Isi Kandungan
ToggleKalau beli langsir siap selalu terjadi panjangnya meleret. Memang nampak tak kemas bila dah dipasang.
Kalau biasa kita hantar ke kedai jahit untuk potong selepas ini mungkin boleh gunakan idea Ahmad Syahril Mohd ini yang nyata cukup mudah. Guna gam saja!
Sedikit perkongsian tips penjimatan daripada masalah kaki langsir yang meleret. Nak hantar kedai jahit, tak hantar hantar, last sekali DIY saja.
Bahan-bahan
1. Gam kasut kedai eco
2. Seterika
Gamkan dan gosok menggunakan seterika supaya gam melekat kuat pada kaki langsir.
Dah siap!
Sumber: Ahmad Syahril Mohd
Rendam Batang Pokok Kesum Untuk Tanam Tapi Akar Tak Keluar, Jadi Lembik & Busuk. Ini Sebabnya
Isi Kandungan
ToggleRamai yang cuba tanam pokok kesum di rumah. Biasanya melalui keratan batang yang terlebih dahulu direndam sehingga mengeluar akar. Kemudian barulah ditanam.
Tapi selalu juga terjadi dah rendam batang pokok kesum tapi akarnya tak juga keluar hingga batang jadi lembik dan busuk. Sudahnya tak jadi tanam pokok kesum.
Ramai juga yang tertanya-tanya kenapa selalu jadi begini. Tariq Syahman yang selalu berkongsi tip berkebun memberi penjelasannya.
Kenapa batang pokok kesum yang direndam tak keluar akar dan jadi lembik
Kenapa saya rendam batang daun kesum tu dia tak keluar akar, jadi lembik & membusuk?
Jawapan:
1. Keratan tak cukup matang. Kita perlu guna batang yang keras & sedikit berkayu. Kalau batang tu masih muda, memang selalunya dia akan jadi lembik.
2. Kena guna keratan yang fresh. Walaupun keratan tu dah cukup tua, tapi kalau dah berhari-hari tak kena air, dia memang potensi tinggi untuk mati. Contohnya, macam keratan yang kita beli di pasaraya. Nampak macam fresh tapi mungkin dah 2-3 hari dikerat dari induk.
3. Terlalu banyak daun pada keratan. Sebelum rendam dalam air, potong daun-daun yang ada, tinggalkan sedikit sahaja.
4. Terdedah pada terik matahari yang melampau. Sebaiknya letak pada tempat yang teduh & indirect sunlight. Bila dah keluar akar baru pindahkan ke tempat yang lebih terang.
5. Tak cukup air. Pastikan air dalam bekas tu sentiasa cukup. Kiranya air kering semasa akar baru tumbuh, selalunya dia akan terencat & mudah mati.
6. Lain-lain sebab yang di luar kawalan contohnya diserang serangga perosak atau bekas rendaman tu ditolak oleh kucing yang samseng.
Rasanya yang itu saja. Kalau dah cuba tapi tak menjadi, jangan give up dulu ya. Cuba lagi. Saya sendiri pun 3-4 kali beli daun kesum di pasar raya lepas tu rendam tak menjadi. Buang begitu saja.
Semoga bermanfaat
Sumber: Tariq Syahman
Jika Tanam Sayur Dalam Raised Bed, Ini Cara Membaja Selepas Tuai Hasil
Selain tanam sayur dalam pasu, ramai juga yang buat raised bed atau garden bed untuk bercucuk tanam. Seronok bila nampak ini pokok pokok sayur ini membesar sekata.
Bila dah tuai tak sabar pula nak tanam yang baru. Jika nak tanam pokok sayur yang baru di garden bed ini dalam tempoh yang sekejap kena tahu cara membaja yang sesuai supaya tanah cukup khasiat untuk pokok baru.
Dikongsi oleh Harun Arun langkah ini boleh dilakukan.
Cara membaja di raised bed
Garden bed ni baru tuai 2 hari lepas, nak gaul semua sekali dengan tinja ayam dah tak sempat dah (tanah dah lama guna asal dulu tanah campuran tanah hitam, topsoil, pasir, tinja ayam).
Nanti nak kena tunggu pula 10 hari baru boleh tanam, kalau lepas gaul terus tanam nanti takut akar kena panas baja. Jadi semalam gembur sikit tanah, pagi ni terus tanam.
