Kalau Telefon Dah Penuh Dengan Gambar Sampai Lembap Boleh Ikut Langkah Ini

16042

 

Hampir setiap hari kita akan mengambil gambar menggunakan telefon bimbit. Disebab itu storage telefon kita penuh dengan gambar.

Ada masa telefon pun jadi lembap kerana memory full. Nak delete sayang, satu lagi kalau nak delete satu satu pun makan masa.

Bagi korang yang ada problem begini boleh guna Google Photo untuk simpan atau back up semua gambar yang ada dalam telefon.

Cara back up gambar dalam phone

Langkahnya dikongsi oleh HaziqHissham melalui akaun Twitter miliknya.

Memory card full dengan gambar ? Makan masa nak delete satu persatu? Sebenarnya ada cara mudah untuk backup semua gambar yang kita snap dalam phone disimpan secara ‘cloud’ dalam satu apps yang bernama Google Photo. Kalau ada yang berminat nak tau boleh scroll thread kat bawah.

1. Kalau kita seseorang yang rajin nak check storage balance dalam phone, itu bermakna kita seorang yang pandai jaga phone. Tapi ada orang yang malas nak check, bila nak snap je gambar MEMORY FULL atau lagi worst phone jadi lembab sebab memory dah full.

2. Buka Play Store dan install Google Photo apps ini dalam phone. Elok check phone dulu sbb ada yang latest android yang siap-siap pre-install masa purchase. Kalau takda itu tandanya perlu download sendiri. Lepas download click open.

3. Bukak Google Photo dan make sure anda sign in ke gmail account yang sama phone anda gunakan. Email yang sama akan mudahkan process synchronize segala detail yang Google inginkan.

4. Ini adalah interface Google Photo, kebiasaannya apps ni akan dapat detect terus semua gambar dan video yang kita snap gunakan camera phone. So, xperlu buat apa-apa just biar Google Photo back-up semua gambar dan video yang ada. Gambar akan tersusun ikut tarikh diambil.

 

5. Setiap gambar yang di back-up dalam Google Photo adalah version High Quality bukan raw image. Jika anda jenis yang x kisah apa-apa gambar pun asalkan cantik dan clear, abaikan jer apa itu raw semua tu. So kalau kita upload raw image, storage akan limited kepada 15 GB sahaja.

6. Sekiranya kita pilih untuk upload High Quality image, storage yang disediakan oleh Google adalah unlimited. So, beribu-ribu gambar yang dibackup pun tiada masalah.

7. Dalam ruangan settings ada disediakan option untuk capture Google Location dimana ianya akan tambahkan fungsi pencarian gambar mengikut lokasi. Jika kita jenis yang suka snap-snap pastu terlupa kat mana tempat tu boleh je turn on features ni.

8. Google Photo akn susun semua koleksi gambar yg kita ada mengikut tempat tertentu. Boleh buka ruangan Album > Places. Selain places, Google juga boleh susun koleksi gambar mengikut objek, makanan dan muka. So boleh check lah muka siapa yg paling banyak appear dlm phone kita.

9. Di sini adalah features paling menarik. Apabila settings ini di aktifkan, Google Photo akan automatically delete semua gambar dan video yg sudah dibackup dari phone. Maka semua file gambar dan video kita telah selamat disimpan secara cloud.

10. Features tambahan, kita boleh add orang lain (seperti family @ pasangan) untuk kita berkongsi gambar yang telah dibackup dalam Google Photo. Features tersebut boleh diaktifkan dalam ruangan Add Partner Account.

Selamat mencuba!

Sumber : HaziqHissham