Bulan puasa ni ramai yang berharap berat badan turun, maklumlah kurang makan, waktu berbuka dan sahur saja. Tapi kalau tak kena caranya walaupun kurang makan berat takkan turun jugak makin naik ada.
Buat korang yang nak turunkan berat badan 5-10kg bulan puasa ni sampai boleh pakai baju kebaya kenalah ikut cara pemakanan dari Norafiza Mahmud ni. Anak tiga tapi badan maintain langsing uols.
Bestnya dia sertakan sekali dengan jadual makan,senang kan!
Boleh turun 5kg-10kg, takde hal
Ini jadual diet sepanjang Ramadhan. Boleh pakai kebaya saiz S raya ni. Jom buang 5kg-10kg. Apa ada hal!
Ads
Jadual ini tidak di pengaruhi oleh gula, garam, santan ataupun minyak yang tinggi. Kau orang boleh rasa garam di dalam sambal belacan atau air asam. Juga merasakan gula di dalam jus buah-buahan.
Alamak, takda kueh langsung ke?
Ye, dalam menu ni xda kueh langsung. Tapi kau orang boleh memilih 1 atau 2 jenis setiap kali berbuka dengan kuantiti 2 ketul sahaja. Jika kau orang memilih nasi maka, terpaksa meninggalkan kueh.
Jika memilih kuih, lupakan nasi untuk hari itu. Alasannya adalah, kau orang perlu set jadual makan dan memilih yang mana perlu. Ala bukan tiada hari esok untuk makan.
Ini gambaran berapa banyak nasi yang perlu kau orang ambil. Malas la nak tipu kau orang. Sebenarnya kalau memang nak betul betul slim memang perlu elakkan nasi.
Ini mangga susu + yogurt. Ala murah sangat mangga ni. WAJIB mencubanya. Sangat sedap.
Cik oya, kenapa perlu 15 Minit bersenam?
Nak bersenam atau mengeras rumah atau apa pun yang mampu memberi signal “berpeluh”. Cara ini dapat memenuhi keperluan 8 gelas sehari dalam tempoh berpuasa.
Jadi, masak ikan, udang dan sotong mahupun sayur menggunakan apa?
Gunakan “non stick pan” dan ⅓ sudu makan “butter”. Sama ada untuk memasak barang basah atau sayuran. Butter sudah cukup untuk memberi rasa sedap.
Ads
Semua grill. Udang, sayur dan tauhu. Masuk dahulu udang bersama butter, Kemudian angkat udang yang sudah masak. Masukkan pula sayur tanpa menambah butter. Kemudian, grill pula tauhu tanpa menambah butter.
Best for penghadaman. Buah naga.
Cik oya, kenapa berbuka tiada nasi
Percayalah, berbuka tanpa nasi dapat mengembalikan tenaga yang hilang. Malah, kau orang akan lebih segar dan cergas. Nasi hanya akan melemaukan aktiviti selepas berbuka.
Boleh ke saya hendak minum ais?
Boleh. Awak taruk beberapa ketul ais di dalam jus epal, jus timun dan sebagainya. Pastikan semua jus bebas daripada campuran gula.
Untuk menu yang ini, masak dahulu tauhu bersama hujung sudu butter. Kemudian sayur dan tempe. Kemudian baru grill ikan. Ini untuk mengelakkan hanyir ikan bercampur dengan sayur.
Ini jus apple dan peria. Kau orang boleh sahaja membuat apa apa jus buah. Cuma di larang memasukkan gula. Itu sahaja.
Bila masa yang sesuai untuk minum tea detox?
Tea detox start dari awal berbuka. Sepanjang sebelum tidur wajib minum. Ini akan memberi kesan optimum untuk slim. Kulit juga akan cerah di pagi raya.
Ads
Boleh ke tahan lapar kalau tak makan nasi?
Boleh sayang. Pakai je bengkung setiap hari. Gunakan bengkung biasa. Ala, rm25 je di lazada. Bengkung ini untuk support tulang belakang, kurangkan rasa lapar. Ini bukan bengkung untuk “shaping” ok.
Kalau ada soalan atau kemusykilan dengan diet ni boleh saja ke Facebook Norafiza Mahmud, Mother of 3.
Bagi memudahkan kerja memasak, kita selalu beli pelbagai jenis daun dan herba. Selalunya kita beli banyak untuk buat stok. Tapi malangnya biasa terjadi daun ini semuanya layu dan lembik sebab tak disimpan dengan betul.
Supaya tak berlaku lagi situasi yang membazirkan ini boleh simpan ikut kaedah frozen seperti dikongsi oleh Ummi Kalsum Hassian. Petai pun boleh frozen tau.
Jika kebiasaan kita letak air dalam bekas dan masuk bahan yang nak disimpan tapi cara ini lagi mudah. Tak perlu rendam boleh terus simpan. Caranya boleh ikut perkongsian beliau.
