Makan

Letak Timun Bila Masak Sup Daging & Tulang Supaya Tiada Lemak Dan Minyak Walau Dah Sejuk

Share

Setiap kali masak sup terutamanya daging atau tulang, lemak dan minyak yang timbul memang dapat dielak apatah lagi bila sup sudah sejuk. Lemak dan minyak ini juga akan melekat pada periuk dan pinggan mangkuk.

Bagi mengelakkan sup yang dimasak dipenuhi lemak dan minyak ini ada cara yang boleh kita lakukan. Petua mudah yang dikongsi oleh Sharifah Norita adalah dengan cara memasukkan timun batang.

Petua elak lemak dan minyak bila masak sup

 

1. Ketika sup belum mendidih, sediakan sebatang timun. Boleh potong dua jika mahu.

2. Terus masukkan dalam sup yang sedang dimasak. Timun ini berfungsi menyerap minyak dan lemak daripada tulang dan daging.

3. Selepas sup masak, boleh keluarkan timun dari sup. Timun ini boleh dibuang kerana penuh dengan lemak.

 

Info: Timun yang dimasukkan dalam sup ini akan lembut namun tidak hancur atau menjejaskan rasa sup.

Sumber: Sharifah Norita

 

Published by
VK