Kalau tanya pada kaum wanita apa kerja rumah yang paling malas nak buat dah tentu kebanyakkannya menjawab menguruskan kain baju terutama sekali bab melipat.
Tapi mahu tak mahu kena lakukan juga, kalau tidak bertimbun dan berserabutlah bilik atau rumah dengan pakaian.
Bagi yang mahu mengurangkan stress melipat kain mungkin boleh mempraktikkan cara yang dilakukan oleh Dr Hani Mynis ini. Pengurusan baju yang dipraktikkan memang tip top. Menggunakan konsep open wardrobe, kebanyakannya tak perlu dilipat tapi tetap kemas!
Tip pengurusan pakaian open wardrobe
Macam kebanyakan mak-mak, isteri-isteri, house chores yg Hani paling malas nak buat ialah melipat baju. Punyalah malas nak melipat baju, sampaikan hani korbankan satu dinding kat bilik tidur kedua utk dijadikan “open wardrobe”.
Ini adalah tip pengurusan pakaian yang Hani praktikkan:
Kena buat spring cleaninguntuk baju yg banyak (sebetulnya enam bulan sekali kena rombak baju). Contohnya:
Baju yg dah tak muat boleh diberi orang
Baju yg koyak (yg kita rasa kita akan jahit tapi dah lebih sebulan tak jahit, bolehlah dibuang, sebab kalau baju tu “penting” atau kita sayang confirm kita dah jahit tak tunggu berbulan).
Baju, tuala, cadar yg kotor dan lusuh (tak boleh dihilangkan kotorannnya, bertaik lalat) bolehlah dibuang.
Baju free atau baju promosi yg kita tak akan pakai dah boleh diberi org atau diguna semula.
Gunakan rule ni! Satu baju masuk satu baju mesti keluar. Selagi tak perlu baju baru masuk, jgn beli. Perempuan nak bersederhana bab ni memang payah. Tapi dah dua tahun, ini lah prinsip Hani. Kalau nak membeli juga, maknanya ada satu helai yg kita takkan pakai, boleh lah dijual atau diberi orang haha
Ads
Gunakan penyangkut baju (hanger) yang satu jenis, bentuk dan paling tidak pun satu warna je. Supaya semua nampak kemas dan seragam.
1. Baju anak
Ini open wardrobe untuk baju anak, Aqil. Baju jalan, baju raya dan baju harian diasingkan.
2. Baju kurung/ baju raya /baju kerja disusun ikut warna
3. Tudung pun gantung ikut warna
Ads
4. Baju formal suami /baju raya/ baju melayu
Ini baju harian suami
Ads
5. Cara jemur baju dalam bilik
Ini bahagian untuk jemur baju, atas baju basah. Lepas kering, transfer je ke tempat baju kering kat sebelah kanan. Selalu buka langsir supaya cahaya matahari boleh masuk dan keringkan baju. Bawah bahagian hanger.
Bila jemur baju, Hani akan pastikan baju tu diterbalikkan ready to wear. So kalau dah kering terus ambil dari sini je pun ok dah.
Tip kalau nak jemur baju dalam rumah
Pakai pencuci baju yg sesuai utk indoor drying (ada tulis anti-malodour) so baju tak akan berbau kepam dan hapak. Hani suggest Top (untuk jenis serbuk) dan Breeze utk jenis liquid.
Jemur sebelah tingkap sedekat mungkin
Ada pengudaraan tambahan (on kipas)
Jangan jemur baju banyak-banyak sekali gus (jarak baju) – dalam gambar atas tu baju dah kering tapi tak transfer ke bhgn kanan lagi.
6. Tip ekstra
Menggosok pakaian dan tudung ke tempat kerja seminggu sekali (gosok lima pasang terus; jimat masa dan jimat tenaga). Suai padankan terus pakaian dan tudung. Jimat masa pagi nak pergi kerja.
Untuk tuala, khaskan dua helai tuala utk seorang. Sebab setiap minggu kita akan basuh tuala, nak tunggu tuala tu kering, ada tuala ganti. Rumah kitorg takda dryer haha. Sediakan dua tuala utk tetamu.
Untuk cadar dan sarung bantal – masa lipat cadar, masukkan sekali set sarung bantal dalam lipatan cadar tu. Memudahkan proses menukar cadar setiap minggu.
Mana-mana pakaian yg lebih yg rasa nak simpan, boleh simpan tapi simpan dlm bekas tertutup (utk elakkan debu bertahun) dan pastikn bekas berlabel. Hani prefer bekas tak transparent supaya tak nampak isi barang dlm tu.
