Tak terfikirpun dari katil terbuang kita boleh hasilkan kerusi yang cantik macam ni. Tapi inilah yang dikongsi oleh Nani Makeover.
Dari katil bujang yang sudah patah kakinya, terhasil kerusi kayu yang cantik untuk disesuaikan dengan deko kediaman.
So lepas ni katil yang patah jangan buang ya. Bagi yang nak cuba idea ni boleh ikut langkah ini ya.
1. Ini katil terbuang yang boleh digunakan.
2. Ambil bahagian kepala katil dan juga kaki katil.
3. Potong papan mengikut saiz kerusi yang diinginkan.
4. Kemudian paku papan menyambungkan kedua bahagian.
5. Seterusnya cat mengikut warna yang sesuai dengan dekorasi kediaman.
Inilah hasilnya
Sumber: Nani Makeover
Tanam Sendiri Cendawan Tiram, 4 Hari Dah Boleh Tuai & Boleh Kutip Hasil Banyak Kali
Seronok ‘tanam’ cendawan tiram macam ni, kalau lihat perkongsian Mysarah Mk 4 hari tanam dah boleh tuai. Lagi best lepas tu buat cendawan celup tepung.
Bagi yang suka makan cendawan tiram ini boleh cuba tanam sendiri. Langkah penjagaannya boleh ikut perkongsian Mysarah. Tapi sebelum itu katanya beli dulu bongkah cendawan ini. Boleh beli secara online saja, ada banyak pilihan.
Penjagaan bongkah cendawan tiram
Bongkah cendawan ini boleh beli di Shopee. 4 hari saja dah boleh tuai, boleh tengok gambar-gambar yang dirakam ikut perkembangan cendawan.
Saya kongsikan juga cara penjagaan bongkah cendawan ini yang diperoleh dari penjualnya sendiri.
1. Letak bongkah di tempat yang lembap dan teduh cahaya matahari yang sikit). Saya letak atas rak, bawah sinki yang bertutup tapi buka sikit pintu untuk pengudaraan.
2. Setelah bongkah sudah matang (putih keseluruhan):
2(a)– Buka penutup dan spray air di sekeliling cendawan 3 kali sehari, selepas 7-10 hari, cendawan akan tumbuh.
– Saya spray sekali saja cuma perlu letak kain lembap atas bongkah cendawan & letak 1 bekas berisi air berdekatan bongkah supaya bongkah sentiasa lembap.
– JANGAN sembur air terus di mulut bongkah untuk mengelakkan tumbuh kulat hijau.
– Selepas buka penutup, kalau ada nampak seperti kulat lain pada mulut bongkah korek buang kulat dulu kemudian dan :
2(b) -Tutup semula dengan penutup rehatkan selama 7 hari (Semasa tutup, tak perlu siram air lagi). Selepas itu ikut langkah 2(a) di atas.
3. Selepas petik cendawan, korekkan sisa akar yang tertinggal dan ikut langkah 2(b) di atas.
4. Selepas 7 hari, ikut langkah 2(a) lagi di atas, cendawan akan keluar lagi. Begitulah ulang prosesnya 2(b) & 2(a) iaitu :
Selepas korek, rehat 7 hari tutup penutup dan jangan siram. Dalam masa 7 hari cendawan akan mula tumbuh, kemudian boleh tuai. Selepas tuai buat lagi proses korek sisa akar.
INFO
- Cendawan dari bongkah boleh dituai 6-8 kali.
- Untuk yang separuh matang, perlu tunggu 2-3 minggu baru boleh penutup
- Jika cendawan tidak keluar dalam masa 2 minggu, mungkin mulut tersumbat dengan benih, guna sudu yang bersih korek biji benih dan tutup 7 hari baru buka.
Seronok tengok cendawan tumbuh, hari-hari belek. Kepada yang belum pernah tanam boleh cuba, best. Harga pun tersangatlah murah. Saya beli bongkah ini tahun lepas saya beli dan selepas 9 bulan masih lagi beri hasil.
Jika nak cuba tanam cendawan tiram, bongkahnya boleh beli di SINI
Selamat mencuba.
