
Pasu macam ni memang cantik dan banyak jual di kedai barangan deko. Harga pun boleh tahan juga.
Tapi kalau nak lebih jimat boleh saja buat sendiri. Boleh pakai tong cat yang ada di rumah. Caranya dikongsi oleh Muzamir Mohd.
Recyle tong cat buat pasu hiasan
- Sediakan tong cat, lilit tali jut (boleh beli di kedai Eco, 2 unit 10m dah cukup). Lekat dengan gam.
2. Dah siap lilit potong tong cat, boleh buat ikut panjang tali.
3. Kemudian boleh buat kaki pasu pula. Ambil batang penyapu (boleh beli di Mr. DIY), potong ikut tinggi yang ingini. Buat lubang kemudian ikat dawai antara 3 kayu seterusnya tuang simen di dalam tong supaya kukuh. Biar hingga kering.
4. Dah kering letak penutup ini di bahagian kaki (beli di Mr DIY). Siap dan boleh letak bunga hiasan untuk deko rumah.
Selamat mencuba.
Sumber: Muzamir Mohd.
Kalau Tanam Pokok Sup Dari Biji Benih Tak Menjadi, Boleh Cuba Lagi Guna 2 Kaedah Ini. Confirm Hidup!

Isi Kandungan
ToggleRamai yang tanam pokok sup di rumah dan ramai juga yang selalu merungut pokok yang ditanam tak hidup.
Jika dah cuba beberapa kali tanam pokok sup tak menjadi, mungkin kena tukar cara penanaman. Tanam pokok sup ini ada 3 kaedah yang boleh digunakan.
Tak jadi cara pertama kita guna cara kedua dan ketiga. Kaedah tanam daun sup ini dikongsi oleh Pyan Sempoi yang telah mencuba semua cara ini.
3 kaedah tanam pokok sup
Jom tanam daun sup untuk kegunaan sendiri. Ada 3 kaedah untuk tanam pokok daun sup. Semua saya dah buat & berjaya, yang belum berjaya tanam daun sup boleh lah pilih salah satu dari kaedah yg saya kongsikan di bawah.
Kaedah pertama : semai biji benih
Cara semai:
1) Siapkan media tanam, saya guna peatmoss. Dah isi ke dalam bekas siram siap.
2) Tabur biji benih sikit saja, jangan banyak (secubit). Tak perlu timbus dengan media lagi sebab biji sup ini halus. Selepas spray air biji benih akan terbenam sendiri di celah-celah media. Banyak yang gagal sebab inilah, benih yg bercambah tak dapat tembus tanah untuk dpt cahaya.
3) Spray dengan air, cukup 1-2 kali spray saja.
4) Letak tempat teduh, nak tutup boleh pun boleh. Saya biar tak tutup.
5) Spray 2 kali sehari pagi & petang, Insya-Allah kalau benih bagus akan tumbuh selepas 7-10 hari. Kalau 2 minggu tak tumbuh jugak bererti gagal, kena cuba lagi.
Kaedah kedua : tanam semula akar pokok matang
Cara semai :
1) Pilih pokok sup yang masih segar dan ada banyak akar yang masih warna putih serta ada anak / tunas kecil. 3 syarat ini WAJIB!
2) Potong semua batang kecuali tunas kecil.
3) Rendam dalam air bagi tenggelam akar saja untuk aktifkan akar selama 1-2 hari.
4) Boleh tanam jika nampak akar makin sihat serta tunas makin segar & membesar. Jangan tanam dalam sangat, cukup kambus akar sahaja.
5) Siram sikit saja air jangan terlebih, ini pun jadi penyebab gagal sebab media terlalu becak.
6) Letak tempat teduh dulu 1-2 minggu.
Kaedah ketiga : tanam semula anak pokok yang tumbuh dari induk pokok hasil dari kaedah 1 atau 2
Cara tanam :
1) pokok induk mesti sihat, subur dan ada banyak anak pokok yang baru tumbuh. Pilih yang bersaiz setengah jengkal ke atas saja.
2) Korek atau cabut perlahan-lahan. Syarat kena ada akar bersama anak pokok (kalau cabut tiada akar baik campur dalam sup saja) Kena hati-hati waktu korek/cabut.
3) Tanam & letak tempat teduh selama 1-2 minggu sampai pokok stabil.
4) Siram sikit saja, macam kaedah 1 atau 2, jangan terlebih air.
Boleh pilih dari 3 cara di atas untuk tanam. Pokok sup ini tanam sekali saja, InsyaAllah boleh makan hasil berbulan-bulan jika rajin praktikkan kaedah no 3.
Selamat mencuba.
Sumber: Pyan Sempoi
Cara Betul Simpan Sayur Dalam Peti Sejuk Supaya Tahan Lama, Tak Kecut & Layu