Selalu makan kerabu mangga, apa kata kita ‘up’ sikit buat ayam mangga ataupun chicken mango. Rasa masam, manis dan pedas bersatu, memang kick.
Makin enak bila ada ayam yang rangup. Cara membuatnya dikongsi oleh Nora Syikin Azmi.
Cara buat chicken mango
Bahan untuk ayam
Isi ayam bahagian paha/dada
Tepung goreng/ tepung serbaguna
Bawang putih (dihancurkan)
Serbuk lada hitam
1 biji telur
Minyak untuk menggoreng
Cara membuat:
1. Perap isi ayam dengan lada hitam dan bawang putih selama 20 minit.
2. Selepas 20 minit pecahkan telur dalam mangkuk perapan isi ayam dan gaul.
3. Masukkan tepung serba guna dalam bekas berasingan dan gaul hingga menyelaputi semua bahagian.
4. Panaskan minyak dan goreng secara deep fry hingga kekuningan.
Bahan untuk kerabu
Mangga muda, lobak merah, daun ketumbar, bawang besar- hiris memanjang kesemuanya.
Sos plum
Sos tomato
Sos thai
Gula
Cili api potong
Jus limau nipis
Cara membuat
Campurkan semua sos bersama gula dan jus limau kemudian didihkan atas api. Tambahkan air panas kalau terlalu pekat (sukatan agak-agak saja). Tutup api bila sudah mendidih.
2. Potong ayam yang siap digoreng tadi dan gaul bersama mangga, lobak, daun ketumbar dan bawang.
3. Kemudian tuang sos di atasnya, boleh gaul dan tabur cili padi. Siap!
Buah strawberi ini memang sedap dimakan segar sebab itu ramai yang sanggup beli walaupun mahal.
Tapi ada juga situasi dah beli banyak dan mahal akhirnya busuk pulak bila simpan dalam peti sejuk. Semuanya gara-gara tak tahu cara simpan yang betul.
Bagi memastikan buah strawberi ini kekal segar dan tahan lama hingga dua minggu boleh guna tip yang dikongsi oleh Rahayu Rosli. Tip sesuai sangat untuk yang baru balik Cameron Highland dan homebaker yang menggunakan banyak buah ini.
Cara simpan buah strawberi supaya tahan lama
Mesti ada yang penggemar strawberi atau bakers-bakers yang selalu guna strawberi. Hari ini sis nak share cara simpan buah strawberi supaya tahan lama, tak berkulat dan berair. Insya-Allah boleh tahan satu miggu hingga dua minggu (bergantung pada kesegaran buahnya).
Tip untuk tahu buah segar atau tak, kena tengok daunnya. Kalau daun masih hijau, tiada kuning atau hitam, insya-Allah buah masih segar. Caranya;
1. Kita perlukan buah strawberry, tisu ( tisu yang tebal ya, nak guna tisu dapur pun boleh supaya air-air wap boleh meresap pada tisu dan tisu tak cepat lembik )
2. Bekas untuk simpan. Saya guna bekas letak kek saja. Pastika bekas itu dibuat lubang supaya udara dapat keluar masuk. Nanti takdelah air bertakung dalam bekas. Saya tebuk bekas guna pemutar skru.
3. Basuh tangan dulu kemudian ambil buah, letak atas tisu. Seterusnya balut buah strawberi satu persatu hingga menutup semua bahagian.
4. Bila dah semua buah strawberi selesai dibalut, susun dalam bekas tadi. Pastikan bekas tak terbuka.
5. Kemudian bolehlah disimpan dalam peti sejuk bahagian bawah.
Ini hasil strawberi yang masih segar untuk hiasan kek.
Antara cara kita habiskan masa di rumah adalah dengan menonton movie. Tapi tengok movie di handphone atau tv dah biasa.
Supaya lagi happening apa kata kita buat home cinema macam ni kalau ada bajet lebih. Terasa macam tengok movie di panggung wayang.
Ini idea yang boleh dilakukan jika nak adakan home cinema menurut perkongsian Nahar Efendy Noordin.
DIY Home Cinema
Kalau ada bilik lebih kat rumah tu apa kata jadikan home cinema? Boleh tengok Frozen buat kali ke 1000 dengan anak-anak. Mesti dorang suka, hilangkan boring lockdown di rumah.
Letak benda ni ada wall, gambar jadi terang giler!
Bekas plastik macam ni mesti banyak di rumah kita. Kadang-kadang bila banyak sangat tak tahu nak buat apa. Sudahnya kita buang.Bagi yang suka bercucuk...