Banyak masakan dan minuman yang perlu menggunakan susu cair. Tapi selalu terjadi guna sikit saja selebihnya kita simpan dalam peti sejuk. Tapi tak sampai 3 hari dah masam tak boleh guna.
Sayang betul.
Selepas ini kalau ada lebihan susu cair boleh guna kaedah ini ya. Jika dipraktikan susu cair boleh bertahan sehingga 3 bulan. Baru tak membazir kan?
Berikut merupakan 5 cara yang boleh kita lakukan untuk menyimpan susu cair yang telah dibuka:
1. Tukar bekas kedap udara
Susu cair yang sudah dibuka jika tidak habis diguna, tukarkan ke dalam bekas kedap udara sebelum disimpan di dalam peti sejuk.
Jika mahu digunakan dalam masa terdekat, simpan di bahagian chiller. Jika sebaliknya, simpan di bahagian sejuk beku.
2. Pastikan guna suhu betul
Pasti ramai sudah mengetahui cara ini. Pastikan peti sejuk berada pada suhu 4 darjah celcius atau lebih sejuk.
3. Cara simpan dalam peti sejuk ruang pembeku
Jika anda menyimpan susu cair di bahagian sejuk beku, susu cair boleh bertahan lebih lama.
Bila mahu diguna kembali, biarkan pada suhu bilik sehingga mencair.
4. Cara simpan susu cair – Letakkan di bahagian belakang
Sebolehnya simpan di bahagian belakang peti sejuk kerana bahagian tersebut adalah yang paling sejuk dan jauh dari makanan yang tak dimasak.
Sumber: My Resepi