Beli sayur banyak, hajatnya nak memasak tapi tak jadi. Sudahnya sayur dibila disimpan dalam peti ais jadi layu dan lembik.
Sayur kalau tak betul cara penyimpananya memang akan cepat rosak, supaya tak membazir boleh praktik cara simpan sayur yang diamalkan oleh bekas peniaga kedai makan ni.
Kata Rohanoradila Aidil ada sayur yang cepat kering, kecut dan layu walau disimpan dalam peti. Oleh itu perlu tahu cara yang tepat untuk menyimpannya.
Ini adalah cara yang diamalkan sejak berniaga dulu.
1. Sayur yang dibeli tak perlu dibasuh untuk elak jadi lembik. Hanya basuh bila mahu menggunakannya.
2. Sediakan tisu yang telah dilembapkan kemudian alas dalam bekas untuk menyimpan sayur.
3. Sebelum masukkan sayur, pastikan tiada sayur yang rosak, takut berjangkit.
4. Sayur boleh juga dipotong sebelum disimpan untuk memudahkan kerja memasak nanti.
5. Masukkan sayur dalam bekas yang dialaskan dengan tisu yang dilembapkan tadi dan simpan dalam peti sejuk.
Pesan Rohanoradila, lepas simpan simpan jangan perap terus dalam peti ais. Kenalah masak ya!
Selamat mencuba!
Sumber Rohanoradila Aidil
Cara Buat Homemade Kimchi. Senang & Sedap, Boleh Makan Dengan Nasi Goreng Juga!

Isi Kandungan
Toggle
Mungkin kerana penangan drama dan filem yang selalu kita tonton, makanan Korea semakin diminati di negara kita.
Kimchi adalah antaranya, malah dek kerana dah popular ada yang membuat perniagaan menghasilkan Kimchi ini.
Tapi nak makan kimchi tak semestinya korang kena makan di kafe makanan korea. Boleh saja buat sendiri di rumah terutama untuk korang yang minat sangat dengan Kimchi.
Boleh ikut cara yang dikongsi oleh Gee Fauziah. Sedap, boleh makan dengan nasi, dibuat stew, nasi goreng dan lain-lain lagi. Ha menarik kan!
Bahan kimchi:
1 Kobis panjang 2-3kg
1 cawan garam kasar/garam bukit
1 ikat daun kucai
3 batang lobak merah
Serbuk cili Baba (kak Gee guna jenama Kochukaru Ommason)
Sos ikan
Bahan kanji:
1 cawan air
2 sudu gula
3 sudu besar tepung beras
(masak sehingga pekat)
Bahan kisar:
1 biji bawang holland
4/5 ulas bawang putih
I inci halia
I biji buah pear/epal
Cara membuat:
1. Rendam dengan garam selama beberapa jam. Semalaman pun boleh. Boleh agak2 kemasinannya.
2. Selepas tu bilas dengan air bersih untuk hilangkan kemasinannya . Toskan.
3. Potong ikut saiz yang korang suka.
4. Bahan kanji sebagai pemekat. Campurkan air, gula, tepung beras dan kacau di atas api kecil. Dah pekat tutup api dan biarkan sejuk. Kanji ni kita campur masa nak buat sambal kimchi.
5. Bahan kisar iaitu bawang holland, bawang putih, halia, buah pear. Tak payah campur air. Blend kering.
6. Sebiji buah pear. Kak Gee guna golden pear.
7. Dah siap kisar.
8. Kali ni Kak Gee guna serbuk cili Korea Kochukaru jenama Ommason. Harga RM15.
Kalau tak de boleh guna serbuk cili Baba.
9. Gaul serbuk cili hingga sebati. Ikut tahap kepedasan masing-masing. Selepas tu campur dengan sos ikan. Ni pun kak Gee pakai tuang jer. Tak de bersukat. Ikut rasa hati gitew.
10. Selepas tu boleh campur daun kucai dan carrot. Gaul-gaul manja.
11. Campur kobis panjang. Dan gaulkan. Sambil tu berselawat dan doa.
12. Taraaa.. Dah siap. Simpan dalam botol kaca/plastik.
13. Simpan dalam peti sejuk.
Selamat mencuba!
Sumber: Gee Fauziah