
Masakan orang Melayu memang kerap gunakan santan untuk masak lemak, kari, bubur dan macam macam lagi. Biasanya bagi ibu bekerja santan segera dalam kotak akan jadi pilihan.
Tapi masalah bila beli santan kotak ini adalah jika tak dihabiskan ia akan basi. Ya lah kita pun tak hari-hari guna santan kan.
Tapi perkongsian dari Puan Nelisa Sofea ini membantu menyelesaikan kaum mak-mak. Ia mudah dan bahan yang diperlukancuma plastik aiskrim saja.
Caranya:
- Bila ada lebihan santan kotak tuang dalam plastik aiskrim dan simpan.
2. Bagi yang selalu membeli kotak besar pula dan mahu berjimat, buka kotak dan masukkan santan dalam plastik aiskrim ikut kuantiti sekali masak.
3. Ikat dan masukkan di bahagian chiller bukan freezer.
4. Keluarkan bila hendak digunakan. Tapi pastikan anda melabel tarikh luput santan mengikut yang tertera pada kotak tu ya!
Selamat mencuba!
Sumber: Nelisa Sofea
DIY Buat Stiker Untuk Balang Bahan Masakan. Dapur Nampak Tersusun, Bahan Pun Senang Nak Cari

Bagi yang suka memasak, keperluan dapur dah tentulah banyak. Tepung yang ada banyak jenis contohnya bila dah masuk dalam bekas atau balang mulalah kita keliru.
Sebab itulah ramai suri rumah suka buat label untuk barang-barang dapur. Selain senang cari, nampak kemas, cantik malah boleh jadi sebahagian dari dekorasi dapur.
Memang ada saja label ini dijual di kedai tapi ia agak terhad, berbanding kalau kita buat sendiri. Boleh cetak apa saja label bahan yang kita perlu dan mahu. Nama label boleh ikut cita rasa sendiri.
Kalau nak cuba buat sendiri bolehlah ikut perkongsian Azian Imran melalui Kelab Kaki Deko.
DIY label pantri
1. Cetak label yang dikehendaki. Boleh guna Microsoft Word, Excel asalkan print. Saya guna font Certhas 36.
2. Tape yang saya gunakan. Potong dan lekatkan atas tulisan yg dah dicetak.
3. Cam ni ya.
4. Kemudian gosok-gosokkan tulisan tu. Tujuannya supaya tulisan yang dicetak itu nanti akan lekat pada pelekat itu pulak. Guna belakang sudu, kad kredit pun boleh.
5. Seterusnya gunting ikut saiz yg kita suka.
6. Ok, yang ni penting. Selepas gunting tulisan, rendam dalam air suam ya. Sekurang-kurangnya 1 minit 40 saat. Set timer kat telefon kita. Saya buat 2 minit.Selepas itu label akan bergulung. Ini tanda macam nak jadilah tu. Ok next.
7. Gosok-gosok manja label tadi. Gosok dalam air ya. Kertas yang dah lembut bila digosok akan tertanggal dan tinggalkan ink atau dakwat yang kita print tadi. Inilah sebabnya step gosok-gosok tu penting. Gosok tak betul dia tak lekat.
8. Selepas itu label yang basah-basah tak payah lap atau biar kering. Terus je tampal kat balang atau mana yang nak dilabelkan. Boleh adjust dulu kemudian biar label itu kering sendiri dan lekat sendiri. Ok siap!
Senangkan! Selamat mencuba!
Sumber: Azian Imran
Petik Buah Bendi Kena Buang Sekali Daunnya Supaya Pokok Terus Berbuah Lebat

