Dari luar nampak buah elok cantik tapi bila potong, buruk dan berulat di dalam. Memang frust, apa lagi kalau kali pertama boleh berbuah. Ia boleh jadi pada pokok buah jambu, mangga, ciku, cili, limau dan sebagainya.
Buah yang berulat ini berpunca daripada serangan lalat buah. Supaya kita dapat hasil buah yang elok, kena hindarkan serangan perosak ini terlebih dahulu.
Caranya dengan buat perangkap lalat buah menggunakan botol plastik. Boleh ikut perkongsian dari Iszaynuddin Abd. Hamid untuk membuatnya.
Cara buat perangkap lalat supaya buah tak buruk atau berulat
1. Sediakan botol air mineral terpakai kemudian cat bahagian luarnya. Seterusnya buat lubang pada sekeliling botol. Boleh panaskan screw driver untuk buat lubang ini. Boleh juga gunakan bola plastik.
Ads
2. Ambil kapas dan titis hormon feromon cecair pemikat lalat buah ini. Lalu masukkan kapas dalam botol kemudian tutup. Cecair pemikat lalat buah ini boleh beli di Shopee.
3. Sapukan bahagian luar botol yang dicat tadi dengan gam untuk serangga. Gam ini juga boleh beli di Shopee.
Ads
4. Kemudian boleh gantung botol pada pokok buah. Bau feromon ini akan menarik minat lalat buah untuk datang dan seterusnya melekat pada gam.
Ads
NOTA: Jika pokok tidak diserang lalat buah, tak perlu membuat perangkap ini. Jika dilakukan ia seperti jemputan kepada lalat buah untuk menyerang buah pada pokok.
Bunga kantan memang selalu kita guna dalam masakan, jadi berbaloi kalau tanam sendiri di rumah, apatah lagi dengan
harganya yang boleh tahan juga mahal.
Jika nak jadikan ia sebahagian tanaman boleh ikut cara yang dikongsi Petani Herba ini.
Kalau tanam guna biji benih
Selain beli dari nursery boleh juga ambil bunga kantan yang dah matang. Cari di kelopak biji yg dah hitam. Itu kira dah boleh dibuat benih. Nak semai kenalah sediakan bekas semaian macam cawan plastik tak pun kalau nak jimat gunalah bekas yg terbuang. Jimat.
2. Penyediaan media/tanah untuk tanam kantan
Kemudian kena sediakan media yg baik, boleh guna potting soil yg dibeli dari kedai nusery. Boleh juga guna media cocopeat yg dicampurkan dgn sekam padi bakar dan vermiculite. Kalau tiada juga media tu semua gunalah tanah hitam atau biasa yang digaul dgn kompos..ok settle
3. Rendam dulu kalau nak bunga elok
Kalau nak nak hasil yg bagus, bunga kembang setaman rendam benih kantan dgn cecair EM (Enoculent microbial) selama sejam dan toskan. Sementara menunggu benih kantan tos airnya, sediakan media semaian dgn memasukkan media ke dalam bekas semaian hingga penuh.
4. Cara tanam
Buat lubang kira-kira 1 inci dlm dan jarak antara lubang 2 inci. Masukkan sebiji kantan pd setiap lubang hinggaselasai dan timbus smula dgn media.
5. Penjagaan
Siram media dgn air yg banyak dan letak ditempat terkena cahaya pada waktu pagi atau petang. Untuk pengetahuan kurang benih kantan mengambil sangat lama utk bercambah lebih kurang 1 bulan lebih hingga 3 bulan. Jangan give up lak.
Selepas 1 bulan lebih, benih bunga kantan akan mula keluar dr permukaan media. Siram dgn air jika perlu. Tak perlu bubuh baja ketika ini.
Setelah anak pokok berusia 3 minggu selepas bercambah. Alihkan anak pokok pada polibag atau pasu.
Jagalah anak pokok kantan dgn melakukan siraman 2 minggu sekali dan sembur baja booster seperti baja cecair ikan atau kompos teh. Bunga kantan mula menghasilkan bunga setelah berusia 8 bulan ke atas.
