Macam-macam resipi boleh dibuat menggunakan mi. Cuma yang paling kerap kita masak dah tentulah mi goreng. Tapi jika nak kelainan boleh cuba mi goreng tauhu hancur yang dikongsi oleh Nurul Ateekah.
Tambah sedap bila rencahnya menggunakan seafood. Menu mi goreng tauhu hancur ini memang jadi kegemaran keluarganya. Rasanya sedap, pedas manis sebati. Boleh cuba ya.
Mi goreng basah seafood tauhu hancur
Bahan-bahan:
500gram mi kuning
Udang saiz sederhana 15 ekor
Sotong 2 ekor saiz besar
Taugeh
Sawi
Tauhu (1 ketul besar dihancurkan)
Tomato 1 biji (dibelah 6)
Kicap manis -7 sudu besar
SOS tiram -1 sudu besar
SOS cili -1 sudu besar
SOS tomato -1 sudu besar
Minyak masak
Serbuk perisa Knorr(jika perlu)
Bahan dikisar
Bawang besar -½ biji
Bawang putih -2 ulas
Cili kering -5 batang (di rendam air panas Dan toskan)
Ikan bilis (1 sudu besar)
Ads
Cara membuat
Panaskan minyak masak secukupnya
2. Tumis bahan yang telah dikisar sehingga kering dan pecah minyak.
3. Masukkan sotong, udang, masak seketika.
Ads
4. Kemudian,masukkan ,kicap Manis, sos cili, sos tiram, sos tomato dan tauhu yang telah dihancurkan.
5. Akhir sekali masukkan mi, tauge, sawi, tomato, serbuk perasa. Gaul sebati.
Ads
6. Tutup api dan sedia dihidangkan. Lagi sedap makan ketika masih panas.
Belakang kuali yang hitam dan berkerak memang menyakitkan mata. Ada banyak petua yang boleh dibuat tapi yang ini paling menarik perhatian dan pernah viral juga.
Cuma guna satu bahan saja iaitu asam gelugor ataupun asam keping. Kesannya sampai belakang kuali yang hitam jadi putih flawless. Caranya boleh ikut perkongsian Hidayah Abdullah
Dari hitam jadi putih bersih
Petua sental bontot kuali kilat lip lap!
1. Rebus 8 asam keping dalam periuk yg besar (supaya senang nak rendam kuali/periuk)
2. Didihkan air asam keping sampai mendidih.
3. Masukkan kuali/periuk didalam air asam tu rendam selama 4-5 minit.
4. Angkat kuali atau periuk, sejukkan jap, lepas tu sental guna sabun dan berus dawai.
5. Waktu sental tu, kurangkan mengunakan air.
Petua ini diambil dari Sis Kalai (Masak Apa Hari Ini-MAHN)
Mood nak masak dah datang, tapi terlupa pulak keluarkan ayam dalam freezer. Memang boleh spoil mood. Nak tunggu daging ayam lembut mau sejam juga kalau tiada microwave untuk defrost.
Bagi yang tiada mikcrowave di rumah, sebenarnya ada cara untuk lembutkan daging yang beku. Memang boleh guna periuk besi tapi tetap lambat juga.
Alternatif boleh cari defrost tray ini. Huda Zainal antara yang dah gunakan produk ini dan berkongsi pengalamannya.
Tak payah rendam dalam air
Benda alah ni suami belikan masa #PKP. Serius memang sangat berguna sangat untuk yang jenis tak decide nak masak apa.
Ilham nak masak apa tu datang last minit. Tambah dengan tak ada microwave di rumah.
Biasa nak nyah sejuk beku ni makan masa agak lama. Semenjak ada defrost tray ni tak lah lama nak menunggu dekat dapur bila tak keluarkan awal-awal lauk beku.
Biasa sebekas ayam ni guna defrost tray dalam 35 – 45 minit dah lembut. Tanpa perlu rendam pun dalam air.
Berbaloi beli
Sebelum
Selepas
Nanti tray akan jadi sejuk macam pegang ais. Memang ajaib namun terbukti berkesan.
Kat Shopee boleh je buat carian “Defrost Tray”. Masa tak glamour lagi benda ni harga dia RM12 je. Tadi tengok semua atas RM20. Cuma masih berbaloi beli daripada nak beli microwave kan.
Selamat bershopping. Penting ada peralatan yang boleh kurangkan masa berlama-lamaan dekat dapur ni.
alau buat nasik lemak sambal bilis yang sedap memang penting. Tapi tak ramai yang mahir buat sambal yang enak, selalunya golongan ibu-ibu kita yang berumur pandai menghasilkannya.
Pun begitu nak hasilkan sambal yang sedap bukanlah susah sebenarnya. Cikgu Zazo Mohammad berkongsi rahsianya yang diperoleh daripada sahabatnya.
Caranya hanya dengan menumis gula. Mudahkan! tapi rasanya…
Tumis gula dulu sebelum tumis bahan lain
“Masya-Allah… Sedap sungguh. 1st time buat sambal ikan bilis yg sedap ni. Tumis gula jadikan karamel sebelum tumis cili kering. Terima kasih la sahabat Salz Eimas tak kedekut beri resepi ni. Siapa-siapa yg suka sambal ikan bilis boleh cuba resepi ni.
1. Panaskan minyak kemudian masukkan gula sehingga ia larut menjadi karamel.
2. Kemudian tumis bahan yang dikisah iaitu bawang besar, bawang putih dan cili kering. Masak hingga terbit minyak.
3. Selepas itu masukkan ikan bilis dan bawang besar yang dipotong. Masukkan juga air asam, gulam baram dan air sehingga sama paras.
4. Akhir sekali masukkan gula Melaka. Kecilkan api, tumis hingga keluar minyak barulah ditutup apinya.
5. Cara yang sama boleh juga digunakan untuk memasak sambal lain seperti udang, sotong atau puyuh.