Isi Kandungan
ToggleOrang lain tanam pokok bendi punyalah berbuah banyak dan gemuk-gemuk sedangkan pokok bendi kita tanam, jarang buahnya dan kurus pulak. Selalu jadi begini kan.
Supaya pokok bendi kita memberi hasil yang sama, Puan Liyana Mohd Poad berkongsi tip yang boleh dipraktikkan untuk mereka yang menanam pokok ini di rumah. Jika betul caranya insya-Allah pokok bendi berbuah banyak, setiap celah akan ada buahnya.
Tip supaya bendi berbuah banyak di setiap celah
Bagi yang suka tanam bendi saya beri tip supaya bendi berbuah dengan banyak di setiap celah. Rujuk gambar untuk tip tip tersebut.
Sebelum itu asasnya bendi perlu dua perkara yang sangat sangat utama iaitu air yang banyak dan cahaya yang banyak untuk buah yang banyak.
Bendi perlu dipetik kurang daripada tempoh seminggu ianya mengeluarkan buah. Jika lebih daripada tempoh ini, bendi akan jadi keras. Baja khusus untuk bendi hanyalah baja tinja haiwan. Tak perlu baja mahal mahal keran bendi senang berbuah dan senang dijaga.
1. Cari benih bendi renek
Ini namanya bendi renek. Boleh beli biji benih brand BABA. Di luar paketnya ada tulis bendi hijau. Kalau bendi putih dan panjang, itu bendi susu. Pokok ini saya tanam dalam polibeg saiz 14″
2. Letak tempat penuh cahaya
Di setiap celah ada buah walaupun tingginya hanya lebih kurang 2 kaki. Ketika menyemai, apabila daun sudah ada 3 helai, pindahkan terus ke tempat penuh cahaya. Pokok bendi suka cahaya yang banyak untuk tumbesaran.
3. Daun kena buang bila petik buah
Apabila petik buah, buang sekali daun yang menyokong buah tersebut.
Ini paling penting. Selepas petik bendi, buang sekali daunnya, jangan tinggalkan di pokok supaya kesemua zat akan sampai ke buah yang berikutnya.
Semoga bermanfaat
Sumber: Puan Liyana Mohd Poad
Artikel berkait
Tip Semai Biji Benih Sawi, Bendi & Cili. Jangan Tabur, Ikut Cara Ini Supaya Tumbuh Elok & Subur
Nak Tanam Lobak Merah Dalam Pasu, Pilih Jenis Mini Macam Ini. Lebih Mudah!

Comel betul lobak merah ni. Dipanggil lobak parisian mini ia memang jenis yang kecil dan mudah untuk ditanam dalam pasu. Dalam pasu kecil pun boleh.
Turut menanam lobak jenis ini di rumah, Jusery Jausin berkongsi cara penanamannya.
Cara tanam lobak merah parisian mini
Hari ini menuai lobak parisian mini (Parisian mini carrots) salah satu jenis lobak merah di mana lobaknya berbentuk bulat lebih kurang 2.5 cm ukur lilit. Boleh tanam dalam pasu rendah sahaja kerana lobaknya tidak masuk jauh ke dalam tanah.
1. Masukkan tanah campuran yang berkualiti dalam pasu diikuti dengan kompos. Boleh juga tanam di atas batas/ raised bed.
2. Seterusnya tabur biji benih dalam pasu, pastikan tidak terlalu banyak supaya anak pokok tidak tumbuh rapat. Selepas tabur biji benih spray dengan air.
3. Selepas lebih kurang 20 hari, anak benih akan naik dan punya 3-4 daun. Ketika ini bolehlah melakukan proses penyulaman anak pokok atau pun proses keluarkan anak pokok supaya tidak terlalu rapat.
4. Tinggalkan lebih kurang 10-15 pokok dalam satu pasu. Tambah juga tanah keliling anak pokok.
5. Lakukan siraman, dan buang rumput yang tumbuh dalam pasu.
6. Selepas 30 hari pokok akan makin membesar dan lobak parisian mini ini boleh dituai selepas 75 hari.
7. Lobak jenis ini juga lebih mudah dituai kerana tidak masuk jauh ke dalam tanah. Lobak yang sudah dituai boleh dibersihkan dan disimpan dalam peti sejuk jika tidak mahu terus makan.
Boleh juga tonton video penanamannya di sini https://www.youtube.com/watch?v=MMe9-tKmjbQ
Sumber: Jusery Jausin