Semuanya boleh frozen, petai pun boleh!
Sis memang suka frozen kan bahan-bahan masak macam ni. Tahan lama dan tak perlu kerap nak pergi kedai.
Cara dia, basuh semua bahan. Toskan air. Masuk dalam bekas, dan bekukan.
Tujuan toskan air tu sebab senang masa nak ambil tak payah defrost bahan-bahan.
Yang putih-putih tu ice. Mungkin masa tos tu air dia tak betul-betul kering.
Simpan cara ini lagi mudah untuk kita ambil, tak perlu defrost. Boleh terus masuk dalam masakan. Jika nak jimat ruang boleh masukkan dalam plastik saja.
Ini antara daun, herba yang saya ‘frozenkan’.
Daun pandan boleh potong dulu sebelum frozenkan
Daun limau purut- baunya kekal.
Serai potong siap-siap, setahun pun elok lagi kalau simpan cara ini
Halia sebaiknya dikupas dan dipotong dulu sebelum simpan, begitu juga jika lengkuas.
Daun kari, selain dikeringkan boleh juga disejuk beku.
Petai pun boleh frozen ya. Cuma nanti bila dah masak, kerangupannya akan kurang.
Semoga bermanfaat.
Boleh beli mini frezeer macam ni kalau peti ais tak muat. Klik SINI untuk link.
Nak makan ayam goreng crispy yang sedap mesti kita pergi ke dua restoren makanan segera ini.
Tapi apa kata lepas ini cuba goreng sendiri di rumah. Boleh ikut resipi yang diberi oleh Chef Hafiz Zam ini.
Tak memerlukan tepung serbaguna sebaliknya resipi yang diberi chef ini hanya menggunakan tepung yang biasa ada di rumah saja untuk buat salutan tepung yang garing. Boleh cuba ya!
Buat sendiri ayam goreng crispy ala KFC & McD
Bahan-bahan:
1kg ayam -dipotong
Bahan perapan:
Bawang putih -kisar
150gm tepung gandum (ikut kuantiti ayam)
80gm tepung jagung atau tepung beras
Garam – secukupnya
Stok ayam
6 biji telur
80gm serbuk cili (jika nak pedas)
Lada hitam (jika suka)
80ml air
Cara penyediaan:
Gaul semua bahan hingga sebati dalam mangkuk besar
Ambil ayam yang dah dipotong dan masukkan dalam bahan perapan yang siap digaul.
Perap selama satu jam supaya bahan perapan menyerap sempurna.
Bahan tepung untuk salutan menggoreng:
300gm tepung gandum
150gm tepung jagung atau tepung beras
Serbuk cili (jika mahu pedas)
Garam secukup rasa
Stok ayam
Lada hitam (jika suka)
Cara menggoreng:
Gaul semua bahan di atas hingga rata dalam mangkuk.
Ambil ayam yang diperap tadi dan salut dengan tepung.
Panaskan minyak dan goreng. Api jangan kuat.
Goreng lebih kurang 15 minit atau lebih ikut saiz ayam.
Buah tomato antara sayur yang sering kita guna dalam masakan, boleh kata hampir setiap hari.
Jadi kalau nak tanam pokok tomato di rumah memang berbaloi. Cara penanaman dan penjagaannya pun mudah.
Bagi yang nak cuba boleh ikut perkongsian Leya Aalieya yang berkongsi cara penanaman dari semai biji benih sampailah pokok tomato berbuah.
Cara tanam tomato dari semai sampai pokok berbuah
1. Mula-mula sediakan medium dan biji benih (medium ikut cita rasa, boleh guna cocopeat atau tanah hitam sawit). Saya guna tanah biasa kemudian tabur biji benih atas medium. Letak di tempat yang kena matahari, siram pagi petang.
2. Kalau benih elok dalam 5 hingga ke 7 hari mesti akan bercambah.
3. Bila dah tumbuh besar macam ini (atau ada 4 daun) baru pindah ke tapak tumbesaran, saya guna polibeg.
4. Ini selepas pindah dalam polibeg.
5. Saya guna tanah biasa dicampur dengab pasir halus dan abu ( bakaran dedaunan kering). Nak guna tanah hitam, tanah kompos lagi bagus, cocopeat pun boleh.
6. Bila dah besar macam ini boleh lah letak baja. Baja apa-apa pun boleh ikut kemampuan masing-masing. Saya letak kulit bawang dan baja tinja ayam.
7. Untuk penjagaan pula boleh sembur racun serangga organik/kimia. Saya sembur racun serangga kimia 2 minggu sekali.
Masalah siling atau dinding 'leaking' di kediaman bertingkat memang boleh berpanjangan malah mampu mencetuskan konflik.Mana tidaknya kediaman kita dah cantik di deko tapi dek...