Tak semua pokok sayur yang kita tanam boleh didedahkan terus pada cahaya matahari. Ada yang hanya perlu sedikit saja kerana pendedahan kepada cahaya yang banyak boleh menyebabkan tanaman bermasalah. Pokok sayur boleh menguning dan daunnya bergulung.
Untuk itu panduan keperluan cahaya untuk tanaman ini perlu diketahui buat mereka yang banyak bercucuk tanam di rumah.
Keperluan tanaman pada cahaya untuk kesuburan
Jumlah cahaya matahari yang diperlukan tidak sama untuk semua tanaman atau sayuran.
Ada yang memerlukan;
-Cahaya penuh (bright sunlight),
-Cahaya separuh (medium sunlight), ataupun cahaya kurang/redup (low sunlight).
-Cahaya Penuh- Cahaya matahari lebih daripada 6 jam.
-Cahaya Separuh- Cahaya terus untuk 4-5 jam.
-Cahaya Kurang/Separa Redup- Cahaya untuk 2-4 jam.
-Redup- Cahaya kurang daripada 1 jam.
Ads
Pastikan tempat letak pokok sayur sesuai
Untuk tanaman yang hanya perlu cahaya separuh atau kurang, ia paling sesuai dijemur cahaya pada waktu pagi kerana matahari waktu petang terlalu terik. Kalau daun mula berkuningan atau bergulung, maksudnya tanaman itu:
1) kurang air,
2) terlalu banyak cahaya matahari, atau
3) terlebih baja.
Jadi, sebelum bermula menanam, pastikan tempat yang anda hendak meletak tanaman tersebut sesuai untuk tanaman.
Ads
Panduan ringkas sayuran mengikut keperluan cahaya matahari
Cahaya Matahari Penuh & Terus (Lebih daripada 6 jam):-
Jagung, tomato, kekacang, kacang polong, labu, tembikai, basil, selasih Thai, kentang, timun, kangkung, daun bawang, saderi, halia, bawang putih, serai.
Ads
Cahaya Matahari Penuh & Tidak Terus (4-5 jam):-
Brokoli, kubis, kubis Brussel, Kale
Cahaya Matahari Separuh (2-4 jam):-
Salad, bayam, bok choy, sawi, bit, lobak, pudina
Makaroni bakar cheese ini antara hidangan kesukaan peminat keju. Dapat pula cheese yang meriah meleleh lagilah sedap.
Cuma selalunya hidangan ini kita makan di kafe, sebab nampak macam susah nak buat. Hakikatnya nak buat makaroni cheese mudah saja kalau ikut perkongsian Jija Mycomel. Lepas ni kita buat sendiri, baru puas makan.
Buat sendiri makaroni bakar cheese meleleh
Bahan-bahan
2 cawan makaroni – rebus
1 tin sos spageti Prego (boleh guna perisa tradisional)
Lada hitam Ajishio
1 labu bawang besar – cincang
3 ulas bawang putih – cincang
1/2 paket daging cincang (nak guna semua pun boleh)
1/2 tin cendawan potong dadu
1 biji lobak merah kecik potong dadu
1/2 biji Capsicum potong dadu
Buah zaitun – jika suka
Cheddar cheese – parut
Cara membuat:
1. Panaskan 3 sudu minyak (nak guna minyak zaitun pun boleh). Tumis bawang & bawang putih hingga naik bau.
2. Masukkan lobak merah dan juga daging cincang kemudian kacau. Letakkan sedikit air untuk empukkan daging dan lobak merah masak dalam 3 minit.
3. Masukkan cendawan, capsicum, buah zaitun (kalau ada) kacau sekejap.
4. Masukkan sos Prego lalu kacau dan masukkan makaroni yang dah rebus.
5. Perisakan dengan sedikit garam dan serbuk lada hitam. Garam letak sikit dulu sebab sos Prego dan lada hitam dah ada rasa garam.
