Kuih tradisional ini memang ramai suka, cuma tak ramai yang nak buat sendiri.
Sebenarnya cara buat bengkang ubi ini tersangatlah senang. Kalau tiada oven, guna pemanggang ajaib pun boleh buat.
Kalau nak cuba boleh ikut perkongsian daripada Rohani Ani.
Bahan-bahan
3 cawan ubi kayu – yang siap dihancurkan dan ditos airnya
2 cawan santan pekat
1 cawan gula
Pewarna kuning
Garam secukup rasa
Cara membuat:
1. Campur semua bahan dalam bekas dan adun sebati.
2. Setelah sebati, bolehlah dibakar. Boleh guna oven, atau pemanggang ajaib saja macam ini.
3. Guna api perlahan saja (lihat gambar). Bakar bahagian bawah 30 minit kemudian terbalikkan dan bakar bahagian atas 30 minit lagi.
4. Tunggu sejuk barulah dipotong.
5. Adunan ini juga boleh buat lepat ubi kayu ya.
Selamat mencuba.
Kalau belum ada pemanggang ajaib boleh survey SINI ya
Sumber: Rohani Ani