Ramai yang cuba buat sotong celup tepung tapi tak menjadi. Tepung tak rangup, lerai waktu goreng dan kurang sedap.

Supaya lepas ini jika buat menu yang sama, hasilnya menjadi sotong celup tepung jadi rangup, sedap dan kulit tak tanggal boleh cuba cara Meen Yusoff.

1. Potong sotong ikut cita rasa.

Goncang Bekas Macam Ni, Tip Mudah Buat Sotong Celup Tepung Yang Rangup & Sedap. Tepung Tak Lerai

2. Perap sotong dengan tepung serbaguna Bestari dan air.

Goncang Bekas Macam Ni, Tip Mudah Buat Sotong Celup Tepung Yang Rangup & Sedap. Tepung Tak Lerai

Ads
3. Selepas 10 minit, masukkan sebiji telur.

Goncang Bekas Macam Ni, Tip Mudah Buat Sotong Celup Tepung Yang Rangup & Sedap. Tepung Tak Lerai

4. Sediakan pula bancuhan tepung Bestari bersama sedikit teping beras dalam bekas yang senang untuk kita goncang.

Goncang Bekas Macam Ni, Tip Mudah Buat Sotong Celup Tepung Yang Rangup & Sedap. Tepung Tak Lerai

5. Ambil sotong yang diperap tadi, masukkan dalam bancuhan tepung kering. Ambil sotong saja.

Goncang Bekas Macam Ni, Tip Mudah Buat Sotong Celup Tepung Yang Rangup & Sedap. Tepung Tak Lerai

Ads
6. Tutup bekas dan goncangkan supaya semua sotong tersalut tepung. Lagi mudah, tak membazir tepung dan tak bersepah.

Goncang Bekas Macam Ni, Tip Mudah Buat Sotong Celup Tepung Yang Rangup & Sedap. Tepung Tak Lerai

7. Ini hasil selepas digoncang tadi.

Goncang Bekas Macam Ni, Tip Mudah Buat Sotong Celup Tepung Yang Rangup & Sedap. Tepung Tak Lerai

8. Panaskan minyak yang banyak dan goreng. Bila dah garing, buih dah kurang boleh angkat.

Goncang Bekas Macam Ni, Tip Mudah Buat Sotong Celup Tepung Yang Rangup & Sedap. Tepung Tak Lerai

Ads
Hasilnya

Goncang Bekas Macam Ni, Tip Mudah Buat Sotong Celup Tepung Yang Rangup & Sedap. Tepung Tak Lerai

Goncang Bekas Macam Ni, Tip Mudah Buat Sotong Celup Tepung Yang Rangup & Sedap. Tepung Tak Lerai

Selamat mencuba.

Sumber: Meen Yusoff

Life-hacks petik jari je! Jom baca VANILLA KISMIS seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI