Antara persiapan persekolahan yang ibu bapa akan buat bila buka sesi persekolahan baru adalah membeli beg sekolah.
Biasanya ibu bapa lebih perhatikan harga beg berbanding keselesaan anak. Harga mungkin murah tapi kalau anak tak selesa dan buat anak sakit memang tak berbaloi.
Jadi sebaiknya ibu bapa ambil kira keselesaan anak waktu pemilihan beg ini. Lebih-lebih lagi salah pilih beg sekolah juga boleh menyebabkan anak mengalami masalah kesihatan termasuklah skoliosis yakni tulang belakang bengkok. Takut kan!
Oleh itu untuk pastikan beg sekolah yang dibeli tak mudaratkan anak, boleh ikut perkongsian daripada Dr Kamarul Ariffin Nor Sadan.
Cara betul pilih & galas beg sekolah
Sekarang tengah musim ibu bapa beli peralatan sekolah, dan salah satu kelengkapan penting adalah beg sekolah. Ibu bapa perlu beli beg sekolah yang betul untuk elakkan kemudaratan pada anak-anak.
Ads
Pemilihan beg yang salah boleh menyebabkan sakit tengkuk, sakit belakang, serta masalah-masalah tulang belakang yang lain, seperti skoliosis dan kyphosis.
Cara pilih beg yang betul
Jenis:— mempunyai dua tali penyandang, dan penyandang mempunyai pelapik span. Penyandang yang mempunyai klip penyambung di bahagian hadapan adalah digalakkan.
Dalaman:— mempunyai pembahagi ruang atau jalur pengikat, agar buku boleh disusun rapi serta diletakkan berhampiran pada ruang yang dekat kepada tubuh pemakai.
Saiz:— bahagian atas beg mesti berada di paras belikat dan bahagian bawah hanya berada di lengkung pinggang. Jika bahagian bawah mencecah punggung, bermakna beg terlalu besar.
Cara galas beg yang betul
1. Berat beg dan isinya tidak melebihi 15% berat badan pemakainya. Jika berat pemakai 20kg, maka berat beg mestilah tidak lebih 3kg. Jika ada muatan lebih, bawa di tangan dan dilekapkan ke dada.
Ads
2. Tali penyandang dipendekkan sehingga beg rapat ke tubuh da tidak londeh. Ia memastikan beban dapat ditampung dengan baik, serta mengelakkan beg berhayun semasa berjalan/berlari.
Ads
3. Tidak menjinjing atau menggalas hanya sebelah tali penyandang beg, untuk mengelakkan bebanan tertumpu hanya pada sebelah bahagian tubuh. Bebanan tak simetri boleh menyebabkan skoliosis.
Semoga penerangan ini memberi manfaat kepada ibu bapa dan anak-anak!
Bila semua kena duduk rumah, mulalah kerja nak makan saja. Jadi mak mak kena standby makanan termasuklah jajan untuk anak.
Salah satu yang boleh kita buat sendiri adalah cookies ini. Sedap dan rangup, paling best senang nak buat sebab resipi dalam sukatan cawan.
Resipi perkongsian Hazlita Ishak yang diambil dari Ina Azlina memang kita kena cuba!
Cara Buat Honey Almond Cookies Crunch
Bahan A
150g butter/majerin
1/2 cawan gula perang halus
1 penutup esen vanila
2 sb madu
Bahan B
1 sk baking powder
1/2 sk soda bikarbonat
1 sb tepung beras
1 sb tepung jagung
Bahan C
1 1/2 cawan tepung gandum
Bahan D
2 sb susu tepung
Bahan E
1/2 cawan Nestum
1/2 cawan coklat chips
1/2 cawan almond nips/strip
Cara membuat:
1. Whisk rata bahan A. Masukan bahan B, whisk lagi bagi rata. Masukan bahan C, sedikit demi sedikit kacau rata. Masukan bahan D, gaul rata. Masukkan bahan E, gaul lagi bagi rata.
2. Kalau adunan agak berderai tambah butter/majerin sikit sikit hingga adunan elok tak berderai. Kemudian simpan dalam peti ais selama 30 minit. Ambik adunan sejemput sejemput atau guna sudu. Susun atas dulang pembakar.
3. Panaskan oven 10 minit suhu 160. Bakar adunan selama 30-35 minit ikut oven masing masing. Masak biskut ni kena api slow ye. Dan biskut ni jugak, masa panas dia agak lembut, bila dah sejuk dia baru keras elok, kalau gigit terasa rangup sangat.
Ada masa bila masak masakan guna limau purut akan terasa sedikit pahit. Rupanya ia ada kaitan dengan pemilihan daun. Untuk untuk memasak menggunakan daun ini kena perhati bentuk daunnya.
Petua ini dikongsi Nasrah Zamzam ini ramai tak tahu.
Ada yang kata masak tomyam ke paprik ke apa ke rasa pahit kan? Daun limau purut memainkan peranan penting. Cari yg berbentuk 8. Barulah tak pahit.
Daun yang lebar macam sebelah dia tu agak pahit kalau dibuat masak.
Berapa kali masak guna jenis lebar masakan terasa pahit walaupun buang urat tengah. Ada kot silap saya kat mana-mana tapi petua pilih daun bentuk 8 memang saya apply sendiri. Masuk saja dalam masakan tak perlu buang urat.
Waktu PKP ini nak beli pisang goreng pun tak banyak gerai yang buka. Jadi kalau teringin memang kena buat sendiri.
Jika nak hasilkan pisang goreng yang rangup macam kita selalu beli di gerai boleh ikut resepi bancuhan tepung yang dikongsi oleh Yayar B. Awang Noh.
Sukatan bancuhan tepung pisang goreng rangup
Musim PKP ini payah nak makan pisang goreng kan. Dengan ini saya izinkan berkongsi resipi tepung pisang goreng yang rangup. Doakan saya sekeluarga dimurahkan rezeki. Ini resipi abang saya yang berniaga hampir 15 tahun.
Bahan-bahan
Tepung beras 3 paket (1.5kg)
Tepung gandum 500g
Garam secubit
Gula sesenduk kecil
Kapur sebesar ibu jari
Telursebiji
Serbuk kunyit satu sudu
Bancuh bahan ini dengan air, jangan terlalu cair. Pekat sedang-sedang.
Masuk pisang yang dipotong dalam bancuhan dan goreng dalam minyak panas.
Bagi yang nak berniaga pisang goreng pun boleh guna resepi ini kerana kuantitinya banyak.
Stor di kebanyakan rumah kita adalah tempat simpan barang yang jarang digunakan atau barang yang tak mahu lagi digunakan.Ramai yang letak barang ini bertindan-tindan,...