Untuk kaum wanita yang sering berada di dapur pastinya akan perasan ada kalanya api dapur gas bertukar daripada warna biru menjadi oren.
Jika perkara ini berlaku, jangan ambil mudah kerana api warna oren ini dikatakan boleh buat periuk/kuali hitam berjelaga. Lagi sayang jika terkena kuali atau periuk mahal yang baru dibeli.
Ads
Api oren boleh rosakkan periuk.
Jangan risau jika situasi ini berlaku, anda masih boleh memperbaiki masalah ini.
Menerusi perkongsian oleh Sharina Othman yang memberi tunjuk ajar cara bagaimana untuk membersihkan dapur gas serta menukar api oren menjadi biru semula.
Ads
Tukar api dapur gas dari oren ke biru untuk elak periuk hitam
Caranya:
1. Pusingkan tanda anak panah berkenaan.
Ikut anak panah.
2. Pusingkan hingga tidak menutup lubang itu (anak panah).
Tidak menutupi lubang.
3. Hasilnya, api akan bertukar menjadi biru, jimat tak perlu membeli dapur gas baru.
Pinggan bercorak ini memang cantik malah harganya juga banyak yang murah. Sebab itu ramai yang teruja membelinya hingga ada banyak koleksi di rumah.
Dekat nak sambut raya ini, lagi lah ramai yang suka tambah koleksi. Tapi sebaiknya hentikan terutama jika di rumah ada wanita hamil dan juga kanak-kanak.
Ini kerana kebanyakan pinggan bercorak ini mempunyai logam plumbum (dalam penghasilannya dan berbahaya kepada dua golongan ini.
Pengguna dinasihatkan lebih berwaspada menggunakan pinggan mangkuk beraneka corak yang tular di media sosial kini, kata seorang pensyarah Universiti Malaya (UM).
Dr Nor Asrina Sairi berkata kebanyakan pinggan mangkuk yang mempunyai hiasan cantik ini mempunyai logam plumbum (lead) dalam penghasilannya.
“Bahaya untuk jangka masa panjang terutama untuk kanak-kanak, wanita hamil dan bayi, tapi bahayanya itu bukanlah secara terus atau langsung.
“Ia lebih kepada kuantiti yang sedikit, tapi kalau kita kerap guna dan untuk jangka masa lama, ia akan beri kesan kepada kesihatan,” katanya kepada mStar Online.
Pinggan mangkuk dengan hiasan menarik itu kini tular di media sosial dan boleh didapati serendah 50 sen di Pasar Seni dan beberapa lokasi lain.
Pensyarah kanan Jabatan Kimia UM itu berkata pinggan mangkuk berkenaan lebih sesuai dijadikan koleksi hiasan.
Katanya, plumbum yang terlekat di pinggan berkenaan akan mudah terhakis apabila terdedah kepada suhu panas.
“Saya cadangkan pengguna gunakannya untuk perhiasan atau koleksi, elakkan guna untuk hidang makanan harian.
“Kalau warna atau sadurannya di luar, itu OK lagi, tapi bila sekarang trend baru di bahagian dalam pun disalut, itu yang kita agak khuatir,” beliau dilaporkan berkata.
Selain pau kukus, pau goreng juga jadi kegemaran ramai. Kuih yang boleh dipelbagaikan intinya boleh dihidang pagi atau pun petang
Memang boleh saja kita beli tapi buat sendiri lagi best, boleh letak inti banyak dan inti yang kita suka sama ada kelapa, kacang, sardin dan macam-macam lagi. Ikut suka!
Lagi menarik dari doh yang sama boleh jadi bomboloni, burger Malaysia dan donut. Memang berbaloi belajar buat sendiri kan.
Caranya boleh ikut perkongsian Noor Hayaty.
Buat sendiri pau goreng
Nak share resipi pau goreng, doh yang sama boleh buat donat, bomboloni, burger Malaysia. Ini resipi cara Cik Yaty ya.
