Cara Mudah Buat Gambar Pasport, Guna Apps Dalam Phone Saja. Jimat Masa & Duit

3535

 

Nak mula sesi persekolahan tahun depan biasanya parent kena sediakan banyak gambar pasport anak untuk isi macam-macam borang.

Kalau anak seorang mungkin boleh pergi kedai untuk ambil gambar tapi kalau ada tiga atau empat orang dah tentu banyak belanjanya. Rasanya untuk 8 keping gambar harganya lebih kurang RM10.

Tapi kalau nak jimat, gambar pasport ini boleh edit sendiri dan hasilnya kita print saja. Kosnya taklah mahal sangat. Kalau ada printer boleh print sendiri saja.

Kalau nak cuba boleh ikut langkah ini ya.

1. Mula-mula sekali download apps PICSART

2. Buka apps dan masukkan gambar yang hendak diedit untuk dijadikan gambar passport. Kemudian tekan CUTOUT.

3. Bila dah tekan CUTOUT akan keluar dua lambang ni, tekan lambang kepala dan badan orang tu. Apps akan editkan siap siap. Kalau nak adjust tekan yang sebelah tu. Edit sampai puas hati.

Seterusnya jangan lupa tekan SAVE, gambar yang diedit tadi akan masuk ke dalam album dalam telefon.

4. Ini adalah hasil selepas cut out. Background asal belakang gambar akan hilang.

 

5. Selepas itu buka PICSART semula dan cari background yang berwarna biru ( BLUE BACKGROUND ) atau plain background bergantung kepada tujuan gambar korang dibuat. Kemudian klik gambar background yang nak digunakan.

6. Ini background biru yang dipakai. Selepas itu tekan ADD PHOTO. Masukkan gambar yang dah siap cut out tadi.

7. Gambar akan jadi begini bila sudah add photo. Masa ini bolehlah nak crop atau touch up apa yang patut. Kalau tak pandai crop disini, crop dekat dekat gambar album nanti pun boleh. Kemudian tekan SAVE/

8. Inilah hasilnya. Tapi pastikan pilih gambar yang elok. Gambar ini contoh saja.

Selamat mencuba!

Rujukan Umairra Razali