Tisu basah sudah menjadi satu keperluan wajib di setiap rumah ketika ini. Ia bukan saja digunakan untuk bayi tapi juga kita yang dewasa, malah turut digunakan untuk membersihkan alatan di rumah.
Jadi bagi mengurangkan kos pembelian tisu basah setiap bulan apa kata kita DIY saja. Ya betul, tisu basah pun kita boleh buat sendiri.
Cara membuatnya juga mudah saja. Ada dua jenis tisu basah yang boleh kita hasilkan sendiri, untuk kegunaan bayi dan juga untuk pembersihan biasa.
Cara buat tisu basah untuk bayi
Bahan yang diperlukan:
1 gulung tisu dapur
Bekas untuk letakkan tisu basah
1 sudu besar minyak kelapa untuk melembapkan dan merawat ruam
2 cawan air yang sudah dimasak- supaya tisu tak berkulat.
2 sudu besar cecair mandian bayi
1 sudu besar minyak bayi
Cara membuat:
1. Potong tisu dapur jadi dua bahagian menggunakan pisau yang tajam supaya potongan kemas.
Ads
2. Panaskan seketika air dan masukkan minyak kelapa. Kacau rata kemudian tuang sekali cecair mandian bayi dan juga minyak bayi. Kacau lagi.
3.Masukkan tisu yang dipotong tadi ke dalam bekas kemudian tuang campuran cecair ke atas tisu. Pastikan tisu basah secara rata.
4. Tutup bekas dan biarkan seketika.
5. Buka bekas mengandungi tisu basah kemudian keluarkan kertas keras di bahagian tengah tisu. Sedia digunakan untuk tujuan pembersihan bayi.
Ads
Cara membuat juga boleh rujuk video di bawah:
Tisu basah untuk kegunaan dapur
Bahan yang diperlukan
1 gulung tisu dapur
Bekas untuk meletak tisu basah
1/2 cawan air
1/2 cawan cuka putih
Beberapa titis minyak essensial (Lavender, tea tree dan sebagainya)
Cara membuat:
Ads
1. Potong tisu dapur jadi dua bahagian, menggunakan pisau yang tajam supaya potongan kemas.
2. Campurkan air, cuka dan juga minyak essensial. Kacau rata.
3. Masukkan tisu dapur dalam bekas lalu tuangkan campuran cecair tadi pada tisu basah dengan rata. Biarkan semalaman.
4. Keesokan hari, keluarkan kertas bahagian tengah tisu. Sedia digunakan untuk tujuan pembersihan di rumah sama ada mengelap tumpahan, membersih table top dan sebagainya.
Ada masa stok daun pandan banyak sangat kita dapat sampai tak terpakai. Kalau simpan macam tu saja dalam peti ais memang akan kering dan kecut. Sudahnya terbuang.
Supaya tak membazir elok praktikkan cara yang dikongsi oleh DLa AMaya. Cara penyimpanan daun pandan ini membolehkan ia kekal segar berbulan-bulan.
Cara simpan daun pandan, kekal segar berbulan-bulan
Dah berbulan-bulan pun masih segar elok lagi daun pandan. Nak masak ambil saja, mudah sangat. Caranya;
1. Bersihkan daun pandan
2. Potong pendek pendek
3. Masukkan dalam bekas plastik kedap
4. Simpan dalam peti ais sejuk beku (bahagian freezer)
Daripada guna kaedah keringkan daun, lebih baik simpan beku. Daun pun masih hijau walaupun sudah berbulan. Selain daun pandaan, serai pun bilah guna kaedah ini.
Selain nuget, ayam gunting juga antara jajan kegemaran anak. Biasa dijual dan kita beli di pasar malam. Kadang-kadang sanggup tak makan di kantin sekolah untuk beli ayam gunting ini.
Kalau anak dah suka, apa kata kita buat saja sendiri kat rumah ikut resipi perkongsian Puan Zaitun Abdul Hamid. Tambah pula harga ayam gunting pun dah mahal sekarang. Sekeping dah cecah RM10 dan resipi ini nak buat berniaga pun boleh juga.
Bahan-bahannya:
Ayam – beli bahagian dada yang sudah dibuang tulang. Potong nipis-nipis kemudian perap ayam dengan
4 sudu sos tiram
2 sudu serbuk BBQ Cosway/2 sudu sos black paper Kimball.
2 sudu jus lime/perahan lemon.
Bahan-bahan untuk salutan:
Tepung Bestari pedas/original
Tepung ubi/tepung beras
Sedikit serbuk roti
Sukatannya bergantung kepada kuantiti ayam
Serbuk cili dan serbuk lada putih – untuk ditabur pada ayam yang dah siap digoreng nanti.
Cara membuat:
Perap ayam selama satu jam
Gaul ayam yang diperap tadi pada bahan salutan yang sudah siap dicampur.
Tumbuk-tumbuk sikit isi ayam supaya tepung melekat pada isi ayam dan padu supaya nampak cantik bila digoreng.
Goreng hingga garing.
Selepas goreng tabur dengan serbuk cili dan lada putih, kemudian bolehlah digunting.
Selalunya kuali lepas basuh dan kering kita letak bawah singki. Selain orang tak nampak, senang nak ambil bila nak masak.
Tapi mata tetap rimas kalau kuali ini tak tersusun meski pun letak dalam kabinet. Kalau rasa serabut, boleh gantung kuali ini ikut perkongsian Reezal Jelita ini. Modal cuma RM20 tapi hasilnya kuali tergantung kemas.
Guna drawer slide, modal RM20
Share sikit DIY tempat gantung kuali bawah kabinet singki. Modal dalam RM20 saja.
1. Drawer slide atau rail boleh beli kat Shopee sepasang dalam lebih kurang RM10 (link kalau nak beli SINI). Kayu boleh pakai apa-apa kayu yang sesuai.
2. Skru 2 bahagian ni.
3. Pasang hook screw, boleh beli kat Shoppe atau hardware.
4. Screw dulu 1 bahagian. Slider tu boleh cabut dulu 1 bahagian.
5. Pasang satu lagi bahagian slide.
Dah siap! Boleh slide keluar supaya boleh capai kuali yang belakang.
Panduan tinggalkan kucing sendirian di rumah ini penting bagi yang memelihara banyak anak bulus dan akan meninggalkan mereka di rumah untuk pulang beraya di...