Sayur lobak merah antara yang selalu ada dalam peti sejuk kita. Tapi ada juga yang dah beli tapi tak masak atau tak digunakan dalam hidangan hingga lobak yang segar jadi kecut dan lembik.

Bila dah jadi begini, ramai juga yang masuk dalam tong sampah sebab ingat dah tak boleh guna. Lepas ni kalau lobak merah dah jadi macam jangan buang tau sebab kita boleh segar semula dan guna kembali untuk memasak.

Carrot Lembik Jangan Buang, Boleh Keras & Segar Semula Bila Rendam BeginiNak segar dan keraskan kembali lobak merah ini pun mudah sangat. Tip ini dikongsi oleh Munirah Jamaluddin. Caranya;

1. Buang kulit lobak merah yang dah lembik dan potong beberapa bahagian.

Ads

Carrot Lembik Jangan Buang, Boleh Keras & Segar Semula Bila Rendam Begini

2. Sediakan air dalam mangkuk, kemudian rendam dalam air.

Ads

Carrot Lembik Jangan Buang, Boleh Keras & Segar Semula Bila Rendam Begini

3. Lobak merah akan kembali segar dan keras setelah direndam dan boleh digunakan dalam masakan.

Ads

Carrot Lembik Jangan Buang, Boleh Keras & Segar Semula Bila Rendam Begini

@munirahjamaludin_ carrot dah lembik? Haaa.. jangan buang. Ni cara dia nak bagi fresh balik.. #tipsdapur #greatestmakanhits #fypシ ♬ Just the Two of Us LUVRS Remix – LUVRS

Selamat mencuba.

 

Life-hacks petik jari je! Jom baca VANILLA KISMIS seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI