Masak lemak ayam tumis ini kena cuba. Sememangnya masak lemak ada banyak versi, tapi kebiasaannya santan dan bahan dikisar atau ditumbuk dilebur sekali bersama santan.
Namun sekiranya mahu citarasa masak lemak yang berbeza, boleh cuba buat masak lemak tumis.
8-10 ketul ayam -dipotong dan bersihkan
1 kotak santan segera
2 batang serai -diketuk
Kentang -dipotong
Asam keping
Daun kunyit -dihiris
Air secukupnya
10 tangkai cili padi
2 tangkai cili merah
3 ulas bawang putih
1/2 biji bawang merah
Kunyit hidup
Rendam atau goreng, ini antara dua cara masak mi segera yang biasa. Apa kata kita cuba cara yang lain daripada yang lain. Maggi sambal cobek, kalau suka pedas memang layan sangat.
Bahan-bahan: 1 orang makan
1 pek mi segera (Maggi Kari)
2 ulas bawang putih
2 biji bawang merah (kecil)
1 tangkai cili
1 butir telur
1 biji limau kasturi
Cara membuat:
1. Bahan segar, kita potong jadi kecil sikit, kemudian tumis dalam minyak. Tumis sampai bahan-bahan ni berwarna keemasan. Itu tandanya luaran dia terkaramel.
2. Lebih kurang macam ni kira dah boleh angkat. Bahan-bahan ni dah jadi beraroma dan lembut. Sekarang kita gesek bahan-bahan ni atas cobek. Guna lesung pun boleh.
3. Oleh kerana kita dah goreng dulu, bahan-bahan ni mudah lumat. Ini kalau perah limau dan tabur garam pun dah padu ni. Cuma, kali ni kita nak masak Maggi, jadi bertahan dulu.
4. OK, tumis serbuk ⅔ perencah kari dari pek Maggi. Ini kali pertama saya guna perencah kari ni dalam perkongsian. Kita gunakan sikit sahaja sebab nak buat kuah pekat. Takut jadi masin.
5. OK masukkan bahan yang telah dilumatkan tadi. Letak secawan air, dan reneh sampai mendidih.
6. Dah mendidih, masukkan mi kering ni. Eh, macam tak cukup air je. OK tambah sikit lagi ikut kesesuaian. Ada orang suka celur dan tos mi ni asing. Boleh juga. Hari ni hari malas saya, jadi saya letak je terus dalam kuali.
7. Pecahkan sebiji telur. Reneh. Tutup kuali suapay telur ceoat masak dan mi cepat kembang. Saya nak mi ni nanti kuahnya pekat dan likat. Tak mahu macam sup. Sebab itu saya tambah air sikit demi sedikit.
8. OK mi dah kembang, dan telur pun dah masak. Kuah dia ngam-ngam seoerti yang saya mahu. Dah boleh tutup api.
Tada! Hidang dalam cobek tadi je lah. Malas cuci banyak perkakas dapur. Mi ni rasa dia pedas, berlemak(bawang putih),manis(bawang terkaramel) dan berempah(kari). Kalau perah limau, syahduuu!
Rumah yang harum sememangnya membantu membuatkan penghuninya berasa tenang dan nyaman. Sebab itu ramai antara kita sanggup membeli pewangi yang mahal untuk mendapatkan kesan ketenangan ini.
Tapi selain membeli produk pewangi rumah kita juga boleh saja menghasilkan sendiri pewangi ini. Antaranya menggunakan limau dan pelembut pakaian. Hasil pewangi DIY ini memang tak dinafikan sangat harum.
2 biji limau nipis (saiz besar)
2 sudu besar garam kasar
3 sudu besar cecair hand sanitizer yang ada alkohol
1 penutup cecair pelembut pakaian
Bunga cengkih
1.Belah empat semua limau nipis tapi jangan sampai terpotong habis. Masukkan setiap satu buah dalam bekas kecil
2.Kemudian, letakkan setengah sudu garam kasar di bahagian tengah buah limau yang dihiris dan dikembangkan.
3. Selepas itu tuang satu sudu cecair hand sanitizer yang mempunyai kandungan alkohol.
4. Akhir sekali tuang pelembut pakaian. Kemudian boleh letakkan pewangi ini di bilik dan wanginya.
5. Selain menggunakan pelembut pakaian, boleh juga letak beberapa bunga cengkih di atas buah limau untuk aroma yang berbeza. Boleh juga menggunakan pewangi yang disukai.
Aroma wangi ini boleh bertahan selama dua minggu, selepas itu boleh buat yang baru. Pewangi ini boleh diletakkan dalam bilik, tandas, ruang tamu dan juga dapur.
Cara wangikan rumah tanpa beli pewangi mahal, guna penyegar mahal. Kalau suka kediaman sentiasa berbau harum semula jadi dan segar cara ini boleh sangat...