Tip agar pokok kantan berbunga kerap, banyak & selamat sampailah tiba masa untuk dituai
Bila pokok kantan dah berbunga banyak bolehlah praktikkan tip yang dikongsi oleh Haninah Salim
Untuk berbunga kerap kantan gemar persekitaran yang basah dan lembab.
Kena rajin “bagi hujan” apabila hari tidak hujan dengan menyiram secara semburan halus ke atas.Setelah mula mengeluarkan kudup bunga, letak potongan botol plastik untuk mengelakkan musuh tanaman.
Modal bawah RM10 boleh makan 40 biji dumpling. Kalau makan dekat restoran semangkuk RM8-RM9. Tapi kalau buat cukup satu famili dapat makan. Tapi modal utama kena rajin & sabar.
Bahan untuk inti dumpling:
Isi ayam 300g (fillet dicincang) Lobak merah (setengah batang sagat) Bawang besar (1 biji cincang halus) Bawang putih (4 ulas cincang halus) Daun sup & Daun bawang (potong halus) Serbuk lada sulah (2 sudu) Minyak bijan (3 sudu) Serbuk Maggi cukup rasa (2 sudu) Garam & gula (1 sudu kecil) Dumpling pastry (Instant)
Cara membuat:
Campur semua bahan kecuali dumpling pastry.
Gaul sebati & perap sekejap 10 minit.
Masuk inti dalam pastry kemudian kelim pastri ikut kreativiti. Boleh Google/ tengok Youtube cara lipat dumpling.
Susun dumpling atas pinggan letak dalam pengukus. Kalau direct letak atas pengukus nanti melekat.
Kukus dumpling selama 10 minit.
Dah siap kukus boleh makan dengan sos kicap @ goreng dumpling.
Letak dumpling yang dah siap kukus tadi dalam periuk sekali. Biarkan 2-3 minit sekejap. Kemudian tabur sikit daun bawang.
Akhir sekali buat sos pakai sos Thai, campur sikit dengan daun ketumbar yang dah cincang halus. Gaul sebati boleh makan dengan sup. Ada orang buat sos pakai kicap cair tapi lagi suka sos thai lagi padu rasanya.
Total costing :-
Fillet ayam 500g – RM5.20
Dumpling pastry – RM1.80
Lonak merah 6 batang – RM1.00
Daun sup & daun bawang – RM1.00
Bahan yang lain da sedia ada kat rumah
Total = RM9.00
Ikan cencaru sumbat atau belah belakang memang hidangan tengah hari yang menyelerakan. Tambah dengan sayur goreng dah lengkap menu.
Tapi bila buat ikan ini biasanya waktu menggoreng isi atau sambalnya akan terburai menyebabkan minyak dan ikan jadi sedikit kehitaman dek sambal hangus.
Rupanya ada lagi satu cara untuk buat ikan sumbat yang confirm takkan terjadi masalah sambal terkeluar. Sebaliknya sambal elok terletak dalam ikan yang dibelah.
Cara buat ikan cencaru sumbat tapi isi tak terkeluar
Bahan-bahan:
Ikan cencaru – dibersih dan dibelah belakang
Cili kisar
Bawang putih – ditumbuk
Serai – ditumbuk halus atau blend
Asam jawa -bancuh dengan sedikit air
Garam
Gula (bukan untuk manis tapi untuk seimbangkan dengan asam)
Cara membuat:
Campur bahan semua dan masak tanpa minyak atas api sehingga cili pekat dan kering air. Ketepikan.
2. Kemudian goreng ikan cencaru yang sudah dibelah belakang.
3. Dah siap goreng, sumbat sambal yang dah siap dimasak tadi dalam ikan cencaru goreng tadi. Siap boleh terus boleh makan.
TIP
Jika sambal menggunakan kelapa dan mahu goreng sekali dengan ikan letakkan putih telur pada sambal yang siap disumbat dalam ikan. Kemudian goreng.
Tengok pokok mangga yang orang lain tanam berbuah lebat kita pun teringin tapi malangnya rumah tiada ruang pulak untuk bercucuk tanam.Berita baiknya adalah tiada...