Seperti penyakit, biasanya sebelum kereta rosak akan ada tanda-tandanya. Masalah kereta ini boleh antaranya dikesan dari bunyi ‘lain macam’ yang dihasilkan.
Jadi kalau pandu kereta dan terdengar bunyi-bunyi yang lain dari biasa di beberapa bahagian kereta pastikan ia tidak abaikan. Itu petanda ada kerosakan. Lebih baik periksa di bengkel sebelum terlambat dan kos kerosakan makin tinggi.
1. Bunyi ketukan di bahagian tayar
Bunyi ini mungkin disebabkan masalah pada absorber atau penyerap hentakan. Komponen ini penting untuk memastikan tayar kereta bersentuhan dengan permukaan jalan dan menyerap hentakan bagi melancarkan pemanduan. Absorber yang rosak boleh menjejaskan kawalan brek dan kenderaan anda.
Ads
2. Bunyi seperti siulan terutamanya ketika pusing di selekoh
Apabila kereta mengeluarkan bunyi seperti geseran dan siulan terutamanya ketika mengambil selekoh, kereta anda mungkin mengalami masalah bearing tayar atau timing belt. Timing belt yang terlalu ketat atau tidak berfungsi dengan baik boleh membuatkan enjin kereta anda rosak!
3. Bunyi besi bergeser setiap kali tekan brek
Jangan ambil mudah bunyi ini kerana ianya menandakan brek pad menipis dan haus terutamanya jika bunyinya seakan geseran besi. Bahaya ya! Cengkaman brek berkurangan bukan sahaja bahaya untuk pemanduan tetapi boleh merosakkan cakera brek.
Ads
4. Bunyi nyaring dari bahagian bonet
Berkemungkinan besar disebabkan masalah pada timing belt yang mengawal sistem asas kenderaan. Timing belt yang rosak perlu ditukar segera, kerana komponen ini boleh menjejaskan komponen lain jika tidak dibaiki segera!
5. Ekzos mengeluarkan bunyi kuat ketika memecut
Jika bunyinya datang dari bahagian bawah kenderaan dan semakin kuat bila anda memecut, mungkin disebabkan kebocoran pada ekzos. Jangan ambil mudah, kebocoran ekzos ini boleh menyebabkan penumpang terdedah kepada pencemaran karbon monoksida.
Biasanya kalau tanam serai tak kira di kawasan khas atau dalam pasu, kita akan ambil dua tiga batang serai kemudian terus tanam.
Cara sebegini agak merugikan kerana keseluruhan serai ditanam dan tak boleh digunakan untuk memasak.
Ha…sebenarnya ada cara lain yang boleh dilakukan untuk menanam serai. 3 langkah saja, dari sebatang serai boleh dibuat masak dan juga untuk ditanam. Berbaloikan!
1. Ambil serai dan potong bahagian bawah (gambar) kemudian rendam dalam sedikit air. Bahagian atas bolehlah digunakan untuk memasak.
2. Bahagian bawah yang dipotong dan direndam itu akan tumbuh akar baru (seperti dalam gambar) dalam masa dua atau tiga hari.
3. Bila pucuk tumbuh bolehlah terus ditanam dalam pasu atau di halaman rumah. Dalam pada itu mengikut panduan, serai yang baru ditanam perlu disiram sehari sekali, selama tujuh hari selepas ditanam.
Walau pun ada macam-macam resipi kek yang baru tapi kek kampung juga selalunya jadi pilihan kita. Tanpa krim, atau cheese tetap sedap dan tak muak makan.
Kek pandan kampung ini salah satu daripadanya. Nak buat pun mudah, boleh masak atas dapur gas saja. Takde oven pun boleh buat.
Tart telur ini antara yang kita selalu beli bila masuk bakeri. Rasanya yang lemak manis dengan kulit yang rangup memang sedap.
Cuma kalau beli, tak boleh nak makan banyak sebab harganya pun lebih kurang RM3-RM4 sebiji. Kalau nak puas kena buat sendiri. Jika nak cuba boleh ikut cara yang dikongsi oleh Nor Al Fatihah.
Buat sendiri tart telur gebu
Tart telur ‘gebus’, sedap just nice rasanya. Crunchy di luar, lembut di dalam.
Bahan untuk shell tart/crust
150 gm butter
1/2 cawan gula aising
1 biji kuning telur A
1 sudu teh esen vanila -optional
2 cawan tepung gandum
2 sudu besar tepung jagung (diayak bersama tepung gandum)
Bahan untuk filling telur
6 biji telur A
1 cawan gula kastor
1 sudu teh esen vanila
1 tin susu cair
1 cawan air panas
Pewarna kuning -optional
Cara membuat shell tart/crust
Kacau butter & gula dengan senduk kayu/spatula hingga sebati.
Campur telur & esen vanila. Kacau lagi hingga sedikit kembang.
Masukkan tepung gandum & tepung jagung. Gaul dengan tangan hingga menjadi doh.
Masukkan doh ke dalam plastik wrap. Rehatkan di dalam peti ais selama 20 minit.
Cara buat filling telur
Sementara doh direhatkan, kita boleh buat intinya dulu. Satukan telur, gula, esen vanila, gula, susu cair & pewarna kuning. Kacau dengan whisk hingga sebati.
Tuang air panas sambil dikacau untuk elakkan inti menjadi scramble egg. Tapis.
Keluarkan doh, canai agak nipis. Masukkan ke dalam acuan aluminium mini. Tekan & kemaskan. Tuang filling hingga agak penuh.
Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 150°c selama 35-45 minit atau hingga masak. Api bawah saja. Bergantung pada suhu oven masing-masing jugak
Sejukkan dulu, baru keluarkan dari acuan.
Masalah nyamuk memang menjadi perkara biasa di sekitar kita. Cuma yang menakutkan bila ada kehadiran nyamuk Aedes, bimbang menyebabkan penyakit denggi.