Pandangan mata setiap dari kita berbeza, ada yang nampak benda dah buruk uzur tak boleh digunakan lagi.

Tapi pada sesetengah orang mereka nampak ia sebagai idea untuk diubah suai hingga hasilnya berubah jadi sesuatu yang baru.

Seperti yang dilakukan oleh Noraidah Blar. Sofa bed yang dijumpai di tempat pembuangan sampah dibawa balik.

Uzur hanya luaran selepas diubah suai, hasilnya macam sofa baru. Bagi yang nak cuba baiki sofa lama pun mungkin boleh cuba ikut perkongsian beliau.

DIY sofa ambil dari tempat buang sampah, hasilnya…

1. Saya jumpa foldable sofa bed ini di tempat pembuangan. Tengok body cantik lagi. Kulit dan foam saja yang dah reput. Jadi minta husband angkut balik rumah, saya diy.

2. Lepas measure semua, saya order foam & leather di Shopee, total kos RM189. Buka kulit & foam. Tali pun tukar, boleh cari di SINI.

Dah buka semua foam dan kulit yang lama.
Ini ukuran untuk leather/ kulit sofa.

3. Potong foam buat 2 layer sebab saya beli yg 1 inci. Leather baru saya potong dan jahit sendiri, guna mesin jahit dan jarum biasa. Nak guna jarum leather pun boleh.

Klik SINI untuk beli foam.

4. Lekat foam guna gam

5. Leather selepas dipotong

6. Pasang semua sendiri dan ambil masa sebulan nak siap. Ada anak kecil dua orang, jadi bila anak tidur baru buat sikit sikit. Alhamdulillah siap & puas hati.

7. Foot bench itu pun kutip kat tempat sama juga tapi hari yang berbeza. Tak sempat ambil gambar sebelum.

Saya cuma tambah foam & pakaikan leather yg sama. Boleh la jadi penyeri rumah yg takde sofa sebelum ni.

 

Sumber: Noraidah Blar