Kelapa parut memang banyak kegunaannya. Selain diperah untuk santan kita juga juga untuk membuat kuih, kerisik dan sebagainya.

Sebab itu stok kelapa parut ini memang kena sentiasa ada. Jadi elok juga beli dalam jumlah yang banyak supaya senang bila nak digunakan.

Ads

Supaya kelapa parut ini masih elok walau pun disimpan lama boleh ikut perkongsian Ani Zam. Cara ini boleh bantu kelapa parut tahan hingga dua hingga tiga bulan.

Ads

Cara simpan kelapa parut supaya tahan lama

1. Letakkan kelapa parut di dalam loyang.

Cara Simpan Kelapa Parut, Kekal Elok Walau Dah 3 Bulan2. Taburkan dan gaul garam pada parutan kelapa hingga rata. Fungsi garam adalah agen yang bertindak sebagai anti pereputan.
3. Masukkan loyang ke dalam kukusan yg telah dipanaskan. Kukus selama 15 minit.

Cara Simpan Kelapa Parut, Kekal Elok Walau Dah 3 Bulan

4. Biarkan sehingga sejuk dan masukkn ke dalam plastik. Simpan di dlm peti ais bahagian sejuk beku.
5. Kukus semula bila hendak menggunakannya.

Cara Simpan Kelapa Parut, Kekal Elok Walau Dah 3 Bulan

Ads
  • Cara ini boleh bantu kelapa parut tahan sehingga 2 @ 3 bulan.

  • Untuk mendapatkan santan yang pekat , kisar kelapa parut dengan sedikit air kemudian tapis. Boleh kisar sehingga 3 kali kelapa tersebut utk mendapatkan santan yang pekat.

Sumber: Ani Zam

Life-hacks petik jari je! Jom baca VANILLA KISMIS seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI