Aktiviti berkhemah atau camping mahu pun picnic sejak dulu lagi menjadi antara acara hujung minggu terutama buat yang sudah berkeluarga.
Malah ketika ini semakin ramai yang melakukannya. Tak kira di pantai, kawasan air terjun dan sebagainya ada yang setiap minggu melakukan aktiviti ini.
Untuk keselesaan ketika bersantai, selain khemah boleh DIY side awning flysheet pada kereta begini. Cara senang dan jimat tapi cukup untuk lindung dari panas atau hujan.
Apa yang diperlukan cuma suction hook, flysheet dan pole/tiang. Caranya dikongsi oleh Muhammad Al-Fathoni.
DIY bajet side awning flysheet pada kereta
Ini DIY saya untuk SIDE AWNING flysheet kereta. Nak beli retractable side awning tu mahal, jadi boleh DIY dengan cara bajet ni. Saya dah cuba di tempat angin kencang, Alhamdulillah bertahan dengan jayanya. Penerangan ada di setiap gambar.
1. Lekatkan suction hook atas kereta. Pastikan beli yang berkualiti. Yang saya gunakan ini boleh menampung 3 kg. Paling penting, bersihkan permukaan dari sebarang habuk supaya suction tidak tercabut. Suction hook ini saya beli di Mr DIY saja.
Ads
2. Masukkan hujung flysheet pada suction hook. Adalah lebih efisien untuk gunakan flysheet yang ringan, boleh beli di kedai peralatan sukan atau online. Klik SINI untuk link.
3. Saya gunakan 3 suction hook, bergantung kepada saiz flysheet anda. Saiz flysheet ini 3×4 meter.
Ads
4.Kemudian tambah dua batang pole di hujung yang sebelah lagi. Akhir sekali, tegangkan dengan tali. Boleh beli tiang untuk mengecat yang boleh extend di hardware.
5. Pastikan panjang pole jangan terlalu pendek. Nanti terpaksa membongkok pulak berjalan bawah awning ni. Buat tinggi terus pun takpe. Kalau kereta yang memang dah tinggi tak jadi masalah.
Ads
Macam ni lah rupa dia. Ini dah test. Survive angin kencang 1 jam lebih.
Ramai yang suka makan hidangan mi, baik mi goreng, mi kari, mi sup dan sebagainya. Tapi satu perkara yang selalu buat spoil, iaitu bila mi kuning ini ada rasa kapur. Terus potong selera untuk makan bila terkena mi yang begini.
Supaya tak hidang atau makan mi begini sebaiknya kita buat langkah ini untuk hilangkan terus rasa kapur pada mi kuning. Caranya pun cukup mudah cuma guna gula saja. Dikongsi oleh Aliabangs berikut adalah caranya.
Tip mudah hilangkan rasa kapur pada mi kuning
1. Leraikan mi dalam satu bekas yang besar.
2. Masukkan air sama ada air paip atau air bertapis tapi mesti suhu bilik.
3. Masukkan gula perang/ gula putih. Ini kuantiti gula untuk mi makan 20 orang. Jangan bimbang mi takkan kembang.
4. Rendam selama 15-20 minit.
6. Kemudian buang air, tos dan bilas lagi sekali.
7. Seterusnya boleh hidang atau masak, mi dah langsung tiada rasa kapur.
Ini pula air rendaman mi dengan gula tadi, kuning ya.
Boleh juga tonton video langkah demi langkah yang ditunjukkan oleh Alia.
Sambal bilis kacang ini memang kegemaran ramai, lagi sedap kalau buat pedas. Sambal ini memang kena buat banyak sebab, walau pun boleh makan dengan nasi tapi ramai yang suka makan macam tu saja, ratah!
Sambal bilis kacang ini juga tahan lama jika betul cara masaknya. Kalau teringin buat stok di rumah boleh ikut resipi perkongsian Salma Ideris. Boleh tahan berminggu-minggu katanya.
Bahan-bahan yang perlu digoreng garing:
1 kg kacang tanah (lebih pun boleh)
Ikan bilis ( kuantiti ikut citarasa)
Tempe (pastikan potong nipis jika nak masukkan sekali)
Bahan dikisar:
Cili kering ( kuantiti ikut tahap pedas)
Cili api ( letak lebih kalau nak pedas)
1/2 biji bawang holland
1/2 labu bawang putih )
3 sudu gula pasir
3 keping gula kabung/melaka
Sedikit garam & serbuk perasa
1 keping asam keping
Cara membuat:
1. Goreng garing kacang tanah, ikan bilis, tempe. Ketepikan.
2. Guna minyak yang banyak, tumis bahan yg dikisar. Saya masak guna api besar, kacau sentiasa dalam setengah jam.
3. Masukkan asam keping.
4. Bila dah likat macam sira keluarkan asam keping, perlahankan api.
5. Dalam api perlahan, masukkan bahan yang digoreng kacau sebati. Siap!
Tip
Pastikan bahan tumis tidak hangit.
Kacang tanah, bilis, tempe wajib kena garing.
Untuk kekal rangup boleh juga letak cuka (jangan masukkan asam lain dah) waktu tumisan dah naik minyak bersama dengan garam dan gula. Padamkan api, masukkan bilik, kacang dan hidupkan kembali api.
Satu lagi cara untuk kekal rangup, biar sambal sejuk kemudian baru gaulkan ikan bilis dan kacang.
Bendi goreng memang sayur kegemaran ramai tapi kalau tak betul cara masak, sayur ini akan berlendir. Ini menyebabkan bendi jadi lembik dan kurang rangup. Tak syok makan.
Untuk elakkan sayur bendi yang digoreng ini jadi sedemikian boleh ikut tip yang dikongsi oleh Mohd Rozmie.
6 tip goreng bendi supaya tak berlendir semasa digoreng
Basuh bendi dahulu sebelum potong. Untuk kekalkan kesegaran bendi masukkan 1 sudu garam dan rendam sekejap.
2. Toskan bendi dan biarkan kering. Kalau nak cepat, boleh keringkan dengan tisu dapur. Jangan dipotong lagi bendi tersebut.
3. Jangan goreng bendi dengan bawang besar untuk elakkan berlendir.
4. Waktu masukkan bendi dalam kuali baru dipotong. Kalau potong awal bendi akan lebih berlendir
5. Selepas masukkan bendi dalam kuali, besarkan api, goreng dalam keadaan api sedikit besar.
6. Jangan dimasukkan air dalam bendi yang digoreng, sebab bendi itu sendiri akan berlendir. Kalau ditambah air menyebabkan lendir makin banyak.
Cara masak bendi goreng bilis yang sedap dan segar
Bahan-bahannya:
Bendi
1 keping tauhu putih
Ikan bilis (segenggam)
6 ulas bawang putih (ketuk/ potong kasar)
1 biji cili merah (potong serong nipis)
Garam
Cara membuat:
1. Panas minyak dalam kuali.
2. Masukkan bilis dan goreng bilis sehingga keperangan.
3. Bila ikan bilis dah keperangan masukkan tauhu basah yang dipotong dadu.
4. Bila tauhu keperangan baru masukkan bawang putih. Tumis sampai bahan-bahan ini garing sedikit. Masukkan sedikit garam, sesuaikan rasanya. Garam jangan lebih kerana bilis dah masin.
5. Masukkan bendi yang dah dipotong dan cili merah, baru dibesarkan api. Gaul bendi hingga sebati dengan bahan tadi.
6. Siap
Tip lain untuk elak bendi berlendir
Boleh masukkan 2-3 hiris asam keping atau air asam jawa.