Sayur jenis daun memang tak tahan lama kalau diletak begitu saja dalam peti sejuk. Selalu 3 hari dah layu. Tapi kalau ikut cara yang dikongsi oleh Huda Zainal, daun kunyit dan kesum yang disimpah lama pun masih segar.

Ads

Daun kunyit dah 3 minggu. Daun kesum dah 6 hari. Fresh lagi. First time cuba cara ni. Adik yang ajar. Katanya ini cara mak simpan sayur berdaun. Terbukti kekal kesegarannya.

Ads

Cara Simpan Daun Kunyit, Pudina & Kesum, Tetap Segar Walau Hampir Sebulan Dalam Peti SejukBiasanya daun kunyit, 3 minggu dah kuning dan layu. Daun kesum lagi tak payah kata. Sehari dua dah layu.

Ads

Caranya

Lapik kitchen towel dalam bekas. Nak guna kain pun boleh.

Cara Simpan Daun Kunyit, Pudina & Kesum, Tetap Segar Walau Hampir Sebulan Dalam Peti SejukBasahkan kitchen towels tu. Biar dia lembap.

Cara Simpan Daun Kunyit, Pudina & Kesum, Tetap Segar Walau Hampir Sebulan Dalam Peti SejukMacam tu. Tak banjir. Sekadar lembap je.

Cara Simpan Daun Kunyit, Pudina & Kesum, Tetap Segar Walau Hampir Sebulan Dalam Peti SejukMasukkan daun kesum & kunyit. Kalau nak guna untuk simpan pudina pun boleh.

Cara Simpan Daun Kunyit, Pudina & Kesum, Tetap Segar Walau Hampir Sebulan Dalam Peti SejukCover atas daun tu dengan kitchen towel lembap juga. Lepas tutup bekas. Masukkanlah dalam refrigerator.

Cara Simpan Daun Kunyit, Pudina & Kesum, Tetap Segar Walau Hampir Sebulan Dalam Peti Sejuk

Selamat mencuba!

Sumber: Huda Zainal

Life-hacks petik jari je! Jom baca VANILLA KISMIS seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI