Kita selalu nampak kerja-kerja pemotongan rumput di tepi jalan raya. Biasanya, bila kerja ini dilakukan akan ada batu-batu kecil terpelanting akibat terkena mesin.
Banyak kejadian batu ini melantun terkena cermin kereta hingga menyebabkan cermin kereta retak. Kalau kejadian macam ini berlaku pada kita, apa yang perlu kita buat?
Bawa bertenang, jangan marah-marah. Kita boleh claim!
Tahukah anda, bahawa setiap kerja pemotongan rumput di tepi jalan mempunyai insuran. Ini kerana pihak berkuasa tempatan mewajibkan mana-mana syarikat yang ingin masuk tender mesin rumput mesti mempunyai insuran jika berlaku kemalangan yang tidak diingini.
Sebelum kerja pemotongan rumput boleh dijalankan, pihak syarikat tersebut hendaklah mengemukakan surat insuran mereka kepada pihak berkuasa tempatan terlebih dahulu sebagai bukti bahawa pihak syarikat tersebut telah dilindungi oleh pihak insurans jika berlaku kemalangan.
Ads
Lakukan 3 langkah ini untuk buat tuntutan
Jika anda berdepan dengan situasi ini, 3 langkah yang boleh anda ambil adalah:
1. Ambil gambar & detail
Ads
Berhenti di tepi jalan, ambil gambar dan berjumpa dengan tukang potong rumput tersebut. Dapatkan nama penuh dan syarikat kontraktor yang membuat kerja mesin rumput itu.
2. Semak bengkel panel insuran syarikat terbabit
Ads
Setelah dapat nama syarikat, semak dengan pihak syarikat tersebut, nama dan dimana bengkel kereta panel insuran syarikat terbabit.
3. Buat laporan polis
Buat laporan polis dalam tempoh 24 jam. Laporan polis tersebut hendaklah menyatakan nama pemotong rumput, nombor kad pengenalan, nama syarikat dan alamat, tarikh dan masa kejadian, nama jalan serta kawasan di mana kejadian berlaku. Bawa laporan polis tersebut ke bengkel panel insuran syarikat tersebut untuk mendapatkan cermin baru.
Jadi selepas ini kalau berhadapan dengan kejadian seperti ini tenang dan jangan marah. Berhenti ke tepi, ambil gambar dan berjumpa dengan pekerja tersebut untuk berbincang.
Pokok pisang antara yang selalu ditanam keliling rumah. Pokoknya memang senang berbuah jika ikut penjagaannya.
Bagi yang baru belajar tanam sepokok dua di rumah pastikan pelepah atau daun pisang sentiasa dicantas ikut peringkat tumbesaran pokok. Berikut adalah tip penjagaan pokok pisang yang dikongsi oleh guru Mohd Noor.
Tip penjagaan pokok pisang, sentiasa cantas daunnya
Pokok pisang memang senang hidup & berbuah tapi dengan penjagaan yang betul penghasilan buahnya akan maksimum. Ini cara-caranya;
1.Tinggalkan daun 8 helai sehingga pokok besar.
2.Apabila keluar jantung tinggalkan daun 6 helai.
3.Apabila buah habis keluar, tinggalkan daun 4 helai & buang jantungnya.
4.Kemaskan pangkal pokok, buangkan selaput yg mati supaya pokok lebih segar.
5. Sekiranya anak pokok terlalu banyak boleh pindahkan ketempat lain supaya pencahayaan lebih sempurna.
Beli udang mahal-mahal kemudian simpan dalam peti tapi lepas seminggu tengok dah pun lembik dan hitam.
Ini antara masalah bila nak menyimpan stok makanan laut terutamanya udang.
Tapi ada tip yang boleh dipraktikkan untuk memastikan udang yang disimpan kekal segar, manis dan tidak berubah jadi warna hitam malah teksturnya pun masih pejal seperti baru dibeli. Tip ini dikongsi oleh Noor Hafiza Mohamad.
Tip simpan udang supaya kekal segar, tabur gula!
Ada pelbagai petua untuk simpan seafood antaranya rendam dalam air dan frozenkan.
Tapi ada satu lagi cara mudah yang boleh dipraktikkan. Caranya tabur gula!
Udang contohnya paling cepat jadi hitam dan lembik selepas kita keluarkan dari peti sejuk beku.
Untuk elakkannya, selepas masukkan udang dalam bekas tabur gula di atasnya. Kemudian barulah disimpan dalam freezer (ruang sejuk beku).
Udang yang disimpan tak perlu dicuci dulu ya untuk kekalkan kesegarannya. Sama juga dengan ikan, sotong dan ketam.
Ini keadaan udang setelah lebih 2 minggu, tekstur udang masih sama macam baru beli.
Bagi ketam dan sotong pula, simpan macam biasa saja tapi pastikan dalam bekas supaya tak bertindih.
Sambal bilis kacang ini memang kegemaran ramai, lagi sedap kalau buat pedas. Sambal ini memang kena buat banyak sebab, walau pun boleh makan dengan nasi tapi ramai yang suka makan macam tu saja, ratah!
Sambal bilis kacang ini juga tahan lama jika betul cara masaknya. Kalau teringin buat stok di rumah boleh ikut resipi perkongsian Salma Ideris. Boleh tahan berminggu-minggu katanya.
Bahan-bahan yang perlu digoreng garing:
1 kg kacang tanah (lebih pun boleh)
Ikan bilis ( kuantiti ikut citarasa)
Tempe (pastikan potong nipis jika nak masukkan sekali)
Bahan dikisar:
Cili kering ( kuantiti ikut tahap pedas)
Cili api ( letak lebih kalau nak pedas)
1/2 biji bawang holland
1/2 labu bawang putih )
3 sudu gula pasir
3 keping gula kabung/melaka
Sedikit garam & serbuk perasa
1 keping asam keping
Cara membuat:
1. Goreng garing kacang tanah, ikan bilis, tempe. Ketepikan.
2. Guna minyak yang banyak, tumis bahan yg dikisar. Saya masak guna api besar, kacau sentiasa dalam setengah jam.
3. Masukkan asam keping.
4. Bila dah likat macam sira keluarkan asam keping, perlahankan api.
5. Dalam api perlahan, masukkan bahan yang digoreng kacau sebati. Siap!
Tip
Pastikan bahan tumis tidak hangit.
Kacang tanah, bilis, tempe wajib kena garing.
Untuk kekal rangup boleh juga letak cuka (jangan masukkan asam lain dah) waktu tumisan dah naik minyak bersama dengan garam dan gula. Padamkan api, masukkan bilik, kacang dan hidupkan kembali api.
Satu lagi cara untuk kekal rangup, biar sambal sejuk kemudian baru gaulkan ikan bilis dan kacang.
Kereta baru, pakai kereta baru setahun dua tapi dah masuk bengkel sebab rosak. Semuanya boleh jadi jika kita jadikan selalu buat 5 perkara di bawah. Info ini dikongsi dalam satu video pengusaha bengkel kereta @altimatsaujana. Bagi yang pakai kereta baru take note ok!