6. Kemudian boleh masuk dalam bekas alumunium size 7×7. Boleh dapat 2 bekas. Kalau tiada boleh guna loyang masak kek size 9×9.
7. Seterusnya buat sos putih. Sediakan;
-2 cawan susu segar
-2 sudu besar tepung gandum
-4 sudu besar butter
-Sedikit garam
8. Masak semua bahan dalam periuk hingga creamy lebih kurang 5 minit. Kemudian tuangkan dan ratakan sos putih di atas makaroni.
9. Parutkan chedar cheese kalau suka cheese yang banyak. Lapis dengan cheddar slice di atasnya. Bakar oven 160 selama 20 minit. Siap!
Dah jumpa corak langsir yang berkenan tapi sayangnya bukan jenis eyelet yang kita pakai di rumah.
‘No worries’ boleh beli dan buat eyelet sendiri. Ataupun, boleh saja terus jahit sendiri langsir dan ikut langkah yang dikongsi oleh Dura untuk tebuk pasang ring eyelet.
Bahan yang diperlukan:
1. Hamparkan langsir dan adjust kedudukan untuk letak ring supaya sama rata. Tiada ukuran untuk letak ring kerana bidang kain tak sama, cuma untuk bidang 60 boleh letak 8 keping ring.
2. Bulatkan dan tanda dengan marker.
3. Kemudian tanda 1/4 di bahagian tepi bulatan supaya senang untuk kita gunting.
4. Guna gunting begini, senang untuk tikam atau cucuk kerana hujungnya sangat tajam.
5. Boleh ‘tikam’ dan gunting bulat ikut ukuran bertanda biru.
6. Siap buat lubang.
7. Ambil ring, belah ring guna pisau. Klik SINI untuk beli ring.
8. Letak bahagian yang tajam ke atas.
9. Pastikan kedudukan ring sepadan, jika tak gunting lagi supaya masuk dalam bulatan.
10. Kemudian satukan ring, ketuk sedikit dengan tangan supaya kemas.
Lepas makan tengah hari, hidang pula bubur pulut sebagai pencuci mulut atau untuk minum petang, memang nikmati.
Sedapnya bubur pulut hitam ini terletak kepada lembut dan kepekatan santannya. Dalam masa yang sama rasa lemak dan manisnya kenalah seimbang. Barulah sedap.
Untuk dapat bubur pulut hitam begini, ada caranya. Boleh gunakan perkongsian Mizah Ngatiman ini. Bubur ini turut dimasukkan kacang merah dan kepala santannya dimasak asing dan diletak sekali tepung beras.
Cara masak bubur pulut hitam yang sedap
Bahan-bahan untuk bubur
1 cawan pulut hitam
5 cawan air
1 cawan acang merah
1 keping nise kerek
1/2 senduk gula pasir
Santan cair secukupnya
Daun pandan
Bahan-bahan kepala santan
Santan pekat secukupnya
2sb tepung beras
1sk garam halus
Daun pandan
Cara membuat
1. Rendam beras pulut hitam lebih kurang 3 jam.
2. Kemudian buang air dan tos. Masuk periuk, tambah air baru. Rebus sampai empuk dan kembang elok.
3. Dah agak empuk dan kembang boleh letak Nise, gula pasir, daun pandan dan santan cair.
4. Kuah dah agak pekat elok, letak kacang merah yang direbus dulu. Biarkan seketika kemudian tutup api.
5. Bagi membuat kepala santan. Masak dulu santan pekat letak daun pandan menggunakan api kecil. Letak garam halus.
6. Pada masa sama bancuh tepung beras dengan sedikit santan.
7. Kemudian masukkan bancuhan dalam santan tadi. Sentiasa kacau sampai pekat dan likat. Bila sudah mendidih atau meletup-letup, tutup api.
Sedia dihidangkan pulut hitam. Satukan bubur dan kepala santan dalam mangkuk untuk dimakan.