Caranya;
Letak baja organik buat style pocket saja. Rate per pocket lebih kurang 2 sudu besar, terlebih terkurang takpa, tak rugi dan tak rosakkan pokok.
Sifat baja organik (baja ni boleh beli di Shopee) ini slow release, boleh tahan lama duduk dalam tanah & akan sentiasa berterusan supply nutrients pd pokok. Jadi makin rajin kita tambah bahan organik ni tanah makin cantik, tanah boleh guna sepanjang masa, tak perlu ganti lagi dah.
Pocket buat jauh sikit dari pangkal anak pokok lebih kurang 3 atau 4 inci. Sifir tok lagi 7 hari sempat akar anak pokok ambik nutrien kat situ. Buat sementara ni biar pokok makan dari sisa-sisa baja yg ada tertinggal dalam tanah sebelum ni.
Rumput-rumput kering yang letak sebelum ni dah digembur sekali dengan tanah, bila dah terurai nanti bakal jadi baja. Hari ni tambah rumput baru pula.
Info sungkupan
Atas raised bed ini letat rumput kering sebagai sungkupan. Tapi kalau nak guna rumput sebagai sungkupan kena solarization dulu bagi benih rumput mati. Masukkan saja dalam plastik, ikat, jemur tengah panas 1 atau 2 minggu baru guna. Boleh juga buat sungkupan guna daun-daun kering.
Info buat raised bed
Boleh guna tanah campuran, kalau bed tinggi boleh letak rumput/daun/sisa dapur bahagian di bahagian dasar.
Semoga bermanfaat
Sumber: Harun Arun
Buat Sendiri Ayam Goreng Ala 4 Fingers, Rangup Confirm Makan Sampai Menjilat Jari
Ramai rasanya peminat ayam goreng ini. Memang sedap, tapi waktu PKP ini mana boleh nak makan kat sana. Nak delivery pun tak semua kawasan dihantar.
Jadi kalau teringin bolehlah buat sendiri untuk puaskan keinginan makan. Jimat pun jimat. Caranya dikongsi oleh Anis Atokman.
Bahan-bahan :
10/15 pcs kepak ayam
4 ulas bawang putih
1/4 cawan kicap cair (cap Kipas Udang)
1/2 cawan air
1/4 gula melaka
1/2 sudu besar serbuk lada hitam (letak extra jika nak pedas)
2 sudu besar serbuk cili
2 sudu besar madu
1 sudu besar cuka
Tepung Jagung
Serbuk perasa
Garam
Cara buat ayam goreng:
1. Gaulkan ayam dengan serbuk lada hitam, serbuk perasa dan sedikit garam.
2. Kemudian sadurkan semua ayam satu persatu dalam tepung jagung sampai bersalut penuh.Tekan sikit supaya tepung lekat elok.
3.Goreng ayam lebih kurang dalam 10 minit (agak-agak salutan dah tak nampak bertepung dan melekat).
4. Angkat ayam tos dan tunggu sekejap, kemudian sadurkan sekali lagi ke dalam tepung jagung dan goreng semula buat kali kedua (wajib buat untuk ayam kekal rangup lama).
Goreng ayam sampai kekuningan dan sampai ayam yang disadur jadi rangup (api sederhana jangan terlampau kuat, takut dalam tak masak).
5. Dah siap boleh angkat ayam dan ketepikan untuk buat kuah salutan.
Cara buat kuah salutan:
1. Tumis bawang putih hingga kekuningan (minyak sikit saja lbih kurang 1 sudu besar). Masukkan kicap,air, madu,gula melaka dan serbuk cili.
2. Kacau sebati hingga mendidih. Kemudian masukkan cuka. Kacau hingga tekstur jadi sedikit pekat (jangan terlampau pekat nanti bila sejuk kuah makin pekat).
3. Dah nampak pekat tutup api. Waktu kuah dah agak suam boleh tuang sedikit demi sedikit ke atas ayam yang telah siap digoreng tadi sambil gaul rata.
Nak lebih boleh tuang lebih, dan kalau ada lebihan kuah salutan boleh simpan. Nanti nak buat lagi boleh goreng ayam dan gunakan kuah salutan yang sedia ada saja.
Video penuh boleh klik link ini ya https://www.facebook.com/watch/?v=318329066090146
Selamat mencuba
Sumber: Anis Atokman