Mapo Tofu ini antara yang hidangan yang selalu kita makan jika pergi ke restoren Cina. Tekstur tauhu yang lembut dan dimasak bersama kuah pekat memang cukup enak sekali untuk dimakan dengan nasi.

Bagi yang nak mencubanya boleh gunakan resipi perkongsian Halimatun AsSaadiah Ismail. Menurut beliau resipi ini telah diolah supaya lebih sedap dan kena dengan citarasa Melayu kita.

Buat sendiri Mapo Tofu ikut citarasa Melayu

Bahan-bahan

Silky tofu – potong dadu (jangan terlalu kecil supaya tak mudah hancur)
1/2 biji bawang merah – cincang halus
4 ulasbawang putih – cincang halus
1 inci halia – racik halus
Daging cincang
Daun bawang/sup
Tepung jagung – dibancuh dengan air

Bahan sos

2 sudu chili bean sos
1 sudu sos tiram
1 sudu sos tiram
1/2 sudu kicap cair
2 sudu sos cili
Sedikit gula
1/2 sudu minyak bijan

Mapo Tofu Sedap, Cara Buat Ikut Citarasa MelayuCara memasak mapo tofu

1. Dalam mangkuk kecil satukan bahan sos hingga sebati. Ketepikan.

2. Tumis bawang merah, bawang putih dan halia hingga wangi. Kemudian masukkan daging cincang secukupnya.

Ads

3. Selepas pecah minyak dan daging masak masukkan sos yang dibancuh tadi. Masukkan sedikit air agar tidak hangit. Kacau.

Mapo Tofu Sedap, Cara Buat Ikut Citarasa Melayu

 

4. Perasakan dengan garam dan gula.

Ads

5. Selepas mendidih, masukkan bancuhan tepung jagung kemudian letak tofu. Kacau dengan lembut. Lebih kurang seminit bila kuah nampak pekat boleh tutup api.

Mapo Tofu Sedap, Cara Buat Ikut Citarasa Melayu

 

6. Akhir sekali tabur daun bawang atau daun sup. Boleh juga letak kentang dadu jika suka.

Ads

Mapo Tofu Sedap, Cara Buat Ikut Citarasa Melayu

 

Sumber:  Halimatun AsSaadiah Ismail

Baca artikel : Buat Sendiri Tauhu Telur Homemade. Mudah Sangat, Guna 3 Bahan Saja

 

Life-hacks petik jari je! Jom baca VANILLA KISMIS seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI