Menu ini selalu makan kat restoren Cina Muslim. Tapi kita boleh saja buat sendiri kat rumah asal tahu caranya.
Kalau nak cuba boleh ikut langkah demi langkah yang dikongsi oleh Nasriah Ramli. Taklah susah sangat. Boleh buat untuk hidangan tengah hari atau malam kalau tak nak makan nasi.
Ginger beef kuetiau homemade, menu kalau bosan makan nasi
Bahan-bahan
Kuetiau
Daging
4 ulas bawang putih -mayang halus
Halia muda – dipotong nipis
2 biji telur
Daun bawang – dipotong
3 sudu makan tepung jagung -dibancuh dengan air
1 kiub bilis
3 sudu makan sos tiram
Langkah demi langkah
1. Kuetiau digaul dengan minyak bijan dan kicap lemak manis. Kemudian goreng sekejap guna api besar. Tutup api. Ketepikan.
Ads
2. Daging direbus hingga empuk. Air rebusan disimpan dan daging ditos serta dihiris nipis.
3. Goreng daging dalam 10 minit, letak sedikit garam. Angkat dan ketepikan.
4. Panaskan minyak, tumis halia dan bawang putih. Bila dah naik bau masukkan air rebusan daging, kiub ayam dan sos tiram dan tambah 1 cawan air.
Ads
5. Biar mndidih kemudian masukkan daging yang digoreng tadi. Tambahkan garam secukup rasa serta sikit gula.
6. Pecahkan telur dalam, kacau dan tuang dalam kuah sikit demi sedikit sambil dikacau-kacau.
7. Masukkan larutan tepung jagung dan kacau. Bila dah mendidih tutup api dan tabur daun bawang.
Ads
8. Letak kuetiau dalam pinggan dan siram kuah tadi di atasnya. Dah siap ginger beef kuetiau.
Walau hari-hari guna mesin basuh untuk mencuci pakaian tapi kita selalu tertanya tentang kuantiti baju yang sesuai untuk dimasukkan ke dalam mesin basuh.
Sebagai contoh jika mesin basuh tertera 10kg, adakah ia bermaksud berat baju 10 kg atau dikira bersama dengan air.
Soalan ini dijawab oleh seorang @abangletriq yang selalu berkongsi info tentang barangan elektrik di akaun TikTok beliau.
Menurut beliau berdasarkan berat yang tertera pada mesin basuh, kuantiti baju yang diletakkan bergantung kepada jenis mesin basuh juga.
Kuantiti berbeza ikut jenis mesin basuh
“Mesin basuh top load ia dikira sekali dengan baju basah, manakala untuk top load kuantiti dikiran baju kering.
“Mesin basuh front load boleh diisi banyak banyak kerana menggunakan putaran drum sepenuhnya. Manakala mesin top load menggunakan putaran pulsator di tengah drum untuk mencipta putaran air supaya baju berpusing,”jelasnya.
Had baju masuk dalam mesin basuh
Bagaimana nak tahu had baju yang dimasukkan kerana mesin basuh tiada sensor? Boleh gunakan tip yang beliau kongsi;
Bagi mesin basuh front load boleh masukkan pakaian sampai atas sebab ia menggunakan putaran drum dan baju boleh dicuci sepenuhnya.
2. Bagi mesin basuh top loadi, disebabkan ia guna putaran air jadi kuantiti air perlu melebihi kuantiti baju. Kuantiti baju yang dimasukkan kena 3/4 daripada drum saja.
Sekiranya baju dimasukkan penuh, fulsator sukar untuk membuat putaran air mengakibatkan baju tak bersih dicuci.
Tapi ujarnya tak dinafikan ramai yang memasukkan baju penuh mesin sampai atas. Cara ini bukan saja menyebabkan pakaian tak bersih tapi spin shaft mesin basuh juga cepat rosak sebab overload baju.
Kuih bingka ada pelbagai jenis, labu, pandan, ubi tapi bila tiba musim durian ini elok sangat kalau kita hidangkan kuih bingka berasaskan raja buah ini.
Bingka durian ini memang enak dan cara membuat bingka ini pun mudah, yang penting ada duriannya. Tak kisah jenis apa janji durian.
Perkongsian Nurul Fazlina, usahawan sambal ini memang cukup berguna untuk peniaga dari rumah yang lain. Beliau berkongsi cara untuk membotolkan sambal supaya tahan lama tanpa menggunakan bahan pengawet.
Cara yang digunakan ini ujarnya membolehkan sambal kekal elok untuk dimakan selama 6 bulan di luar pada suhu bilik. Kaedah ini sesuai dipraktikkan bukan saja untuk usahawan tapi untuk simpan sambal bagi kegunaan sendiri.
Cara botolkan sambal supaya tahan lama
Jom nak kongsi macam mana saya ‘bottling’ produk sambal tanpa menggunakan bahan pengawet. Insha Allah boleh bertahan selama 6 bulan di luar dengan suhu bilik.
1. Botol-botol kaca yang hendak digunakan mesti dibasuh dulu.
2. Didihkan air dalam periuk besar untuk isi botol kemudian rebus botol kaca selama 20 minit. Rebus juga penutupnya selama 20 minit.
3. Selepas 20 minit angkat botol dan toskan sehingga air betul-betul kering. Tos juga penutup botol.
4. Kemudian bolehkan isi sambal dalam botol tadi.
5. Dah isi siap sambal, tutup dengan penutup. Kukus botol berisi sambal ini selama 20 minit.
6. Setelah selesai kukus, angkat dan biarkan sambal sejuk kemudian barulah sealed dengan plastik.
Sambal yang dah siap dibotol dan dilabel.
Semoga bermanfaat.
Boleh juga lihat video langkah demi langkah yang dikongsi oleh Nurul Fazlina di SINI.