Asyik buat ayam goreng kunyit, tak pun ayam goreng celup tepung. Apa kata tukar sikit menu ayam goreng ini.
Kali ini guna bahagian kepak saja untuk buat ayam goreng pedas berempah, Chinese style. Dikongsi oleh Nurul Ateekah katanya keenakan ayam goreng akan terasa di setiap gigitan. Terasa pedas, masin, manis dan rempahnya. Jomlah cuba buat.
Bahan-bahan
8 ketul kepak ayam
1 sudu kecil cuka
1 biji telur(putih sahaja)
1 sudu besar tepung jagung
2 sudu besar tepung gandum
Minyak masak
Bahan rempah rempah
1½ sudu kecil chilli flakes
1 sudu kecil serbuk lada putih
1 sudu kecil serbuk Sichuan pappercorn
1 sudu kecil serbuk jintan putih
1¼sudu kecil garam
¼ sudu kecil gula
1 sudu kecil serbuk paprika
Nota: Jika tiada Sichuan pappercorn boleh gantikan dengan serbuk lada hitam. Satukan semua bahan rempah ini.
1. Bersihkan kepak ayam dan tos. Sediakan mangkuk besar dan masukkan kepak ayam, bersama cuka dan 1½ sudu bahan rempah yang digaul tadi. Gaulkan sebati dan perapkan paling kurang 30 minit ke atas.
2. Setelah diperap, campurkan tepung jagung, tepung gandum dan telur ke dalam ayam yang telah diperapkan tadi. Gaul rata.
3. Di dalam periuk atau kuali, panaskan minyak goreng hingga 325F. Minyak harus cukup sehingga kepak ayam dapat tenggelam. Goreng kepak ayam selama 10 minit. Angkat dan tos ayam. Rehatkan kepak ayam sebentar.
4. Panaskan minyak ,kemudian masukkan semula ayam yang telah digoreng tadi kedalam minyak yang panas dan gorengkan selama 3 minit sehingga menjadi warna keemasan dan rangup.
Hidangkan
Sumber: Nurul Ateekah