Ada pantang larang orang tua yang pesan jangan tanam pokok betik depan rumah. Kita pun ikut tapi ramai yang tak faham kenapa ia dilarang hingga ada yang mengaitkannya dengan perkara mistik.
Hakikatnya ia tiada kaitan dengan ilmu mistik atau perkara pelik lain. Tapi apa yang boleh kita faham dari pantang larang itu adalah secara logiknya ia berkait dengan akar pokok betik itu sendiri.
Akar pokok betik ini sebenarnya bersifat besar dan menyelinap di bawah tanah. Ia boleh menyebabkan lantai rumah atau longkang pecah jika ditanam berhampiran.
Perkara ini ditunjukkan oleh PuteraKe4 melalui satu perkongsian YouTube. Beliau menunjukkan betapa besarnya akar pokok betik yang baru ditanam 3 tahun.
Menurut beliau kebetulan pokok betik tumbang tapi masih hidup. Ia mennyebabkan akarnya membesar di atas tanah dan boleh dilihat.
Akar pokok betik yang ditanam ini katanya menjalar hingga berhampiran rumah menyebabkan ia perlu ditebang dan akarnya dikerat kerana bimbang menjejaskan lantai rumah.
Dalam video yang dikongsi dapat dilihat saiz akar pokok betik yang berjaya menjalar dan dikerat yang sememang besar.
Info akar pokok betik
Pokok jantan-akar tunjang (tidak berbuah, boleh tebang)
Pokok betina – akar serabut
Sempena 10 Muharam, hari Asyura esok, mungkin ada yang teringin membuat hidangan bubur asyura dinikmati sewaktu berbuka puasa.
Menu ini ada banyak versi mengikut negeri, tapi yang popular adalah versi utara dan pantai timur.
Rasa bubur asyura keduanya juga berbeza, versi Pantai Timur atau Kelantan berempah dan turut diletakkan daging. Sementara versi Utara manis dan penuh dengan kekacang dan jagung. Tapi yang pasti keduanya sedap.
Cara buat bubur asyura Utara
Bahan A
2 cawan tepung beras
2 sudu tepung jagung
200ml/ 1 kota santan segera
4 cawan air (ikut cawan sukatan tepung)
1 sudu kecil garam
3 helai daun pandan
1 cawan gula putih, gula merah (masak atau bancuh dengan 1 cawan air panas
Bahan B
Jagung tin (tak guna semua)
1/2 biji ubi keledek (potong dadu dan rebus)
1/2 cawan kacang hijau (rebus dulu)
1/2 cawan kacang merah (rebus dulu)
1/2 cawan kacang kuda (rebus dulu)
Cara membuat
1. Campur semua bahan A dalam kuali tanpa buka api. Setelah kacau sebati semua bahan barulah buka api perlahan.
2. Campur semua bahan B dalam satu bekas apabila bahan A hampir masak.
3. Tuang dalam kuali bahan A, masak lama dengan api yg pelahan sehingga berkilat.
4. Tuang dalam bekas dan tunggu sejuk sebelum makan
1 kg beras
1/2 kg kacang hijau
4 biji telur – opsyenal
Air secukupnya – termasuk air rebusan daging
Bahan B
150 gram kacang merah – boleh tambah
6 tongkol jagung – saya guna 3
2 biji ubi keledek – potong dadu
Bahan C
1/2 biji kelapa – 1500 ml santan
200 gram rempah asyura
Bahan goreng dan kisar di bawah
Bahan D
1 kg daging – kalau 1 1/2 kg lagi sedap
1 1/2 – 2 sudu besar garam kasar
6 cawan gula – ikut suka manis
1 sudu besar gula apong – opsyenal
2 keping gula melaka
Bahan Goreng & Kisar
14 biji bawang merah
6 ulas bawang putih
4 batang serai
1 inci halia
4 hiris lengkuas
Cara membuat
1. Rebus daging menggunakan periuk Noxxa 20 minit. Selepas masak, carik carikkan daging seperti sambal daging.
2.Goreng bahan kisar dengan sedikit minyak dan kemudian dikisar hancur. Masukkan semula ke dalam kuali.
3. Masukkan santan dan rempah asyura bersama bahan kisar. Kacau sehingga naik minyak muda. Tutup api dan ketepikan.
4. Masak beras dengan kacang hijau dengan air secukupnya sehingga beras menjadi bubur. Setelah nasi menjadi bubur, masukkan kacang merah dan kacang putih (jika guna), jagung dan ubi keledek.
5. Masukkan rempah yang dimasak di atas, gula, gula Melaka dan garam. Kacau rata.
6. Masukkan daging dan telur. Kacau rata sehingga pekat. Guna stir fry jika guna periuk Noxxa. Kacau sampai pekat dan berat. Kacau rata sehingga naik minyak dan berkilat, boleh lah ditutup api.
7. Tuang asyura ke dalam loyang yang dilapik daun pisang. Bila sejuk bolehlah dipotong. Jika sebelum sejuk, asyura dimakan panas panas menggunakan sudu.
Nota:
Kalau hendak menggunakan periuk Noxxa, masak hanya 250-300 gram beras.
Jika suka, boleh goreng beras tanpa minyak sehingga garing dan wangi. Beras tersebut dikisar halus dan ditabur atas asyura. Lagi sedap dan wangi baunya.
Antara sayuran yang ramai tanam di rumah adalah bayam Brazil. Bukan saja sedap dimakan tapi cara tanamannya juga mudah.
Tak percaya boleh lihat perkongsian Puan Zainol Yunus ini. Dalam botol plastik pun jadi, cantik merimbun pulak tu. Kalau nak cuba ada step by step yang beliau kongsikan. Tanam dalam botol ini bukan saja senang nak alih, petik pun mudah.
DIY tanam bayam Brazil dalam botol plastik
Bahan-bahan
Botol Plastik
Besi Panas
Tanah Organik
Anak Benih Bayam Brazil
Marker (Untuk Tebuk Lubang Botol)
Langkah demi langkah
1. Sebelum menebuk lubang, tandakan dahulu supaya pokok lebih tersusun.
2. Botol siap ditebuk, boleh guna besi panas.
3. Bahagian bawah botol air juga perlu ditebuk untuk laluan lebihan air.
4. Masukkan tanah ke dalam botol. Tanah boleh beli di nursery, guna tanah organik, campuran cocopeat, tanah sisa sawit dan tanah biasa.
5. Dapatkan anak benih daripada batang pokok bayam. Buang daun-daun, tinggalkan tunas sahaja.
6. Sebelum cucukkan batang bayam Brazil pada botol, masukkan air supaya tanah lembap, lebih mudah nak tanam batang bayam Brazil.