Selalu bila goreng ikan cencaru sumbat minyaknya akan jadi hitam. Untuk goreng ikan seterusnya kita kena tukar minyak baru pula. Jadi banyak pulak penggunaan minyak.

Supaya tak guna minyak yang banyak, boleh guna tip yang dikongsi oleh Ariza Kak Chik ini.

Tip ini katanya diperoleh daripada laman TikTok @richardiscooking dan dipraktikkan.

Jernihkan semula minyak lepas goreng ikan cencaru sumbat

Kalau Goreng Ikan Cencaru Sumbat, Guna Tip Ini Supaya Minyak Hitam Kembali Jernih

Pernah jadi masalah macam ni bila goreng ikan cencaru sumbat? Kadang-kadang untuk goreng ikan seterusnya kita terpaksa tukar minyak baru kerana dah hitam.

Petua untuk jimatkan minyak dan tak payah tukar baru ialah dengan guna tepung jagung. Caranya;

Ads

1.Ambil 3-4 sudu besar tepung jagung yang ditambah dengan air.

Kalau Goreng Ikan Cencaru Sumbat, Guna Tip Ini Supaya Minyak Hitam Kembali Jernih

2. Bancuh tepung tadi dan tuang air tepung jagung dalam minyak gorengan hitam yang sedang panas.

Ads

Kalau Goreng Ikan Cencaru Sumbat, Guna Tip Ini Supaya Minyak Hitam Kembali Jernih

3. Biarkan seketika, nanti kita akan dapati kotoran yang ada dalam minyak akan melekat pada bancuhan tepung tadi dan minyak akan kembali jernih.

Kalau Goreng Ikan Cencaru Sumbat, Guna Tip Ini Supaya Minyak Hitam Kembali Jernih

Ads

Minyak dah jernih ini bolehlah goreng ikan seterusnya. Jadi tak perlu tuang minyak baru.

Tip ini guna boleh digunakan untuk membersih dan jernihkan kembali minyak untuk gorengan lain juga.

Selamat mencuba.

Sumber: Ariza Kak Chik ini

Life-hacks petik jari je! Jom baca VANILLA KISMIS seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI