
Isi Kandungan
Toggle
Bakul baju di rumah jarang tak penuh. Biasanya berat sampai susah diangkat. Kalau isteri selalu mengadu masalah ini apa kata buatkan bakul beroda ini.
Modal cuma pita pelekat double sided dan roda (boleh beli di kedai Eco atau hardware).
Idea untuk bakul beroda boleh ikut seperti yang dikongsi oleh Saiful Hifzudeen yang dihasilkan untuk isterinya. Selain untuk baju, bakul ini boleh untuk pelbagai kegunaan termasuk untuk barang dapur.
Barang yang diperlukan
Langkah 1 – Lekat pita pelekat pada bahagian bawah bakul untuk diletakkan roda.
Langkah 2 – Lekatkan roda.
Langkah 3 – Biarkan seketika sebelum guna.
Dah siap
Sumber: Saiful Hifzudeen
Nak Tanam Sayur Paling Mudah, Mulakan Dengan Bayam. Boleh Tabur Terus Biji Benih Atas Tanah

Bagi yang baru nak cuba bercucuk tanam, bayam antara yang boleh ditanam. Ia mudah, tak perlu semai dan alih anak benih. Boleh terus saja tanam atas tanah, pasu atau polibeg.
Kalau nak tanam tepi rumah pun boleh, walau tanah tak berapa luas. Caranya boleh ikut panduan berikut;
1. Campur biji benih bayam dengan pasir. Tujuannya supaya bila ditabur nanti, anak benih tak tumbuh terlalu rapat. Tapi kalau tak dicampur pun tak mengapa.
2. Gemburkan tanah, boleh campur dengan tanah merah, tanah hitam dan cocopeat. Kemudian tabur biji benih tadi.
3. Apabila anak benih tumbuh empat helai daun, jika terlalu rapat boleh cabut dan tanam di tempat lain.
4. Siram dua kali sehari waktu pagi dan petang bagi memastikan tanah sentiasa lembap supaya anak bayam cepat membesar. Anak bayam yang sedang membesar ini perlu didedahkan kepada cahaya matahari untuk subur.
5. Boleh gunakan baja organik seperti tahi ayam untuk lebih subur.
6. Bayam boleh dipetik lebih kurang 3 minggu selepas disemai dari biji benihnya. Namun ia bergantung juga kepada cara penjagaan kita.
Bayam yang dah matang jangan dibiarkan lama nanti keras. Tuai daun secara kerat dan tumbuh lagi.
Sumber: Foto Hafiz Hush
Jangan Buang Uncang Teh, Boleh Guna Untuk Benihkan Anak Cili. Cepat Tumbuh & Cili Pun Cantik

Isi Kandungan
Toggle
Hampir setiap hari di rumah kita membancuh teh menggunakan uncang. Selepas pakai selalunya kita buang saja uncang teh.
Tapi lepas lihat perkongsian Armanshah Mohamad Tahir apa kata kita simpan terutama jika suka bercucuk tanam.
Uncang teh terpakai ini digunakan untuk menanam benih cili dan hasilnya benih cili cepat tumbur dan cantik. Caranya boleh ikut perkongsian ini.
Benih anak cili guna uncang teh
1. Saya tanam benih cili menggunakan teh uncang yg telah digunakan untuk dapatkan cili yg cantik.
Selain itu benih juga cepat tumbuh. Daun teh boleh jadi medium dan baja pada anak benih cili.
2. Caranya bubuh sedikit air dalam uncang teh yang dibuka supaya lembap sedikit. Ini kerana serbuk teh cepat kering kalau panas, lagi pun memudahkan benih bercambah.
3. Jika dah ditanam boleh guna air basuhan beras untuk siram pokok cili. Lagi subur dan cepat berbunga
4. Saya juga gunakan baja kopi, dari sisa kopi asli iaitu kopi kasar/ dan campuran baja yg berbau kopi (beli di Eco Shop)
Ini hasilnya
Selamat mencuba!
Sumber: Armanshah Mohamad Tahir
Buat Satu Doh Tapi Dapat 3 Hidangan, Donat, Roti Piza & Roti Sosej. Senang Kerja!

Isi Kandungan
ToggleBila musim cuti sekilah anak-anak ada di rumah, kita memang kena ada banyak stok makanan. Kalau nak jimat dan senang kerja boleh ikut seperti perkongsian Naz Reen ini.
Hanya buat satu doh tapi boleh dapat 3 jenis hidangan iaitu donat, roti pizza dan roti sosej. Roti piza dan roti sosej boleh makan terus, donat pula boleh frozen makan lain kali. Kan mudah macam ni. Nak buat pun seronok!
Buat satu doh dapat 3 menu – donat, roti sosej & roti piza
Hanya guna satu resepi, dapat hasilkan 3 jenis hidangan ini!
1. Donat
2. Roti Pizza
3. Roti Sosej
Cara membuat boleh ikut bahan dan langkah di bawah.
Bahan A
1 cawan air suam (suam panas)
2 sudu besar susu pekat
1 peket yis (mauripan)
- Satukan semua bahan dalam jug dan kacau hingga larut. Biarkan sehingga yis berbuih/ kembang. Sementara tunggu kembang, sediakan bahan-bahan B.
Bahan B
5 cawan tepung gandum (saya guna cap Ros)
3 sudu besar majerin (saya guna Planta)
- Masukkan dua bahan ini dalam besen dan gaul sebati.
Bahan C
3/4 cawan air paip/ mineral
- Kalau tak tahu bagaimana untuk sukat, ambil gelas dan anggap gelas itu ada 4 bahagian. Isi 3 bahagian gelas tu. Maknanya tak sampai 1 cawan air digunakan.
INFO : Pastikan cawan yang sama untuk sukat air & tepung.
Langkah penyediaan
1. Apabila yis dah cukup kembang, masukkan ke dalam Bahan B dan gaul.
2. Tambah bahan C sedikit demi sedikit. Uli sampai doh tak melekat di tangan/ sampai lembut. (Saya uli 10 minit).
3. Tutup bekas dan biar hingga kembang 20 minit.
4. Bila doh sudah kembang, tumbuk-tumbuk doh dan bentuk ikut cita rasa.
5. Jika buat donut, selepas dibentuk biarkan doh kembang kemudian boleh terus digoreng.
Untuk buat donat frozen, goreng separuh masak. Selepas sejuk boleh bungkus dan simpan dalam peti sejuk.
6. Untuk roti piza, letak topping yang disukai (saya letak hirisan sosej, bersama sos dan mayones). Bakar pada suhu 180°c selama 20 minit. Siap!
7. Begitu juga roti sosej, balut sosej dengan doh ikut kreativiti, biar kembang kemudian boleh bakar selama 15-20 minit, boleh juga digoreng.
Kalau ikut cara yang dikongsi mudah saja membuatnya. Berbaloi kalau nak cuba buat sendiri di rumah.
Artikel ini disiarkan dengan keizinan penulis. Posting asal boleh rujuk di SINI