Bahan untuk doh
Tepung gandum 500g
Telur 1 biji
Marjerin 2 sudu makan
Garam 1 sudu kecil (KFC)
Gula 2 sudu makan
Yis/Mauripan kering – 1 pek (11g)
Bread improver – 1 sudu teh
Baking powder – 1 sudu teh
Susu pekat – 2 sudu makan
Air suam – 260ml
Cara membuat:
1. Satukan air suam, gula, susu, yis/mauripan. Kacau sebati biarkan dalam 10-15 minit.
2. Sementara itu satukan pula tepung gandum bersama garam, baking powder, bread improver dan marjerin. Kacau dan gaul sebati.
3. Masukkan 1 biji telur dalam adunan dan kacau.
4. Kemudian masukkan bancuhan yis tadi dalam adunan tepung. Masuk sikit-sikit, gaul biar sebati dan tak melekat pada tangan.
5. Kalau rasa lembik atau melekat pada tangan, ambil minyak masak sikit letak pada tangan dan uli doh.
6. Rehatkan dalam setengah jam, letak dalam bekas besar, kalau tak melimpah doh.
7. Selepas 30 minit, keluarkan doh, tumbuk sikit dan bahagikan pada doh yang lebih kecil. Bolehlah letak inti kelapa atau apa juga yang disukai dan bentukkan ikut cita rasa. Biarkan seketika, kemudian bolehlah digoreng.
8. Selepas bentuk, saya letak dalam cawan kertas supaya senang nak angkat, tak payah letak dalam dulang , dan tabur-tabur tepung lagi.
-Jika nak frozen goreng sekejap saja, sekadar untuk matikan yis. Kemudian boleh angkat dan sejukkan kemudian masuk dalam freezer.
– Untuk burger Malaysia doh yang dibentuk boleh digoreng. Kemudian belah dan isikan sambal dan salad.
– Jika nak buat bombolini selepas bentukkan doh biar seketika dan goreng. Tos dan tabur snow sugar. Gunting bahagian tengah atas dan dan paipkan inti ikut cita rasa.
Pokok kesum antara yang selalu ditanam di rumah kerana banyak kegunaannya dalam masakan. Senang bila nak masak ambil saja, tak perlu keluar beli di kedai.
Tapi ramai yang tanam pokok kesum ini mengadu kurang subur dan rimbun sedangkan daun-daun itulah yang penting untuk kita guna.
Bagi yang nak gunakan kaedah tanpa baja kimia, boleh gunakan petua air bawang ini supaya daun kesum banyak pucuk dan akar.
Cara ini dikongsi oleh Noridah Tahir. Selain pokok kesum air bawang ini boleh juga digunakan pada sayuran berdaun yang lain.
Jirus air bawang untuk banyak akar, sembur untuk banyakkan pucuk
Guna air bawang merah barulah pokok kesum keluarkan akar yang banyak. Potong 2 batang dan semai pula dalam botol mineral untuk tambah koleksi kesum.
Cara buat air bawang merah;
1. Ambil 5 biji bawang merah, guna bawang kecil atau kalau guna bawang merah besar ambil satu biji.
2. Kisar bawang tadi bersama kulitnya sekali, campur dengan sedikit air paip. Kisar hingga hancur.
3. Kemudian tapis untuk ambil air bawang dan campurkan dengan 1.5 liter air paip.
4. Peram 1 hingga 2 hari.
5. Untuk guna campurkan dengan air paip nisbah 1:5 dan jirus pada pokok.
Jirus untuk banyakkan akar tanaman berdaun dan sembur pada pokok untuk banyakkan pucuk.
Cara tanam pokok kesum
Ini pula cara beliau menanam pokok kesum;
– Ambil keratan batang pokok kesum, letak dalam air sampai keluar akar.
– Kemudian tanam dalam bekas tak berlubang. Medium guna cocopeat dan tanah sawit.
– Siram hingga bertakung, sebab kesum perlukan air yang banyak, menjelang tengah hari biasanya air dah tiada diserap pokok. Letak di tempat yang kena cahaya.
– Siram dengan air bawang untuk cepatkan keluar pucuk dan akar.