DIY Kolam Mandi Untuk Anak-anak Di Halaman Rumah, Siapa Kata Tak Boleh? Ini Caranya

9127

Bina kolam mandi di halaman rumah? Ha…,jangan sangka untuk kediaman golongan berada saja, sebenarnya kita yang duduk rumah di kampung pun boleh buat!

Tak percaya lihat apa yang dilakukan Hafizh Ateh AR yang membina kolam mandi untuk anak-anaknya di halaman rumah saja.

Tak pakai kontraktor pun sebaliknya dibuat sendiri atau DIY saja. Menariknya dia juga siap berkongsi langkah demi langkah untuk menyiapkan kolam ini. Jadi siapa yang rasa nak buat boleh ikut cara ini ya. Kreatif betul!

 

1.Proses penandaan dan permulaan mengorek. Buat manual sebab bekho tak boleh masuk ke laman.

 

2. Proses meletakkan batu kerikil. Yang terbuka tu bukan lubang tangki kumbahan tau, itu saluran keluar dari sinki dan tebuk utk buat saluran air keluar dari kolam.

 

3. Meletakkan besi rangka besi 3×2 dan buat konkrit.

 

4. Proses pasang bata dan konkrit

 

5. Pasang bata untuk dinding. Buat sistem piping flow in dan flow out.Dan pump untuk waterfall dan air pancut. Gambar detail piping tiada.

 

6. Siap konkrit dan membata

 

7. Proses ukiran pada plaster dinding.

 

8. Proses pengujian dan mencuci.

 

9. Proses memasang tiles

 

10. Proses meletakkan Sika Top Seal (Untuk Waterproff) pada permukaan konkrit.

 

11. Proses megecat. Dengan cat jenis epoxy. 4 liter base dan 1 liter hardener.

 

12. Masuk air dan pengujian.

 

13. Siap sepenuhnya, yahuu dah boleh mandi kolam!

 

Ha amacam, rasa macam boleh buat kan! Yang minat bertukang tu silakan mencuba, buatlah untuk anak tersayang.

 

Sumber: Hafizh Ateh AR