Nikmat sungguh kalau makan buah rock melon yang manis dan sejuk. Makan pulak waktu tengah hari, memang sesuai.
Kalau suka bercucuk tanam, boleh jadikan rock melon ini sebahagian dari tanaman di rumah. Caranya boleh ikut Mazlan Burhanudin yang menggunakan polibeg saja untuk menanam buah ini.
Pertama kali tanam, tak sangka manis
Benih rock melon saya beli di Giant. Semai 2 benih dalam satu polibeg kecil. Siram air dan letak tempat teduh, pastikan tanam sentiasa lembap.
2. Bila dah bercambah, pokok dan keluarkan 5 helai daun barulah dialih dalam polibeg atau pasu. Saya guna tanah yg jual di nursery. 5 in 1, campur lebih kurang 30% tanah bakar.
Ads
3. Sokong batang pokok dengan lidi atau apa-apa sebab waktu awal batang pokok amat rapuh & mudah patah.
4. Supaya ada pengaliran udara, bawah polibeg saya sendal dengan 3 penyendal pasu. Sebab lantai rumah panas, takut kesan pada akar & air cepat kering.
5. Bila dah berbuah saya guna baja yang spray direct pada daun.
Ads
6. Kalau tanam komersial, mereka buat pendebungaan sendiri. Yang saya semula jadi, semut tolong. Boleh tengok nanti semut kecik hurung bunganya.
7.Pokok ini jenis menjalar jadi kena sediakan penyokong seperti jaring supaya boleh menjalar.
8. Bila dah mula berbuah, kena ikat sebab buahnya berat.
Ads
TIP
Tanda buah rock melon yang cukup matang apabila daun pada buah dah kering dan pokoknya pun dah layu
Siapa yang tak suka makan aiskrim, kalau beli memang tak pernah cukup. Bila makan sikit memang tak puas jadi penyelesaiannya buat sajalah sendiri. Boleh buat banyak mana nak, makan sampai puas.
Paling best buat aiskrim ini sebenarnya mudah saja. Tiga langkah saja dah siap, bahan pun tak banyak. Caranya boleh ikut resipi yang dikongsi oleh Eyta Mazlie.
Pesanan: Sebaiknya buat waktu malam, supaya esok boleh terus makan dan anak tak asyik bukak tutup peti ais untuk tengok aiskrim dah keras atau tak!
Bahan-bahan :
1 tin susu cair/susu kotak (saya guna susu tepung anak dibancuh dengan setin air masak) ¼ tin susu pekat @ ikut kemanisan 1 penutup esen vanila 1 sb ovallet (saya lebihkan 2 sudu)
Cara membuat:
Mix semua bahan sampai gebu
Masuk dalam bekas
Bekukan dalam freezer
Nota:
Kalau nak buat banyak cuma gandakan bahan-bahan.
Ini base untuk aiskrim vanila. Kaalu suka perisa lain boleh letak apa-apa perisa yg anda suka.
Utk aiskrim ni saya warnakan utk nmpk lebih menarik.
Saya guna susu everyday, jadi org dewasa pun boleh minum. Nak lebih sedap gunakan susu kotak fullcream@lowfat. Tapi PKP ni kita guna bahan apa ada kat dapur saja.
Mesti ramai yang rindu nak makan kuih ini atau pun memang tak pernah makan. Kuih tepung pasung ini memang dah jarang jumpa orang yang menjual atau membuatnya.
Kalau teringin nak makan kenalah buat sendiri. Nak cuba? Boleh ikut perkongsian daripada Pn Habsah Ngah.
Buat sendiri kuih tepung pasung
Bahan bahagian bawah
2 sudu gula pasir
1 keping setengah gula melaka
1 setengah cawan air
1 helai daun pandan wangi
40 gm tepung beras
20 gm tepung ubi
1 sudu teh air kapur
Bahan bahagian atas
3 sudu besar tepung beras
1 sudu tepung gandum
1 setengah cawan santan sederhana pekat..
1 sudu teh garam halus
1 sudu teh gula
Daun pisang secukupnya untuk dijadikan kelongsong
Cara membuat:
1. Masak gula, gula pasir dan daun pandan hingga gula hancur dan sejukkan.
2. Tapis dan satukan dengan bahan bahagian bawah dan masak atas api sederhana hingga likat dan kental.
3. Sudukan atau paipkan ke dalam kelongsong daun pisang yang telah dibuat dan dirikan kelongsong di dalam lubang pengukus. Kukus dalam 5 minit.
4. Satukan semua bahan bahagian atas, tapis dan masak di atas api hingga likat dan kental.
5. Sudukan/paipkan ke dalm kelongsong daun yang telah berisi bahagian bawah yang telah dikukus 5 minit tadi. Kemudian teruskan mengukus lebih kurang 10 minit dengan api yang kecil. Jika api besar nanti kelongsong daun pisang yang berisi adunan kuih akan tumbang.
Baru saja lap habuk di permukaan kabinet, rak, almari, meja dan perabot lain dalam rumah tapi lepas sehari dah penuh semula dengan habuk.
Kalau biar seminggu memang makin tebal dan jelas kelihatan habuk ini. Paling tidak memang kena lap 2 atau 3 kali dalam seminggu supaya nak nampak kekal bersih.
Tapi kalau kita tiada masa untuk bersihkan habuk ini dengan kerap ada cara yang boleh dipraktikkan. Caranya waktu lap habuk sembur sekali dengan bancuhan 3 bahan ini supaya habuk tak melekat pada permukaan. Tip ini dikongsi oleh Jason Jezi.
1. Caranya sediakan bahan berikut;
2 sudu cecair pencuci 2 sudu cuka 1 sudu minyak zaiton Sedikit essential oil (untuk bau harum) 1 cawan air
2. Campur semua bahan dan masukkan dalam botol penyembur.
3. Sewaktu mengelap habuk sembur sekali cecair ini. Hasilnya habuk akan tak mudah melekat pada permukaan. Jadi kurangkan kerja mengelap kita.
4. Selain untuk kegunaan dalam rumah, boleh juga sembur dan lap bancuhan ini dalam dashboard kereta untuk fungsi yang sama.
Berita kanak-kanak maut akibat tercekik memang berlaku. Sama ada berpunca dari buah, makanan, duit syiling malah juga mainan. Terbaru ada anak yang meninggal akibat...