Selain ikan dan ayam, masak lemak telur juga jadi kegemaran. Biasanya kita akan guna telur itik barulah telur menjadi elok pejal.
Tapi ada juga dah guna telur itik atau telur ayam tetap tak menjadi, telur pecah dalam gulai. Sebenarnya ada tip yang boleh kita praktik supaya telur untuk masak lemak ini menjadi elok tak pecah bila masak.
Caranya dikongsi oleh Chef Ahmad Shukri Amiruddin.
Hari ni masak lemak telur. Telur itik tak ada, saya guna telur ayam. Saya nak bagi petua macam mana nak masak telur supaya tak pecah bila masak.
1.Didihkan air, kuantiti suku periuk atau atau agak-agak tenggelam telur.
2. Kemudian masukkan 4 sudu cuka dalam periuk.
3. Bila air mendidih pecahkan telur satu persatu. Biar masak. Cuka itu berfungsi supaya telur tak pecah.
4. Telur akan jadi bulat atau bujur. Bila telur dah masak, tos air dan masukkan telur dalam kuah kuning yang telah dimasak.
Semoga bermanfaat.
Sumber: Chef Ahmad Shukri Amiruddin.