Kalau Tikar Getah Selalu Koyak, Kita Cat Lantai dengan Epoxy. Kemas & Jimat!

11524

Bagi rumah yang lantainya simen, biasanya kita akan alas dengan tikar getah untuk nampak lebih cantik.

Tapi masalah tikar getah ini ia mudah koyak dan perlu diganti baru. Tapi sekarang selain tukar tikar getah ada saja alternatif lain yang kediaman yang mempunyai lantai simen.

Boleh guna teknik cat lantai menggunakan cat epoxy. Lebih kemas dan cantik. Boleh buat sendiri dan siap dalam masa sehari seperti yang dilakukan oleh Man Masyitah.

Kali pertama menggunakannya selepas disaran oleh rakan netizen untuk menggantikan tikar getah yang sudah koyak menurut Man Masyitah caranya juga cukup senang.

Cat epoxy ganti tikar getah lama


Sorry u all since posting sy pasal cat epoxy ganti tikar getah lama yg koyak tu bertubi-tubi comments masuk. Sorry tak dpt nak response semua comment coz terlalu banyak sangat.

Saya pun baru 1st time cat epoxy ni di rumah yg saya sewa ni. Sebelum ni pakai tikar getah jer. Idea ni dapat dari member kita jugak dalam group ni thanks ya..

Cat ni nama epoxy ivory heavy duty

Saya beli 5 liter RM135 jer

Cara pengunaannya

Cat ini kena bancuh dengan epoxy hardener

Once dah bancuh kena gunakan sampai habis kalau tak cat akan membeku.

Tempoh masa utuk kering lebih kurang 2 jam tapi better biarkan seharian.


Banyak pilihan warna juga antaranya grey, green yellow dan banyak lagi.

Saya cat menggunakn brush roller yg kecil, contoh dalam gambar.


Kalau boleh gunakan brush kecil untuk sapu bahagian tepi dahulu kemudian baru lah guna roller di bahagian tengah.

Sumber: Man Masyitah