Sumber: Mysarah Mk
Artikel berkait: Tanam Sendiri Cendawan Kukur, 7 Hari Dah Boleh Makan
Buat Sendiri Kacang Bawang Putih Special, Rendam Dengan Santan Dulu Baru Goreng
Daripada makan jajan penuh penuh perisa, pengawet lebih baik makan jajan macam ni. Kacang goreng bawang putih, rasa lemak-lemak dan bawang putih memang layan. Kalau makan sambil tengok TV tak sedar habis sebotol.
Kalau nak cuba buat ikut perkongsian Xiyan Mohamad, resipi ini diperoleh daripada rakan pembantu rumahnya dari negara jiran. Memang sedap. Boleh jadi kuih raya juga nanti.
Buat sendiri kacang goreng bawang putih
1. Sediakan bahan untuk rendaman. Sediakan kacang tanah (beli tanpa kulit lagi senang). Basuh kacang dibilas 4-5 kali dan tos. Kisar 5 ulas bawang putih, daun limau purut dicarik dan santan kotak kecil.
2. Sediakan juga terlebih dulu bawang putih goreng. 8 ulas bawang putih cincang. Sebelum itu kacau dalam air garam 5 saat dan terus tos. Ini supaya bila goreng tak hangit.
Ini bawang putih siap digoreng.
3. Panaskan air dalam 8 cawan, masukkan bawang putih kisar tadi, daun limau purut, santan, garam 2 sudu makan, gula 2 sudu makan (jangan banyak nanti bila goreng kacang cepat hangit).
4. Bila santan dah mendidih, tutup api. Jika rasa kurang masin tambah garam. Tuang dalam kacang yang telah ditoskan. Seperti dalam gambar.
5. Rendam selama 1 – 1 1/2 jam kacang tenggelam ya. Kalau air kurang boleh tambah air panas.
Kacang ditoskan
6. Panaskan minyak. Letak satu biji kacang dulu, kalau timbul maknanya minyak dah panas. Goreng dengan api sederhana. Kena selalu kacau tau. Bila nampak dah berwarna perang bolehlah angkat toskan minyak.
7. Sejukkan dalam dulang tabur bawang putih goreng taburkan garam sikit gaul sebati.
Ok dah siap dah boleh makan. Buat kudapan sambil tgok tv. Daun limau purut rangup bila dimakan dengan kacang marvelous.
Selamat mencuba.
Sumber: Xiyan Mohamad
Cara Buat Masak Lemak Kubis, Gulai Simple Tapi Sedap. Makan Dengan Ikan Goreng Memang Mantap!
Kalau dah goreng ikan, kena ada lauk berkuah. Paling mantap gabungannya adalah masak lemak kobis ini. Ada pulak budu atau sambal belacan memang boleh licin nasi seperiuk mengadap lauk simple ini.
Cara buat masak lemak kubis ini pulak memang senang. Bahannya kobis, santan, bawang dan ikan bilis je. Kalau tak tahu juga caranya boleh ikut perkongsian Suisan Aliezsha ini.
Cara buat masak lemak kubis
Nah belanja menu hujan masak lemak kubis,ikan goreng & budu. Dah lama sangat tak buat. Licin nasi dalam periuk🤣! Ini cara-caranya;
1. Ambil sebiji setengah kelapa parut. Perah ambil pati sahaja, kalau kobis banyak lebihkan kelapa jangan kedekut santan.
2. Potong kubis, cuci dan toskan.
3. Bahan campuran, cili besar, bawang besar, ikan bilis. Boleh masuk bahan lain terpulang, udang kering atau sebagainya.
4. Masukkan santan & ikan bilis dalam kuali masak dengan api sederhana. Sentiasa kacau supaya santan tak berketul.
5. Bila kuah dah masak & pekat, masukkan kobis lalu kacau. Masukkn cili besar & bawang besar, garam secukup rasa. Siap!
Hidang dengan ikan goreng dan budu atau sambal belacan memang mantap.
Selamat mencuba.
Sumber: Suisan Aliezsha