saya tambahkan tepung ini sebab wangi. Kalau tiada guna tepung gandum 2 sudu.
3. Gaul bancuhan pisang dan tepung tadi. Guna tangan saja.
4. Untuk menggoreng dan dapatkan bentuk bulat. Basahkan tangan kemudian jemput kan bulat bancuhan pisang dan tepung tadi dan terus masuk dalam kuali yang sudah panas minyaknya.
-Bila minyak dah panas, kecilkan api dulu baru jemputkan cekodok.
-Jemput sampai penuh kuali, baru besarkan semula api tahap sederhana.
-Kacau cekodok 2-3 minit sekali supaya warnanya sekata.
Kereta keluar bunyi lain macam sewaktu memandu adalah petanda masalah. Seperti penyakit, biasanya sebelum kereta rosak akan ada tanda-tandanya. Masalah kereta ini boleh antaranya...